Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Το μυστικό της τέλειας δίαιτας: Διαλέξτε όποια θέλετε αλλά να την τηρείτε!

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι «όλες καλές είναι» αρκεί να μην υποκύπτουμε στους πειρασμούς

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι «όλες καλές είναι» αρκεί να μην υποκύπτουμε στους πειρασμούς

Όλες οι δίαιτες έχουν αποτέλεσμα και βοηθούν τον οργανισμό μας, δηλώνουν οι επιστήμονες, για αυτό πρέπει να διαλέξουμε αυτήν ακριβώς που μας φαίνεται πιο εύκολη να ακολουθήσουμε πιστά. Άρα το πιο σημαντικό είναι η πειθαρχία και όχι η δίαιτα, αυτή καθεαυτή! «Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι οι διαιτολόγοι και οι πολίτες δεν χρειάζεται να ψάχνουν για μια δίαιτα που θα ταιριάζει σε όλους, γιατί η κάθε μία έχει τα δικά της πλεονεκτήματα. Αυτοί που θέλουν να χάσουν κιλά, ας διαλέξουν την πιο εύκολη για αυτούς», δηλώνουν οι ερευνητές.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου JAMA, ερευνητές με επικεφαλής τον Δρ Μπράντλεϊ Τζόνστον, καθηγητή Κλινικής Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου ΜακΜάστερ στο Οντάριο, έκαναν μετα-ανάλυση 48 κλινικών μελετών διαφόρων διαιτών, οι οποίες αφορούσαν συνολικά πάνω από 7.200 υπέρβαρους και παχύσαρκους ενηλίκους με μέση ηλικία τα 46 έτη.

Συγκεκριμένα, συγκρίθηκαν δημοφιλείς δίαιτες όπως Ατκινς, Weight Watchers, Zone, Jenny Craig, LEARN, Nutrisystem, Ornish, Volumetrics, Rosemary Conley, Slimming World, South Beach κ.α. Η αποτελεσματικότητα κάθε μίας αξιολογήθηκε μετά από διαστήματα έξι και 12 μηνών.

Καλύτερα αποτελέσματα

αν η δίαιτα συνοδεύεται

με ψυχολογική υποστήριξη

Τελικά, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι, οι διαφορές ανάμεσα στις παραπάνω δίαιτες από άποψη απώλειας βάρους είναι μικρές, με συνέπεια να έχει μάλλον μικρή σημασία ποιά θα διαλέξει κανείς. Αντίθετα, αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία, είναι να ακολουθεί κανείς πιστά τις όποιες οδηγίες της.

Διακρίνοντας τις δίαιτες σε δύο μεγάλες κατηγορίες, σε αυτές που εστιάζουν στην κατανάλωση λιγότερων υδατανθράκων και σε αυτές που δίνουν προτεραιότητα στα χαμηλά λιπαρά, η μετα-ανάλυση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, μετά από έξι μήνες εφαρμογής, ελαφρώς υπερτερούσαν οι πρώτες.

Όσοι έτρωγαν συστηματικά λιγότερους υδατανάθρακες, είχαν χάσει περίπου ένα παραπάνω κιλό σε σχέση με όσους έτρωγαν λιγότερα λιπαρά. Μετά από διάστημα ενός έτους όμως, δεν υπήρχε πια καμία ουσιαστική διαφορά ανάμεσα στις δύο κατηγορίες διαιτών, όσον αφορά την απώλεια του βάρους (κατά μέσο όρο 7,3 κιλά).

Επίσης, κάθε φορά που μία δίαιτα συνοδεύεται από ψυχολογική-συμβουλευτική υποστήριξη και ιδίως από σωματική άσκηση, έχει καλύτερα αποτελέσματα. Οι άνθρωποι που γυμνάζονται, ενώ παράλληλα κάνουν κάποια δίαιτα, χάνουν μετά από ένα έτος κατά μέσο όρο τουλάχιστον δύο κιλά παραπάνω, από ό,τι αν έκαναν μόνο δίαιτα. Η μελέτη πάντως δεν συνέκρινε τις δίαιτες σε βάθος χρόνου, κατά πόσο έχουν διαφορετικές επιπτώσεις στην υγεία (π.χ. στο επίπεδο της χοληστερόλης). Σε αυτό το πεδίο, είναι πιθανό ότι διαφέρουν περισσότερο μεταξύ τους από ό,τι στην απώλεια βάρους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ