Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

5 τρόποι για άμεση χαλάρωση από το στρες της ημέρας

Όλοι το έχουμε ανάγκη τις «δύσκολες μέρες»

Όλοι το έχουμε ανάγκη τις «δύσκολες μέρες»

Νιώθετε ποτέ έπειτα από μια κουραστική και απαιτητική εβδομάδα ότι δεν μπορείτε να χαλαρώσετε; Αυτό συμβαίνει γιατί το στρες ενεργοποιεί ορισμένες αντιδράσεις στο σώμα: η αδρεναλίνη ανεβαίνει, η καρδιά χτυπά γρηγορότερα και η πίεση του αίματος αυξάνεται.

Μακροπρόθεσμα, η υπερβολική έκθεση σε ορμόνες του στρες μπορεί να προκαλέσει αυξημένο κίνδυνο για προβλήματα υγείας, όπως το άγχος, η κατάθλιψη οι καρδιακές παθήσεις, η αύξηση βάρους και τα προβλήματα μνήμης και συγκέντρωσης.

Σίγουρα αυτή δεν είναι μια πολύ χαλαρωτική σκέψη. Τι μπορείτε να κάνετε λοιπόν όταν οι κλασσικοί τρόποι χαλάρωσης, όπως για παράδειγμα το χαμομήλι, δεν πιάνουν; Διαβάστε παρακάτω ορισμένους εναλλακτικούς τρόπους, που προτείνουν οι ειδικοί και οι πρόσφατες έρευνες, για να χαλαρώσετε.

Ξυπνήστε νωρίς

Το να στερηθείτε ύπνο μπορεί να ακούγεται αντιφατικό, όμως αν δώσετε στον εαυτό σας χρόνο 15-20 λεπτών πριν να βγείτε από το σπίτι το πρωί, θα νιώσετε περισσότερο ανανεωμένοι και λιγότερο εξουθενωμένοι.

Σκεφτείτε ότι η καφεΐνη χρειάζεται 20 λεπτά για να μεταβολιστεί και να νιώσετε την επίδρασή της. Στη διάρκεια αυτής της ώρας, επικεντρωθείτε: σκεφτείτε τους στόχους της ημέρας ή διαβάστε κάτι που θα σας εμπνεύσει. Ίσως διαπιστώσετε ότι η μέρα σας θα κυλίσει λίγο πιο ομαλά…

Δημιουργήστε έναν χαλαρωτικό χώρο

Σύμφωνα με έρευνες, τα θερμά χρώματα, όπως το κόκκινο μας ενθουσιάζουν ενώ τα ψυχρά, απαλά χρώματα, όπως το μπλε, το πράσινο και το γκρι μας χαλαρώνουν, λέει η πρόεδρος της Αμερικανικής Ένωσης Ολιστικής Ιατρικής. Όμως, οποιοδήποτε χρώμα σας ανακουφίζει, μπορεί να σας φέρει ηρεμία.

“Η θεωρία πίσω από τη χρήση της χρωματοθεραπείας, είναι ότι τα χρώματα έρχονται στο μάτι, το οποίο στέλνει μετά, μέσω των νευρικών οδών, μηνύματα στην περιοχή εκείνη του εγκεφάλου που ρυθμίζει το συναίσθημα, σύμφωνα με την Roberts. “Υπάρχουν αρκετοί τρόποι να περιβάλλεστε από χρώματα που απαλύνουν το στρες στη διάρκεια της ημέρας σας. Οι συμβουλές της είναι: στο σπίτι, βάψτε έναν τοίχο με διαφορετικό χρώμα και στο γραφείο ντύστε την καρέκλα σας με ένα φουλάρι σε χαλαρωτικό χρώμα και αλλάξτε το screensaver στον υπολογιστή σας.

Βάλτε τάξη

Όταν νιώθετε ότι έχετε στραγγίξει από συναισθήματα, το πιθανότερο είναι ότι το τελευταίο που θέλετε να κάνετε είναι να πιάσετε το ξεσκονόπανο. Η αλήθεια είναι όμως ότι τακτοποιώντας το σπίτι σας, σας βοηθά να “τακτοποιήσετε” και το μυαλό σας.

Όταν έχετε το νου σας στο να βάλετε τάξη στην ακαταστασία, αυτό σας βοηθά να διαχειριστείτε το στρες, αναφέρει η Lauren Napolitano, PsyD, ψυχολόγος στο νοσοκομείο Bryn Mawr στην Πενσυλβάνια.

Η εκκαθάριση σε ότι δεν σας χρειάζεται, δίνει την αίσθηση της τάξης στο περιβάλλον σας, γεγονός που σας βοηθά να αισθάνεστε πιο ήρεμοι. Προτείνει να αρχίσετε με κάτι μικρό, όπως ένα συρτάρι στην κουζίνα ή το γραφείο στο οποίο μαζεύετε όλη τη σαβούρα που δεν έχετε που αλλού να τη βάλετε. Η χειροπιαστή ή ορατή τάξη οδηγεί και σε συναισθηματική τάξη λέει η Napolitano.

Εάν νιώθετε έτοιμοι για κάτι λίγο πιο δύσκολο, φροντίστε να μαζεύετε και να χαρίζετε σε φιλανθρωπίες ότι δεν χρειάζεστε ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Φανταστείτε τις πιο στρεσογόνες σκέψεις σας

Ο συνεργάτης σας φέρθηκε αντισυναδελφικά; Ο άντρας σας ξέχασε να βγάλει τα σκουπίδια; Όταν η μέρα σας είναι από… εκείνες τις ημέρες που όλα πάνε στραβά, δοκιμάστε τη διάχυση σκέψης, έναν τρόπο να διώξετε ότι βουίζει αλυσιτελώς στο κεφάλι σας, λέει η Erin Olivo, PhD, επίκουρη καθηγήτρια κλινικής ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο Κολούμπια. Δοκιμάστε το εξής: Φανταστείτε ότι οι σκέψεις σας είναι σύννεφα στον ουρανό και αφήστε τα να περιπλανιούντε από πάνω σας. Όταν αρχίζετε να παρατηρείτε τις σκέψεις σας σαν ψυχικά αντικείμενα, που απλά έρχονται και φεύγουν, γίνονται λιγότερο δυσάρεστες, λιγότερο απειλητικές και λιγότερο συναισθηματικά ισχυρές, σύμφωνα με την Olivo.

Δείτε βίντεο με γάτες!

Ένα βίντεο με ένα μωράκι που χορεύει ή μια γάτα που κάνει κάτι… απίθανα γατίσιο στο youtube, είναι βέβαιο ότι θα ανακουφίσει λίγο την ένταση της ημέρας.

“Έπειτα από μια αγχωτική μέρα, τα αστεία πράγματα ενεργοποιούν στην πραγματικότητα το τμήμα εκείνο του εγκεφάλου που φέρνει γαλήνη και μια ήρεμη φυσιολογική αντίδραση”, όπως λέει η Rose Hanna, σύμβουλος σχέσεων και καθηγήτρια ψυχολογίας και γυναικείων σπουδών στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας. "Αυτό μειώνει το άγχος και βοηθάει πολύ με στη μείωση του στρες", τονίζει. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τροχαίο στη Βουλή: Ενοχή του αστυνομικού για ανθρωποκτονία από αμέλεια ζήτησε ο Εισαγγελέας
Η απόφαση του δικαστηρίου θα ανακοινωθεί αύριο το πρωί - Τι είπε ο κατηγορούμενος στην απολογία του
Τροχαίο στη Βουλή: Ενοχή του αστυνομικού για ανθρωποκτονία από αμέλεια ζήτησε ο Εισαγγελέας
Σακελλαροπούλου: Επίσημη επίσκεψη στη Χιλή - Συναντήθηκε με Έλληνες ομογενείς
Η Χιλή κατέχει ξεχωριστή θέση στην ψυχή του ελληνικού λαού και στη δική μου προσωπικά, τόνισε η κ. Σακελλαροπούλου
Σακελλαροπούλου: Επίσημη επίσκεψη στη Χιλή - Συναντήθηκε με Έλληνες ομογενείς