Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

«Πόλεμος» του ντονέρ στην Ευρώπη: Αίτημα της Τουρκίας που προκαλεί αντιδράσεις

Μόνο μεγάλες πλάκες βοδινού και αρνίσιου κρέατος οριζόντια κομμένες σε κομματάκια πάχους 3 έως 5 χιλιοστών θα μπορούν να χαρακτηρίζονται ως ντονέρ αν περάσει το τουρκικό αίτημα

Αντιδράσεις και ποικίλα σχόλια προκαλεί η πρωτοβουλία της Τουρκίας να ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση την κατοχύρωση του ντονέρ.

Εάν το τουρκικό αίτημα γίνει αποδεκτό, το ντονέρ θα σερβίρεται με συγκεκριμένο τρόπο που βρίσκει αντίθετους πολλούς εστιάτορες.

Στην Ελλάδα πάντως, οι καταναλωτές δηλώνουν ότι προτιμούν τον χοιρινό γύρο.

Η Τουρκία κατέθεσε αίτηση για να κατοχυρώσει στην ΕΕ την ονομασία της πιο γνωστής σπεσιαλιτέ της χώρας, του ντονέρ κεμπάπ.

 Εάν η πρόταση περάσει, όλα τα εστιατόρια στην Ευρώπη θα πρέπει να συμμορφωθούν με την κατοχυρωμένη μέθοδο παραγωγής που προτείνει η Τουρκία… Ποια είναι αυτή; 

Μόνο μεγάλες πλάκες βοδινού και αρνίσιου κρέατος οριζόντια κομμένες σε κομματάκια πάχους 3 έως 5 χιλιοστών θα μπορούν να χαρακτηρίζονται ως ντονέρ, ενώ τα κομματάκια κοτόπουλου θα μπορούν να έχουν πάχος μεταξύ ενός και δύο εκατοστών.

"Τα 3 έως 5 χιλιοστά με το που έρθουν οι πελάτες να μας κάνουν παράπονα, να εξηγήσουν οι Τούρκοι στους πελάτες που θα κάνουν παράπονα που δεν θα φάνε, οπότε δεν έιναι εφικτό καθόλου…" σχολιάζει ο Αλέξανδρος Σπυρογιώτης, Ιδιοκτήτης Ψητοπωλείου.

Και όλα αυτά ενώ υπάρχει και η αιώνια… "διαμάχη" μεταξύ γύρου και ντονέρ. 

Ενας από τους λόγους για τους οποίους η Τουρκία επιθυμεί την προστασία του κεμπάπ από την ΕΕ, είναι η διατήρηση της τουρκικής γαστρονομικής παράδοσης.

Εάν η πρόταση καταφέρει να περάσει, αυτό θα σημαίνει ότι θα υπάρχει ένα ενιαίο πρότυπο της ΕΕ για το τι μπορεί να ονομάζεται κεμπάπ ντονέρ.

Πηγή: skai

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ