Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ο Γιώργος Μαυρίδης συγκινεί σε βίντεο κατά των διακρίσεων

Για τους χρήστες ψυχοδραστικών ουσιών

«Οι χρήστες ουσιών είναι και αυτοί πολίτες και δε χάνουν τα ανθρώπινα δικαιώματά τους επειδή κάνουν χρήση, έχουν αναφαίρετο δικαίωμα στην υγεία και στην επιλογή θεραπείας, είναι άνθρωποι που υπάρχουν ανάμεσά μας, μπορεί να είναι η παρέα μας, μπορεί να είναι ο αδερφός μας, ίσως να είναι και το παιδί μας.

Το στίγμα, η περιθωριοποίηση και οι διακρίσεις μπορεί να σκοτώσουν εξίσου αποτελεσματικά με τις ουσίες.»

Το νέο κοινωνικό μήνυμα του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδας με πρωταγωνιστή το Γιώργο Μαυρίδη συμπυκνώνει μέσα σε μερικές λέξεις την ανάγκη ευαισθητοποίησης του κοινού για τα δικαιώματα των χρηστών ψυχοδραστικών ουσιών, μία από τις λιγότερο ορατές και πιο περιθωριοποιημένες κοινωνικές ομάδες. Η χρήση ουσιών αποτελεί αναπόσπαστη παράμετρο της δημόσιας υγείας και για το λόγο αυτό ο χρήστης ουσιών ως ισότιμος πολίτης δε χάνει και δεν πρέπει να χάνει το θεμελιώδες δικαίωμά του στην υγεία και στη ζωή.

Μετά την επιδημική έκρηξη του HIV στους χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών στο κέντρο της Αθήνας τη διετία 2011-2013, η συγκεκριμένη κοινότητα συνεχίζει να αποτελεί τη δεύτερη ομάδα που πλήττεται περισσότερο από τον HIV μετά τους άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες. Παράλληλα, καλείται συχνά να αντιμετωπίσει πολλαπλές εκφάνσεις του στίγματος λόγω της χρήσης και συνθήκες περιθωριοποίησης, ακραίας φτώχιας και κοινωνικής απομόνωσης.

Στο πλαίσιο αυτό και στην κατεύθυνση της προάσπισης της δημόσιας υγείας, ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας αναπτύσσει και υλοποιεί τα τελευταία χρόνια ένα ευρύ φάσμα δράσεων μείωσης της βλάβης από τη χρήση ψυχοδραστικών ουσιών και εργασίας στο πεδίο με δωρεάν διανομή συνέργων χρήσης και προφυλακτικών, παροχή δυνατότητας δωρεάν εξετάσεων για HIV και ηπατίτιδες Β και C, ενδυνάμωση οροθετικών χρηστών και ενημερωτικά σεμινάρια σε προγράμματα απεξάρτησης και υποκατάστασης.

Πρόκειται για μία καμπάνια που για πρώτη φόρα προσεγγίζει τους χρήστες ψυχοδραστικών ουσιών στη βάση των ίσων δικαιωμάτων και της ανάγκης κοινωνικής συμπερίληψής τους, ενώ ταυτόχρονα δεν παραγνωρίζει το γεγονός πως η χρήση ψυχοδραστικών ουσιών μπορεί να προκαλέσει σοβαρές σωματικές και ψυχοκοινωνικές βλάβες.

Δείτε το βίντεο

Οργάνωση και εκτέλεση παραγωγής: Production Ηouse (https://www.facebook.com/productionhousegreece/)

Σκηνοθεσία: Παναγιώτης Μανωλίτσης

Ιδέα: Νικόλας Μάστορας

Steadicam: Γιώργος Πετράκης

Μοντάζ: Production House

Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή τους σπουδαστές της Δραματικής Σχολής του Ωδείου Αθηνών

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ