Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Συμβουλές από αιωνόβιους: πώς να ζήσετε μέχρι τα 100!

Οι άνθρωποι που φτάνουν τον 1 αιώνα ζωής αυξάνονται συνεχώς, ποιο είναι τα μυστικά τους;

Οι άνθρωποι που φτάνουν τον 1 αιώνα ζωής αυξάνονται συνεχώς, ποιο είναι τα μυστικά τους;

Από τη βιομηχανική επανάσταση, το προσδόκιμο ζωής στην Ευρώπη ανεβαίνει συνεχώς. Όχι μόνο ο μέσος πολίτης ελπίζει φυσιολογικά να ξεπεράσει τα 80 του (οι άνδρες έχουν κατά μέσο όρο το προσδόκιμο ζωής λίγο λιγότερο από τις γυναίκες), αλλά όλο και περισσότεροι από εμάς ζουν μέχρι τα 100. Τα τελευταία 10 χρόνια ο αριθμός των ατόμων ηλικίας άνω των 100 αυξήθηκε κατά 70% μόνο στη Βρετανία!

Οι περισσότεροι από εμάς θα ήθελαν να ζήσουν πάνω από 100 χρόνια. Ποια είναι τα μυστικά για να ζήσουμε 100 χρόνια; Εδώ είναι μερικές συμβουλές από αυτούς τους εκπληκτικούς ανθρώπους που έχουν πατήσει τα 100 έτη.

Τι να φάτε

Ο Ισπανός Salustiano Sanches-Blazquez έζησε μέχρι τα 112. Δυστυχώς, πέθανε το περασμένο έτος. Απέδωσε τη μακρά ζωή του να τρώει μια μπανάνα την ημέρα, και έξι δισκία Anacin (απλές ασπιρίνες).

Ο Jiroemon Kimura, από την Ιαπωνία, επίσης έζησε ως 116 χρόνια, και συμβουλεύει να τρώμε πολύ ελαφριά. «Φάτε ελαφριά και ζήστε πολύ» φαίνεται ότι ήταν το σύνθημά του. Έτρωγε μόνο μέχρι να είναι 80% χορτάτος.

Μείνετε ενεργοί

Η Dina Manfredini από την Αϊόβα πέθανε σε ηλικία 115. Το εγγόνι της, η κα Logli, είπε για την γιαγιά της, ότι έψηνε το δικό της ψωμί και τα δικά της ζυμαρικά, ακόμα και στα βαθιά γηρατειά της. «Ήταν ενεργή όλη της τη ζωή», δήλωσε η κα Logli.

Ο γηραιότερος άνθρωπος στον κόσμο είναι η 116χρονη Misao Okawa, μια γιαπωνέζα γυναίκα που γεννήθηκε το 1898. Λέει το μυστικό για την τρίτη ηλικία είναι η ιδιότητα της χαλάρωσης. «Να τρώτε και να κοιμάστε και θα ζήσετε για μεγάλο χρονικό διάστημα», δήλωσε η υπεραιωνόβια γυναίκα.

Να είσαστε αισιόδοξοι!

Η 108χρονη Alice Herz-Sommer αποδίδει τα γηρατειά της στο να είναι αισιόδοξη. « Η δίδυμη αδελφή μου ήταν μια φοβερή απαισιόδοξη, πέθανε πριν τα 70 της, διότι ποτέ δεν γέλασε ποτέ. Το γέλιο είναι όμορφο όμως. Είμαι αισιόδοξη, για μένα υπάρχουν μόνο τα καλά πράγματα, ποτέ μια κακή σκέψη», είπε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ