Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Τα βήματα πριν την ανακαίνιση του χώρου σας

Τα σωστά βήματα για την ανακαίνιση του σπιτιού, του καταστήματος ή του επαγγελματικού σας χώρου

Είναι γεγονός, πως η υφιστάμενη οικονομική κατάσταση έχει επηρεάσει κατά πολύ τη ζωή μας, σε όλα τα «επίπεδα» της καθημερινότητάς μας. Μεγάλες αλλαγές έχουν συντελεστεί και στον χώρο του real estate, όπου παρόλη την πτώση των τιμών, η μείωση του ποσοστού στην αγορά κατοικίας, είναι πλέον ιδιαίτερα εμφανής, οπότε η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου, επιλέγει σαν οικονομικότερη λύση την ανακαίνιση.

Ποια είναι όμως τα σωστά βήματα που πρέπει να κάνουμε πριν από αυτήν, ούτως ώστε να έχουμε τα επιθυμητά για εμάς αποτελέσματα?

Επιλογή του budget

Το πρώτο και βασικότερο βήμα, είναι να προϋπολογίσουμε σωστά το ποσό που πρόκειται να δαπανήσουμε, ανάλογα πάντα με το έργο που προγραμματίζουμε να εκπονηθεί. Το budget, θα πρέπει να διαμορφωθεί, με μια απόκλιση της τάξεως του 10%-15% προς τα πάνω, είτε γιατί θα υπάρξουν λεπτομέρειες τις οποίες δεν τις έχουμε λάβει στα υπόψιν, είτε γιατί μπορεί να «βγουν στην επιφάνεια» προβλήματα κατά τη διάρκεια της ανακαίνισης, χωρίς να τα έχουμε υπολογίσει.

Επιλογή του κατάλληλου συνεργάτη

Αφού έχουμε προϋπολογίσει τα χρήματα, θα πρέπει να βρούμε το κατάλληλο άτομο ή την εταιρεία που θα συνεργαστούμε, προκειμένου να μελετηθεί και να εκπονηθεί το έργο της ανακαίνισης με σωστό τρόπο. Καλό θα ήταν να μην επιχειρήσουμε να κάνουμε μόνοι μας την ανακαίνιση σπιτιού, διότι το πιο πιθανό είναι να μην γίνουν οι εργασίες όπως πρέπει και να ξοδέψουμε άσκοπα τα χρήματά μας, χωρίς να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Στην αγορά, υπάρχουν πολλές εξειδικευμένες εταιρείες ή εργολάβοι, που αναλαμβάνουν εξολοκλήρου την διαδικασία της ολικής ή της μερικής ανακαίνισης μιας οικίας ή ενός επαγγελματικού χώρου. Έτσι, αν επιλέξουμε μια τέτοιου είδους εταιρεία, θα είμαστε σίγουροι, πως το κατάλληλα εκπαιδευμένο και με εμπειρία προσωπικό της (όπως ο αρχιτέκτονας, ο μηχανικός, τα συνεργεία και ο διακοσμητής) θα ασχοληθεί με τις ανάλογες επιμέρους εργασίες, με αποτέλεσμα η αναμόρφωση του χώρου, να ανταποκριθεί στις προσδοκίες μας. Ίσως χρειαστεί να πάρουμε αρκετές προσφορές μέχρι να αποφασίσουμε για τον κατάλληλο συνεργάτη, εκτός και αν έχουμε ήδη εντοπίσει κάποιον που γνωρίζουμε εκ των προτέρων την ποιότητα της δουλειάς του, μέσα από παλαιότερες ανακαινίσεις σε χώρους φίλων και γνωστών.

Για να προσδιορίσουμε ακριβώς το τι ζητάμε, θα χρειαστεί να συγκεντρώσουμε φωτογραφικό υλικό από περιοδικά ή μέσα από το Ίντερνετ, για το στυλ μας αντιπροσωπεύει, έτσι ώστε να γίνει η σωστή μελέτη του χώρου, από τον αρχιτέκτονα και τον διακοσμητή.

Προτεραιότητες και βασικές εργασίες

Η αναμόρφωση, πρέπει να γίνεται πάντα, βάσει των προτεραιοτήτων που έχουμε θέσει, έτσι ώστε να καλυφθούν οι βασικές ανάγκες μας ενώ οι δευτερεύουσες εργασίες μπορούν να πραγματοποιηθούν στο μέλλον.  Αν για παράδειγμα  το οίκημα μας είναι παλιό, το πιο πιθανό είναι πως οι υδραυλικές και οι ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις θα πρέπει να αντικατασταθούν. Στην περίπτωση αυτή, κοιτάμε να καλύψουμε την αλλαγή αυτών, παρά να προβούμε λόγου χάρη, στην αγορά νέων επίπλων. Το συγκεκριμένο βήμα απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή, για να μπορέσει το project να υλοποιηθεί ως το τέλος και να μην μείνει μισοτελειωμένο χωρίς απόθεμα χρημάτων.

Άδειες εργασιών

Αν απαιτείται, θα πρέπει να βγουν οι άδειες (από τους αρμόδιους φορείς) που σχετίζονται με τις εργασίες τις ανακαίνισης, προκειμένου να μην χρειαστεί να διακοπούν, από πιθανές καταγγελίες. Ακόμα και για μια απλή ανακαίνιση μπάνιου θα πρέπει να έχετε άδεια εργασιών και οφείλετε βάσει νόμου να ενημερώσετε τους υπόλοιπους ενοίκους της οικοδομής για τις ημερομηνίες και τις ώρες που θα πραγματοποιηθούν οι εργασίες στο χώρο σας.

Τέλος, η ανακαίνιση πρέπει να μας βρει εκτός σπιτιού γιατί αλλιώς οι συνθήκες διαμονής δεν θα μας επιτρέψουν να ζούμε άνετα μέσα στο οίκημα μας και παράλληλα η διαμονή μας εκεί, θα αποτελέσει σοβαρό λόγο για πιθανές  χρονοτριβές. Θα χρειαστεί λοιπόν να ψάξουμε και να αποφασίσουμε  που θα μείνουμε προσωρινά, προκειμένου να ολοκληρωθεί η ανακαίνιση. Ας μην ξεχνάμε πως κατά τη διάρκεια της αναμόρφωσης ενός χώρου, οι συνθήκες διαβίωσης δεν είναι και οι καλύτερες μιας και πιθανά να έχει αρκετό θόρυβο, σκόνη και περίεργες μυρωδιές τις οποίες δεν θα μπορέσουμε να αντέξουμε μένοντας εκεί.

Αν «κινηθούμε» στα παραπάνω πλαίσια, σίγουρα βάζουμε γερά «θεμέλια», για την σωστή υλοποίηση της ανακαίνισης που έχουμε βάλει σαν στόχο. Βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε, πως το υπόλοιπο ποσοστό επιτυχίας για την αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση του χώρου μας, οφείλεται στην επιλογή του κατάλληλου συνεργάτη. Η Gk Constructions είναι τεχνική εταιρία με έδρα την Αθήνα και μπορεί να εγγυηθεί το αποτέλεσμα που ζητάτε, με επαγγελματισμό και συνέπεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ