Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Είναι οι καρύδες τόσο «υπερτροφή» όσο μας λένε;

Τα προϊόντα που μας βοηθούν να χάσουμε βάρος και να λάμψει το δέρμα μας

Τα προϊόντα που μας βοηθούν να χάσουμε βάρος και να λάμψει το δέρμα μας

Μετά τα βατόμουρα και τους σπόρους chia, η νέα υπερτροφή στα σούπερ μάρκετ είναι οι καρύδες. Πωλούνται σε πολλές μορφές - από νερό και λάδι, γιαούρτι και γάλα και σύμφωνα με ειδικούς βοηθούν στη θεραπεία όλων των ασθενειών, από την καρδιακή νόσο μέχρι το Αλτσχάιμερ.

Είναι όμως αυτή η απόλυτη αλήθεια; Ποια είναι τα προϊόντα –με βάση την καρύδα- που μας ωφελούν περισσότερο; Η διαιτολόγος Sophie Claessens αποκαλύπτει τι θα πρέπει να εμπιστευτούμε την επόμενη φορά που θέλουμε να κάνουμε ένα δώρο στον οργανισμό μας!

Νερό καρύδας

Ο χυμός στη μέση της καρύδας πωλείται ως ένα ιδιαίτερα ενυδατικό ρόφημα. Έχει λιγότερη ζάχαρη από χυμούς φρούτων και περισσότερα μέταλλα, όπως κάλιο, νάτριο, μαγνήσιο και ασβέστιο. Αυτές οι ιδιότητες είναι χρήσιμες μετά την μέτρια άσκηση.

Και, το νερό καρύδας περιέχει θερμίδες. Αν πίνετε καθαρά για ενυδάτωση, το νερό είναι πάντα η καλύτερη επιλογή. Μπορείτε να πάρετε τα ορυκτά από μια καλά ισορροπημένη διατροφή, αλλά αν σας αρέσει, πιείτε και ένα ποτηράκι πάνω στο κέφι!

Λάδι καρύδας

Το λάδι από καρύδα γίνεται όλο και πιο δημοφιλές και υπάρχει πλέον στα καλά σούπερ μάρκετ. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τηγάνι αλλά και φούρνο. Έχει παρόμοιο διατροφικό προφίλ με το βούτυρο και υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, τα οποία είναι λιγότερο επιβλαβή για την υγεία από ό, τι αρχικά πιστευόταν, ιδιαίτερα το είδος των κορεσμένων λιπών που βρίσκονται στο λάδι καρύδας: λαυρικό οξύ και μυριστικό οξύ.

Το λάδι καρύδας περιέχει επίσης μερικά πολυακόρεστα και μονοακόρεστα λιπαρά, που φέρουν πρόσθετα οφέλη για την υγεία. Είναι ένα ενεργειακά πλούσιο τρόφιμο και πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο.

Ζάχαρη καρύδας

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί αντί ζάχαρης στο ψήσιμο. Μπορεί να είναι μια πιο υγιεινή εναλλακτική λύση στην παραδοσιακή κρυσταλλική ζάχαρη, ωστόσο, εξακολουθεί να είναι μια τροφή υψηλής ενεργειακής πυκνότητας, που θα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο σε ειδικές περιπτώσεις.

Γιαούρτι καρύδας

Αυτή είναι μια αρκετά νέα εναλλακτική λύση χωρίς γαλακτοκομικά, ιδανική για όσους έχουν δυσανεξία στη λακτόζη και θέλουν μια αλλαγή από τις ποικιλίες σόγιας. Είναι πολύ πλουσιότερο σε λίπος από ό, τι το κανονικό γιαούρτι και τα γιαούρτια σόγιας, αλλά επίσης πολύ χαμηλότερο σε υδατάνθρακες. Έρευνες δείχνουν ότι μια διατροφή με μεγαλύτερο ποσοστό λίπους από υδατάνθρακες μπορεί να βοηθήσει τις προσπάθειες απώλειας βάρους.

Μείνετε μακριά όμως από τις αρωματισμένες ποικιλίες, γιατί όπως και με όλους τους τύπους γιαουρτιού στην πραγματικότητα, είναι γεμάτες με πολλή ζάχαρη. Μια μερίδα 150g μπορεί να σας δώσει ένα καλό 200kcal σνακ που θα σας κρατήσει χορτάτους, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά.

Γάλα Καρύδας

Υπάρχουν δύο τύποι γάλατος καρύδας ευρέως διαθέσιμα - το ένα έχει περίπου 8% κρέμα καρύδας μαζί με νερό, ζάχαρη και συντηρητικά ενώ το άλλο αναμιγνύεται με γάλα ρυζιού χωρίς ζάχαρη και απαιτεί λιγότερα συντηρητικά.

Και τα δύο έχουν παρόμοια περιεκτικότητα σε θερμίδες με το γάλα σόγιας (περίπου 1/2 από το ημι-αποβουτυρωμένο γάλα), αλλά με πολύ χαμηλότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη από τα άλλα δύο γάλατα. Θα προτείνουμε την επιλογή γάλατος καρύδας χωρίς ζάχαρη, εάν όμως βρείτε ένα με προσθήκη ασβεστίου και βιταμίνη D, προτιμήστε το!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ