Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Άντρες, πως θα σώσετε την ερωτική σας ζωή;

Θα μπορούσε να είναι τα χάπια, ένα ποτήρι κρασί, ακόμα και το κινητό σας τηλέφωνο

Θα μπορούσε να είναι τα χάπια, ένα ποτήρι κρασί, ακόμα και το κινητό σας τηλέφωνο...

Το σεξ δεν είναι ένα θέμα για το οποίο μιλάμε ελεύθερα, αλλά πολλοί από εμάς πάσχουν από σεξουαλικά προβλήματα, σε κάποιες χώρες ακόμη και το 50% των γυναικών και τουλάχιστον το 10% των ανδρών μπορεί να επηρεάζονται από αυτά.

Αυτό μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες ακόμη και για την ισχυρότερη σχέση - αλλά λίγοι από εμάς είναι αρκετά γενναίοι για να ζητήσουν βοήθεια. Αλλά υπάρχει ελπίδα: μπορεί να υπάρχει μια απλή λύση που θα μπορούσε να κάνει πραγματική διαφορά στην ερωτική ζωή σας! Κορυφαίοι ειδικοί της Βρετανίας προσδιορίζουν κάποιες πιθανές αιτίες των σεξουαλικών προβλημάτων και που πρέπει να δώσετε προσοχή.

Τα προβλήματα

Δυστυχώς, τα προβλήματα στύσης είναι σε μεγάλο βαθμό αναπόφευκτο μέρος της διαδικασίας γήρανσης για πολλούς άνδρες. Στα 40 τους, μόνο το 11% των ανδρών παραπονιούνται για στυτική δυσλειτουργία, αλλά οι αριθμοί αυξάνονται με κάθε δεκαετία, ώστε στα 70 τους, οι μισοί από τους άνδρες θα αντιμετωπίζουν κάποια πτώση στην απόδοση και την αντοχή.

Για να επιτευχθεί μια καλή στύση, οι μύες, τα νεύρα και τη ροή του αίματος σε όλο το σώμα πρέπει να λειτουργεί, και, ενώ η ηλικία παίζει το ρόλο της, πολλοί άνδρες μπορεί να εκπλαγείτε να μάθετε τους παράγοντες του τρόπου ζωής που μπορεί να σαμποτάρουν τη σεξουαλική επιτυχία.

Ένας μεγάλος αριθμός συνταγογραφούμενων φαρμάκων μπορεί να επηρεάσει τη σεξουαλική ζωή ενός ανθρώπου - και αυτό δεν αναφέρετε συνήθως από το γιατρό που συνταγογραφεί ένα φάρμακο. Ελέγξτε τη λίστα με τις παρενέργειες στη φαρμακευτική αγωγή και, αν υποψιάζεστε ότι τα προβλήματα που συνδέονται με τις επιδόσεις σας, ρωτήστε τον γιατρό σας αν είναι δυνατόν να δοκιμάσετε μια διαφορετική συνταγή. Τα ακόλουθα φάρμακα μπορούν να συνδεθούν με σεξουαλική δυσλειτουργία:

Β-αναστολείς - συνήθως συνταγογραφούνται για καρδιακά προβλήματα και υψηλή αρτηριακή πίεση, αυτοί μπορεί να επηρεάσουν μερικές φορές το μέρος του νευρικού συστήματος που προκαλεί στύση.

Διουρητικά (χάπια νερού) - αυτά μπορεί να επηρεάσουν τη ροή του αίματος στο πέος, καθιστώντας πολύ αδύναμη μια στύση.

Αντικαταθλιπτικά - αυτά τα φάρμακα μπορεί να επηρεάσουν τις χημικές ουσίες που ενεργοποιούν την επιθυμία και στα δύο φύλα, προκαλώντας στυτική δυσλειτουργία στους άνδρες και κολπική ξηρότητα στις γυναίκες. Aντι-σπαστικά (συνήθως χορηγούνται σε ασθενείς με επιληψία), τα κορτικοστεροειδή και φάρμακα για τη θεραπεία του προστάτη μπορεί να έχουν το ίδιο αποτέλεσμα.

Περιττά κιλά

Εάν χρειάζεστε ένα επιπλέον κίνητρο για να αδυνατίσετε, η ενισχυμένη σεξουαλική απόδοση θα μπορούσε να είναι ένα ισχυρό κίνητρο. Οι στατιστικές δείχνουν ότι όσοι είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι έχουν 30-90% περισσότερες πιθανότητες για στυτική δυσλειτουργία. Το πρόβλημα είναι ότι το υπερβολικό βάρος αυξάνει τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων, της υψηλής αρτηριακής πίεσης, της υψηλής χοληστερόλης και του διαβήτης - συνθήκες που συνδέονται επίσης με ανικανότητα.

Το ποτηράκι κρασί στο δείπνο

Ακόμα ένα ή δύο ποτά με ένα γεύμα μπορεί να είναι αρκετά για να επηρεαστεί η σεξουαλική απόδοση. «Αν πίνετε πριν από το σεξ, το αίμα εκτρέπεται στο έντερό σας για να χωνέψετε», λέει ο Δρ David Edwards, γιατρός και πρόεδρος της Βρετανικής Εταιρείας Σεξουαλικής Ιατρικής. «Εάν έχετε ένα γεύμα, η ροή του αίματος στο έντερο σας μπορεί να αυξηθεί κατά 20 έως 25%, αντί να πάει στο πέος σας, όπου το χρειάζεστε».

Η βαριά κατανάλωση αλκοόλ έχει μια πιο σημαντική επίδραση. Μεγάλες ποσότητες αλκοόλης θα καταστέλλουν το κεντρικό νευρικό σύστημα, γεγονός που καθιστά δύσκολο να πάρει και να διατηρήσει μια στύση, καθώς επηρεάζονται και τα επίπεδα της τεστοστερόνης, της ανδρικής ορμόνης.

Η καθιστική εργασία

Μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνδρες που ασκούνται τακτικά έχουν 70% μειωμένο κίνδυνο στυτικής δυσλειτουργίας σε σύγκριση με τους άνδρες που δεν ασκούνται καθόλου - και μία μελέτη έδειξε ότι το όφελος επεκτείνεται ακόμη και σε άνδρες που θα μπορούσαν να κάνουν καθιστική εργασία όλη τους τη ζωή, αλλά και σε όσους αρχίζουν την άσκηση για πρώτη φορά στη μέση ηλικία.

Αυτό συμβαίνει επειδή η άσκηση βοηθά να κρατηθείτε στα κιλά σας, διασφαλίζει την καρδιά σας και οι πνεύμονες λειτουργούν αποτελεσματικά - και έτσι βελτιώνει την παροχή αίματος. Επίσης, ενισχύει τα επίπεδα τεστοστερόνης.

Αλλά μην το παρακάνετε! Πάρα πολλή άσκηση μπορεί επίσης να προκαλέσει στυτική δυσλειτουργία. Όντας πάνω-κουρασμένος μπορεί να μειωθεί η λίμπιντο σας, ενώ οι επαγγελματίες ποδηλάτες είναι πιο πιθανό να υποφέρουν από ανικανότητα. Φαίνεται ότι οι σκληρές, γωνιακές σέλες ασκούν πίεση στα νεύρα και τις αρτηρίες, μειώνοντας τη ροή του αίματος στο πέος.

Οι καπνιστές έχουν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες από τους μη καπνιστές να είναι αδύναμοι. Οι μελέτες δείχνουν ότι η συνήθεια του τσιγάρου μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο στυτικής δυσλειτουργίας κατά 50% για τους άνδρες στα 30 και στα 40 τους.

Ο Sudhanshu Chitale, σύμβουλος ουρολόγος στο Whittington Health NHS Trust, Λονδίνο, εξηγεί ότι η ακρολεϊνη, μια χημική ουσία στα τσιγάρα, φαίνεται να εμποδίζει την «καλή» HDL χοληστερόλη να κρατάει τα λιπαρά μακριά από το αίμα στο συκώτι. Αντίθετα, αυτά τα λιπαρά οξέα μένουν επάνω στις αρτηρίες, καθιστώντας τες πιο στενές.

«Αυτή η στένωση επηρεάζει τα μικρά αιμοφόρα αγγεία του πέους», λέει. «Είναι σαν να κόβεις ένα αυτοκινητόδρομο τριών λωρίδων σε μία μόνο λωρίδα». Εν τω μεταξύ, η νιικοτίνη φαίνεται να συστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία, περιορίζοντας περαιτέρω την κυκλοφορία του αίματος γα την ενεργοποίηση της στύσης. Παρεμβαίνει επίσης στη βαλβίδα που διακόπτει τη ροή του αίματος έξω από το πέος - γεγονός που καθιστά δύσκολο να διατηρηθεί η στύση. Οι μελέτες δείχνουν ότι η εγκατάλειψη του καπνίσματος μπορεί να είναι αρκετή για να προκαλέσει την άμεση βελτίωση.

Ακόμη και το κινητό σας!

Οι άντρες που κουβαλούν ανοιχτό το κινητό τους τηλέφωνο για 4 ή και περισσότερες ώρες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για στυτική δυσλειτουργία, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό περιοδικό ουρολογίας. Τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα μπορεί να φταίνε για αυτό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ