Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

9 συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να αδυνατίσεις

Μπορείς να χάσεις κιλά χωρίς να αλλάξεις ριζικά τη διατροφή σου…

Ποιος είπε ότι το αδυνάτισμα χρειάζεται θυσίες ή αυστηρά προγράμματα διατροφής; Μερικές φορές, το μόνο που χρειάζεται να κάνεις για να μπεις ξανά στο αγαπημένο σου skinny τζην είναι να υιοθετήσεις κάποιες καινούριες απλές συνήθειες που μπορούν μακροπρόθεσμα να φέρουν εντυπωσιακά αποτελέσματα, όπως:

1. Αντικατάστησε τα παχυντικά σνακ με πιο υγιεινές εκδοχές τους

Καταλαβαίνεις ότι δύσκολα θα χάσεις κιλά εάν εξακολουθείς να απολαμβάνεις κάθε μέρα ένα burger ή μια μερίδα τηγανητές πατάτες. Μπορείς όμως να αδυνατίσεις χωρίς να στερηθείς τα αγαπημένα σου πιάτα, φροντίζοντας απλά να τα αντικαταστήσεις με άλλα εξίσου γευστικά και πολύ πιο υγιεινά.

Για παράδειγμα, φτιάξε το δικό σου burger με μπιφτέκι λαχανικών και γιαούρτι αντί για σος, δοκίμασε να ψήσεις τις πατάτες στο φούρνο με ελάχιστο λάδι αντί να τις τηγανίσεις (γίνονται πεντανόστιμες και το ίδιο τραγανές με τις τηγανητές) ή να ετοιμάσεις τις δικές σου πίτσες με πίτα για σουβλάκι ολικής άλεσης και toppings με ελάχιστες θερμίδες όπως λωρίδες πιπεριάς, φουντίτσες από κουνουπίδι και μανιτάρια.

2. Κράτησε ένα διατροφικό ημερολόγιο

Καταγράφοντας όλα όσα τρως μέσα στην ημέρα αποκτάς μια πολύ σαφή εικόνα της ποσότητας και του είδους των τροφών που μπορεί να κάνουν το δείκτη στη ζυγαριά να παίρνει την ανηφόρα.

Εξίσου σημαντικό, όμως, είναι να καταγράφεις και τους λόγους για τους οποίους τρως –ιδιαίτερα τις τροφές που γνωρίζεις ότι δεν κάνουν καλό στη σιλουέτα σου. Έτσι, είναι πιθανό να διαπιστώσεις ότι καταφεύγεις στα γλυκά ή τα πολύ λιπαρά φαγητά όταν είσαι αγχωμένη, λυπημένη ή κουρασμένη. Με αυτό τον τρόπο, μπορείς να στοχεύσεις απευθείας στην καρδιά του προβλήματος και να έχεις διπλό όφελος.

3. Άλλαξε σερβίτσια

Πολλές φορές η πιο απλή λύση για την απώλεια βάρους δεν είναι να αλλάξουμε τις τροφές που καταναλώνουμε αλλά τις ποσότητες που τρώμε.

Ένας εύκολος τρόπος για να το κάνουμε είναι να αντικαταστήσουμε τα πιάτα μας με άλλα μικρότερα, ώστε να μην μπαίνουμε στον πειρασμό να φάμε πολύ. Με το τρικ αυτό, δεν χρειάζεται να θυσιάσουμε καμία αγαπημένη γεύση και δεν στερούμαστε τίποτα στη διατροφή μας.

4. Όταν βγαίνεις έξω αποφάσισε τι θα παραγγείλεις εκ των προτέρων

Στα εστιατόρια έχουμε την τάση να τρώμε περισσότερο και λιγότερο υγιεινά, αφού συνήθως οι κατάλογοι είναι πολύ δελεαστικοί και θέλουμε να δοκιμάσουμε πολλά από όσα υπάρχουν στο μενού.

Εάν συνηθίζεις να βγαίνεις για φαγητό συχνά, καθιέρωσε τη συνήθεια να τσεκάρεις από το σπίτι σου το μενού (ευτυχώς, τα περισσότερα εστιατόρια έχουν δικό τους site με όλες τις πληροφορίες που χρειάζεσαι) και σκέψου τι θα παραγγείλεις, όταν ακόμα είστε λιγότερο πεινασμένη  και πιο αποφασισμένη να δείξεις «καλό χαρακτήρα».

5. Πες «ναι» στο γιαούρτι

Το γιαούρτι μπορεί να αντικαταστήσει σε ένα σωρό συνταγές πολλά συστατικά που περιέχουν πολλά λιπαρά, όπως η μαγιονέζα, η sour cream, η κρέμα γάλατος, το τυρί κρέμα κ.λπ. Επιπλέον, ταιριάζει τόσο σε αλμυρές όσο και σε γλυκές συνταγές, γεγονός που το κάνει τον νούμερο ένα σύμμαχό μας στο αδυνάτισμα.

6. Καθιέρωσε τον κανόνα «1+1+1»

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι σε κάθε γεύμα θα πρέπει να καταναλώνεις μια μερίδα πρωτεΐνης, μία υδατάνθρακα και μία λίπους. Για παράδειγμα, ένα γεύμα μπορεί να είναι κοτόπουλο με βραστή πατάτα και αβοκάντο.

Έτσι, έχεις έναν μπούσουλα σωστής διατροφής στον οποίο μπορείς να βασιστείς και επιπλέον, εάν θέλεις να «κακομάθεις» λίγο τον εαυτό σου παραγγέλνοντας εκείνες τις τηγανητές πατάτες, απλά θα πρέπει να φροντίσεις να μην φας μαζί ψωμί για παράδειγμα.

7. Ικανοποίησε αλλιώς την όρεξή σου για γλυκό

Ποιος είπε ότι τα επιδόρπια πρέπει να είναι φορτωμένα με λιπαρά, πολλή ζάχαρη και θερμίδες; Η ανάγκη σου για κάτι γλυκό μπορεί να ικανοποιηθεί απόλυτα εάν φας ένα ψητό μήλο με γιαούρτι και λίγο μέλι ή ψητή γλυκοπατάτα πασπαλισμένη με κανέλα. Έτσι θα έχεις όλη τη γεύση με ελάχιστες θερμίδες και χωρίς καθόλου ενοχές.

8. Πλύνε τα δόντια σου αμέσως μετά το γεύμα

Ένα κόλπο παλιό και πάντα αποτελεσματικό. Η αίσθηση φρεσκάδας που δίνει στο στόμα το βούρτσισμα των δοντιών είναι βέβαιο ότι θα σε αποτρέψει από το να τσιμπήσεις μία ακόμα μπουκιά αφότου έχεις ολοκληρώσει το γεύμα σου ή να κάνεις μια τελευταία στάση στο ψυγείο πριν πέσεις για ύπνο. Φρόντισε να έχεις οδοντόκρεμα και οδοντόβουρτσα πάντα μαζί σου –ακόμα και στο γραφείο. Έτσι, θα εξασφαλίσεις καλή στοματική υγεία και λιγότερο τσιμπολόγημα μαζί!

9. Αξιοποίησε τον καταψύκτη

Εάν δεν έχεις το χρόνο να ασχολείσαι κάθε μέρα με  το μαγείρεμα και καταλήγεις να παραγγέλνεις απ’ έξω ή να τρως ό,τι βρίσκεις μπροστά σου (που συνήθως δεν είναι και πολύ υγιεινό) φρόντισε όταν μαγειρεύεις να ετοιμάζεις μεγαλύτερες ποσότητες και να βάζεις όσες μερίδες περισσέψουν στην κατάψυξη. Έτσι, θα έχεις έτοιμο, σπιτικό, υγιεινό φαγητό σε πολύ λίγο χρόνο και με ελάχιστο κόπο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η μεγάλη αθλητική διοργάνωση που συνδέει την Πέλλα με τη Θεσσαλονίκη
Όλα έτοιμα για το Διεθνή Μαραθώνιο Μέγας Αλέξανδρος που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή με αφετηρία την Πέλλα, ενώ αύριο στον Αρχαιολογικό χώρο Πέλλας...
Η μεγάλη αθλητική διοργάνωση που συνδέει την Πέλλα με τη Θεσσαλονίκη