Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

8 τρόποι για να μείνετε υγιείς στο γραφείο σας

Η καθιστική εργασία μπορεί να είναι πολύ επιβλαβής για την υγεία σας

Η καθιστική εργασία μπορεί να είναι πολυ επιβλαβής για την υγεία σας

Οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουν ήδη ότι η καθιστική εργασία σε γραφείο για μεγάλο χρονικό διάστημα είναι κακή για την υγεία μας. Στην πραγματικότητα, η παρατεταμένη καθιστική εργασία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, διαβήτη και εγκεφαλικών επεισοδίων, σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη.

Επίσης οι πολλές ώρες μπροστά στον υπολογιστή επίσης μπορεί να είναι ζημιογόνες για την υγεία μας. Περίπου το 70% των χρηστών ηλεκτρονικών υπολογιστών στην Αγγλία που έγινε η έρευνα υποφέρουν από τα συμπτώματα του οπτικό σύνδρομο υπολογιστών (CVS). Τα πιο κοινά συμπτώματα που σχετίζονται με το CVS είναι η καταπόνηση των ματιών, οι πονοκέφαλοι, η θολή όραση, τα ξηρά μάτια και ο πόνος στο λαιμό και στον ώμο.

Με τα παραπάνω κατά νου και άλλους κινδύνους όπως τις κοινές γρίπες που κυκλοφορούν στους εργαζόμενους αλλά και τα προβλήματα διατροφής στο γραφείο, ίσως να θέλετε να ρίξετε μια ματιά σε αυτούς τους οκτώ απλούς τρόπους για να εξασφαλίσει την υγεία σας:

1. Προστατευτείτε από το οπτικό σύνδρομο υπολογιστή

Στην εποχή μας είναι πολύ πιθανό να περνάμε όλη τη μέρα μας μπροστά από μία οθόνη. Πως θα αποφύγουμε το οπτικό σύνδρομο υπολογιστή; Ο καθηγητής Dan Reinstein, της Κλινικής Vision Λονδίνου, εξηγεί: «Όταν χρησιμοποιούμε έναν υπολογιστή για μεγάλο χρονικό διάστημα ανοιγοκλείνουμε τα μάτια 4-7 φορές ανά λεπτό. Κανονικά όμως πρέπει να βλεφαρίζουμε 18 έως 20 φορές ανά λεπτό. Η μείωση αυτή μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως η ξηροφθαλμία και θολή όραση.

Ο καθηγητής Reinstein παρέχει τις καλύτερες συμβουλές: Οι τακτικές εξετάσεις των ματιών είναι απαραίτητες, για να ελέγξετε αν χρειάζεστε γυαλιά ή φακούς επαφής ή αν απλά πρέπει να ανανεώσετε τα γυαλιά σας.

Το μπροστινό μέρος του ματιού σας (ο κερατοειδής), θα πρέπει επίσης να εξετάζεται για σημάδια ξηροφθαλμίας και ο οφθαλμίατρος σας μπορεί να σας συνταγογραφήσει τεχνητά δάκρυα, αν τα μάτια σας είναι πολύ ξηρά. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε σπρέι για να κρατάτε τα μάτια ενυδατωμένα.

2. Κρατήστε την καρδιά σας υγιή

Η τακτική ελαφριά άσκηση είναι σημαντική για τη διατήρηση της κυκλοφορίας του αίματος και την οικοδόμηση της μυϊκής δύναμης. Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι, όταν κάθεστε για παρατεταμένη χρονική περίοδο, οι μύες καθίστανται χαλαροί και δεν συστέλλονται για να αντλούν αποτελεσματικά το αίμα προς την καρδιά.

Ακόμη και 1 ώρα καθισιού μπορούν να βλάψουν τις αρτηρίες μας για αυτό οι ερευνητές προτείνουν ότι το φως, συχνές σύντομες ασκήσεις, όπως ένας περίπατος πέντε λεπτά κάθε ώρα, μπορούν να προστατεύσουν τις αρτηρίες.

3. Προσοχή στη φλεβική θρόμβωση

Έρευνα διαπίστωσε ότι εργαζόμενοι γραφείου είναι πιο επιρρεπείς στην φλεβική θρόμβωση (DVT) ακόμη και από εκείνους που ξοδεύουν πολύ χρόνο σε πτήσεις μεγάλων αποστάσεων. Το ένα τρίτο των ασθενών που εισήχθησαν στο νοσοκομείο φλεβική θρόμβωση ήταν υπάλληλοι γραφείου. Οι εργαζόμενοι σε γραφεία θα πρέπει να κάνει 30 λεπτά άσκησης, 5 φορές την εβδομάδα, για να προστατεύσουν παράλληλα και την καρδιά τους.

4. Σας παχαίνει η δουλειά;

Η Helen Bond, διαιτολόγος, λέει: «Δεν είναι ασυνήθιστο να τρώτε ανθυγιεινά σνακ στο γραφείο σε τακτική βάση, κάτι που χαλάει τη διατροφή σας. Προκειμένου να αποφύγει τον πειρασμό, προσπαθήστε να πίνετε νερό τακτικά (περίπου 6-8 ποτήρια την ημέρα), το οποίο μπορεί να βοηθήσει να κρατήσετε τα επίπεδα ενέργειας, καταστέλλοντας την όρεξη και να σας κάνει να αισθάνεστε χορτάτοι. Υγιή σνακ, όπως ξηροί καρποί, σπόροι, φρούτα, κράκερ ή παξιμάδια βρώμης είναι επίσης εναλλακτικές λύσεις για την πείνα στο γραφείο.

5. Τέλος στον πόνο στην πλάτη

Υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να αποφύγετε τον πόνο από την κακή στάση του σώματος. Βεβαιωθείτε ότι έχετε μια καρέκλα που προσφέρει επαρκή στήριξη της πλάτης, βεβαιωθείτε ότι τα πόδια σας πατούν στο πάτωμα και δεν είναι σταυροπόδι, κρατήστε το ποντίκι σας κοντά σε σας, έτσι ώστε να μην τεντώνεστε και τη διασφαλίστε ότι η οθόνης σας είναι το ύψος των ματιών για έχετε μια καλή στάση του σώματος.

6. Αποφύγετε την κοινή γρίπη

Το κρυολόγημα στο γραφείο εμφανίζεται αυτή την εποχή του έτους, οπότε βεβαιωθείτε ότι έχετε οπλίσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα ενάντια στην καταρροή και στον πονόλαιμο όλο το χειμώνα. Να πλένετε συχνά τα χέρια σας, ειδικά όταν έρχεστε σε επαφή με γριπωμένους συναδέρφους και να αερίζετε συχνά το γραφείο για να καθαρίζει ο αέρας από τα μικρόβια.

7. Να έχετε καθαρό γραφείο

Το γραφείο μας είναι «σπίτι» για πολλά διαφορετικά μικρόβια, για αυτό βεβαιωθείτε ότι έχετε κρατήσει το γραφείο σας, το τηλέφωνο και το πληκτρολόγιο καθαρό για να προστατεύσετε τον εαυτό σας από μικρόβια που στοχεύουν στο στομάχι και άλλους ιούς. Τακτικά σκουπίστε τον εξοπλισμό του γραφείουσας και το χώρο εργασίας σας με ένα αντιβακτηριδιακό μαντηλάκι και κρατήστε τις επιφάνειες καθαρές.

8. Διατηρήστε υγιή πέψη

Τρώγοντας πολύ ή βιαστικά στα γραφεία μας μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα και κοιλιακή δυσφορία. Το πεπτικό μας σύστημα χρειάζεται κάποια κίνηση για την επεξεργασία τροφίμων, έτσι ώστε το καθισιό σε ένα γραφείο για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να σημαίνει ότι δεν μπορεί να υπάρχει αρκετή κίνηση για την τόνωση της πέψης. Φροντίστε να σηκώνεστε και να κάνετε τακτικά διαλείμματα και να χρησιμοποιήσετε την ώρα του μεσημεριανού διαλλείματος σας για να πάτε για μια ήπια βόλτα. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ