Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Τα 10 εκπληκτικά οφέλη των προβιοτικών

Από την απώλεια βάρους και την κόπωση μέχρι τις αλλεργίες και το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου

Από την απώλεια βάρους και την κόπωση μέχρι τις αλλεργίες και το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου

Το έντερα μας είναι τόπος κατοικίας 500 εκατομμυρίων βακτηρίων - κάποια καλά, κάποια κακά. Είναι ευρέως γνωστό ότι όσο περισσότερα καλά βακτήρια έχουμε στο έντερό μας, τόσο πιο ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα θα έχουμε. Τα προβιοτικά, που βρίσκονται συνήθως στο γιαούρτι, συχνά αναφέρονται ως καλά βακτήρια. Βοηθούν το σώμα να απορροφήσει σημαντικές βιταμίνες και μέταλλα όπως ασβέστιο, σίδηρο και βιταμίνες Α, D, E και K.

Αλλά ξέρατε ότι τα προβιοτικά έχουν βαθιά επίδραση στη γενική υγεία; Η Natalie Lamb, θεραπευτής διατροφής στα προβιοτικά Protexin, αποκαλύπτει γιατί θα πρέπει να είναι ένα σημαντικό μέρος της διατροφής σας.

1. Απώλεια βάρους

Νέες μελέτες δείχνουν ότι ο συνδυασμός των κακών και των καλών βακτηρίων στο έντερό μας μπορεί να διαδραματίζουν κάποιο ρόλο στην αύξηση του σωματικού βάρους. Τα πολλά καλά βακτηρίδια μαζί με μια υγιεινή διατροφή και καλή φυσική κατάσταση γενικότερα, θα μπορούσε να βοηθήσει να μειώσει το ανεπιθύμητο βάρος γύρω από τη μέση σας.

2. Διάθεση

Πολλοί άνθρωποι δεν έχουν επίγνωση του πόσο καλά είναι συνδεδεμένος ο εγκέφαλος και το έντερο. Η έρευνα έχει δείξει ότι η διατήρηση μιας υγιούς εντερικής χλωρίδας θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση του άγχους, μειώνει τη δραστηριότητα του εγκεφάλου που συνδέεται με το συναίσθημα και τον πόνο, ενώ αυξάνει τη δραστηριότητας που σχετίζεται με τη λήψη αποφάσεων.

3. Ύπνος

Το έντερο είναι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνο για την παραγωγή της «ορμόνη της ευτυχίας» σεροτονίνης, που απαιτείται για να παραχθεί η ορμόνη της χαλάρωσης, η μελατονίνη. Τα προβιοτικών θα μπορούσαν, συνεπώς, να ενισχύσουν την παραγωγή των ορμονών αυτών για να σας βοηθήσουν να κοιμηθείτε ήσυχοι.

4. Στρες

Το στρες μπορεί να διαταράξει το μίγμα των βακτηρίων στο έντερό μας, επιτρέποντας την αύξηση των κακών βακτηρίων. Το στρες έχει αποδειχθεί ότι επιδεινώνει μια σειρά από ασθένειες, ωστόσο τα προβιοτικά θα μπορούσαν να ευνοήσουν την ανάπτυξη των ωφέλιμων βακτηρίων για την υποστήριξη του ανοσοποιητικού- μέσω της υγείας του εντέρου.

5. Κόπωση

Πιστεύεται ότι η λήψη ποικιλίας προβιοτικών μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση υγιούς επιπέδου καλών βακτηρίων στο έντερο, τα οποία με τη σειρά τους βοηθούν να απορροφηθούν όλες τις βιταμίνες και τα θρεπτικά συστατικά στα τρόφιμα που τρώτε. Η υγιής χλωρίδα του εντέρου βοηθά επίσης στην παραγωγή επιπλέον βιταμινών Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας σε όλο το σώμα.

6. Δόντια

Τα τελευταία χρόνια, υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον για τη χρήση των προβιοτικών και τη διατήρηση μιας υγιούς εντερικής χλωρίδας στην πρόληψη και θεραπεία από των στοματικών λοιμώξεων, συμπεριλαμβανομένης της τερηδόνας, της περιοδοντικής νόσου και τη δυσοσμία του στόματος.

7. Φούσκωμα

Τα κακά βακτηρία στο έντερο μπορούν να παράγουν αέρια και να προκαλέσουν φούσκωμα στο στομάχι. Τα ζαχαρούχα τρόφιμα μπορούν να τροφοδοτήσουν τα εν λόγω βακτήρια, βοηθώντας τα να πολλαπλασιαστούν. Τα προβιοτικά αυξάνουν τα ευεργετικά βακτήρια για να αποφευχθεί η έλλειψη ισορροπίας στο έντερο και έτσι μειώνονται οι επιπτώσεις του φουσκώματος.

8. Σύνδρομο εποχιακής συναισθηματικής διαταραχής

Λαμβάνοντας καθημερινά προβιοτικά αποδείχθηκε σε πρόσφατες μελέτες ότι αυξάνει τα επίπεδα της βιταμίνης D κατά περισσότερο από 25% (το επίπεδο που πέφτει κατά τους χειμερινούς μήνες και στους ανθρώπους με σύνδρομο) και διαμορφώνει την περιοχή του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνη για την διάθεση.

9. Αλλεργίες

Με το 70% του ανοσοποιητικού συστήματος να βρίσκεται στο έντερο, η διατήρηση μιας υγιούς εντερικής χλωρίδας θα μπορούσε να βοηθήσει στη διαχείριση διαφόρων συμπτωμάτων των αλλεργιών.

10. Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου

Το συγκεκριμένο σύνδρομο σχετίζεται με μια ανισορροπία των κανονικών «φιλικών» βακτηρίων στο έντερο και παρατηρείται όλο και πιο συχνά στο σύγχρονο πολυάσχολο τρόπο ζωής μας. Το σωστά προβιοτικά μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση του σωστού επιπέδου βακτηρίων που απαιτούνται για την καλή λειτουργία του πεπτικού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ