Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Πώς νικάμε το βήχα και το φτάρνισμα: Οκτώ πρωτότυπες λύσεις για το συνάχι

Πιο χρήσιμες από ποτέ τώρα που αρχίζουν οι εποχικές γρίπες

Πιο χρήσιμες από ποτέ τώρα που αρχίζουν οι εποχικές γρίπες

Το φθινόπωρο ήρθε γρήγορα. Κάποιοι τυχεροί θα την βγάλουν καθαρή μέχρι την άνοιξη, αλλά οι περισσότεροι από εμάς θα υποκύψουμε υπομένοντας μεταξύ δύο και πέντε φορές συνάχι και φτάρνισμα κάθε χρόνο – με την κάθε φορά να διαρκεί κατά μέσο όρο εννέα ημέρες.

Στην πραγματικότητα, έχουμε δαπανήσει περίπου πέντε χρόνια της ζωής μας, στο φτέρνισμα, στο βήχα και γενικά με το αίσθημα της αδιαθεσίας. Με περισσότερους από 200 διαφορετικούς τύπους γρίπης να κυκλοφορούν, δεν είναι περίεργο ότι υποκύπτουμε. Ο ιός μεταδίδεται είτε με άμεση εισπνοή (όταν κάποιος φτερνίζεται, ένα μικροσκοπικό σταγονίδιο βρίσκει το δρόμο του μέσα στο στόμα ή τη μύτη σας), ή με το άγγιγμα.

Ένα καλό ισχυρό φτάρνισμα μπορεί να στείλει 100.000 σταγονίδια που περιέχουν τον ιό περίπου 3,5 μέτρα στον αέρα, και μόνο ένα από αυτά τα σταγονίδια μπορούν να επιζήσουν μέχρι και 48 ώρες σε ένα πόμολο, το τηλεχειριστήριο της τηλεόρασης ή μια κουπαστή, μέχρι δηλαδή να το αγγίξετε.

«Τις πρώτες ημέρες του κρύου θα είναι πολύ πιθανό να μην ξέρετε ότι έχετε μολυνθεί», λέει ο καθηγητής Wendy Barclay, ιολόγος από το Imperial College του Λονδίνου - αν και αυτή είναι η στιγμή που θα μπορείτε να μεταδίδετε τον ιό πιο εύκολα στους άλλους.

Μακριά ακόμη η θεραπεία

Παρά τις δεκαετίες έρευνας, η θεραπεία για το κοινό κρυολόγημα παραμένει προκλητικά μακριά. «Ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια στην εύρεση της θεραπείας είναι ότι το κρυολόγημα δεν προκαλείται από έναν ιό, αλλά από επτά διαφορετικές οικογένειες ιών, με υπο-στελέχη σε καθένα», λέει ο καθηγητής John Oxford, ιολόγος στο Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου. Το ιός της γρίπης μπορεί να μεταλλαχθεί, γεγονός που τον καθιστά ακόμη πιο δύσκολο να γίνει αντιληπτός και να αναλυθεί.

Νωρίτερα φέτος, ερευνητές από την Οξφόρδη, από το Leeds, το Πεκίνο και το Ίνσμπρουκ έκαναν ένα βήμα πιο κοντά στην εξεύρεση μιας θεραπείας, όταν εντόπισαν μια ένωση η οποία συνδέεται με ορισμένους τύπους του ιού - συμπεριλαμβανομένου του ιού για το κρύωμα - σταματώντας την απελευθέρωση γενετικού υλικού που οδηγεί σε μόλυνση. Αυτό σταματά τον ιό, καθιστώντας το ανίκανο να μολύνει το πρόσωπο που χρησιμοποιεί ως χώρο «υποδοχής».

Μια άλλη ενδιαφέρουσα περιοχή έρευνας είναι ένα φάρμακο που ονομάζεται Vapendavir, το οποίο στοχεύει σε μια πρωτεΐνη επί της επιφανείας του ιού της γρίπης σταματώντας τη σύνδεση με ρινικά κύτταρα. Αλλά για μια χαμηλής τεχνολογίας εναλλακτική δοκιμάστε κοτόσουπα. Δοκιμές στις ΗΠΑ έχουν δείξει ότι μειώνει την κυκλοφορία ενός τύπου κυττάρων του ανοσοποιητικού ονομάζονται ουδετερόφιλα, τα οποία είναι εν μέρει υπεύθυνα για τα συμπτώματα.

8 υπέροχοι τρόποι προστασίας

Ζεστάνετε τη μύτη σας: Ο καθηγητής Ron Eccles από το Κέντρο Κοινού Κρυολογήματος Έρευνας στο πανεπιστήμιο του Cardiff, εξηγεί: «Μία θεωρία γιατί παθαίνουμε κρυολογήματα και γρίπη περισσότερο το χειμώνα είναι ότι η μύτη μας είναι ψυχρότερο και μειώνετε η αντίσταση της στις λοιμώξεις». Εάν έχει πραγματικά κρύο, τοποθετήστε ένα μαντήλι πάνω από τη μύτη σας για να το κρατήσετε ζεστή.

Μην κάνετε χειραψίες: Νέα έρευνα από το πανεπιστήμιο του Aberystwyth έδειξε ότι η χειραψία μεταδίδει δέκα έως 20 φορές περισσότερα μικρόβια από άλλους χαιρετισμούς. «Η χειραψία διαρκεί περισσότερο και απαιτεί μεγαλύτερη επιφάνεια δέρματος» εξηγεί ο καθηγητής David Whitworth, λέκτορας στη βιοχημεία στο Aberystwyth. Βρήκε επίσης ότι αυτές οι χειραψίες με το σταθερότερο πιάσιμο διαβίβασαν τα περισσότερα βακτήρια.

Πλύνετε τα ρούχα σε ζεστό νερό: Ο ιός της γρίπης μπορεί να επιβιώσει στο πλύσιμο 40c βαθμών, οπότε αν κάποιος στην οικογένεια έχει γρίπη, πλείτνε τα ρούχα και τα κλινοσκεπάσματα τους σε μεγάλη θερμοκρασία.

Μειώστε τη ζάχαρη: Έρευνα στο Loma Linda University στην Καλιφόρνια έδειξε ότι όταν οι εθελοντές κατανάλωσαν 100 γραμμάρια ζάχαρης, τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος που ονομάζονται φαγοκύτταρα αντιμετώπισαν λιγότερα βακτήρια από το φυσιολογικό για μέχρι και πέντε ώρες. Ως εκ τούτου, αν μειώσουμε τη ζάχαρη θα μπορούσε να βοηθήσει τα κύτταρα του ανοσοποιητικού μας.

Πάρτε έναν 8ωρο υπνάκο: Λιγότερος ύπνος από επτά ώρες κάθε βράδυ σημαίνει τρεις φορές πιο πιθανό να κρυολογήσουμε σε σύγκριση με κάποιον που κοιμάται οκτώ ώρες, σύμφωνα με έρευνα. Ο διαταραγμένος ύπνος, ή η έλλειψη ύπνου, παρεμβαίνει με τη λειτουργία ενός γονιδίου που ονομάζεται TLR-9, λένε οι ειδικοί στο Πανεπιστήμιο του Yale στις ΗΠΑ.

Παρατηρήστε τον κανόνα των 2 θέσεων: Σύμφωνα με τους ερευνητές στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας στην Καμπέρα, ο κίνδυνος να κολλήσουμε γρίπη αυξάνετε δραματικά αν καθίσουμε δύο θέσεις απόσταση από κάποιον που έχει γρίπη. Αν δείτε κάποιον να φταρνίζεται ή να βήχει και μπορείτε να αλλάξετε θέση, αξίζει τον κόπο να το κάνετε. Εάν δεν μπορείτε να μετακινηθείτε, ανοίξτε τα παράθυρα.

Η έρευνα διαπίστωσε δαπάνες 90 λεπτά σε ένα αυτοκίνητο με κάποιον που έχει γρίπη δίνει ένα 99,9% πιθανότητες να κολλήσουμε τον ιό. Όμως, ο κίνδυνος πέφτει στο 20%, αν ανοίξετε τα παράθυρα.

Ξεχάστε τα απλά αντιβακτηριακά σαπούνια: Εκτός αν περιέχουν 60 έως 80% αλκοόλης, το διάλυμα χεριών είναι απίθανο να είναι αρκετά ισχυρό για να σκοτώσει τους ιούς που προκαλούν κρυολόγημα και τη γρίπη - και δεν θα λειτουργήσει καθόλου αν τα χέρια σας είναι βρώμικα.

Η Δρ Lisa Ackerley, ειδική σε θέματα περιβάλλοντος για την υγεία από την Υγιεινή Συστήματα Ελέγχου, συμβουλεύει το πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό όταν μπαίνετε στο σπίτι.

Άσκηση - αλλά μόνο μέτρια: Η ήπια ή μέτρια άσκηση μπορεί να τονώσει το ανοσοποιητικό σύστημα, όμως, η έρευνα από το πανεπιστήμιο του Loughborough διαπίστωσε ότι περίπου 90 λεπτά υψηλής έντασης άσκηση προκαλεί την απελευθέρωση των ορμονών του στρες και αντι-φλεγμονωδών μορίων που μπορούν να καταστείλουν το ανοσοποιητικό, αφήνοντας σας ευάλωτους σε κρυολογήματα και τη γρίπη. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ