Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ένας 24χρονος κερδίζει το H&M Design Award

Ο Ximon Lee έλαβε χρηματικό έπαθλο 50.000€ και την ευκαιρία να δημιουργήσει κομμάτια από τη συλλογή του, τα οποία θα διατεθούν προς πώληση σε επιλεγμένα καταστήματα Η&Μ και online

Νικητής για το H&M Design Award 2015 αναδείχθηκε ο Ximon Lee, ο εικοσιτετράχρονος απόφοιτος της σχολής Parsons της Νέας Υόρκης. Είναι ο πρώτος σχεδιαστής ανδρικού ρούχου που λαμβάνει το βραβείο, και σήμερα παρουσίασε τη νικητήρια συλλογή του σε μια επίδειξη μόδας κατά τη διάρκεια του Fashion Week Stockholm. Πέραν της επίδειξης, ο Ximon έλαβε χρηματικό έπαθλο 50.000€ και την ευκαιρία να δημιουργήσει κομμάτια από τη συλλογή του, τα οποία θα διατεθούν προς πώληση σε επιλεγμένα καταστήματα Η&Μ και online.

«Η συλλογή του Ximon συνεπήρε τους κριτές με τη σύγχρονη, αλλά ταυτόχρονα ποιητική της διάθεση, με τη δυναμική αίσθηση του υφάσματος και την απίστευτη προσοχή στη λεπτομέρεια», λέει η Ann-Sofie Johansson, επικεφαλής σχεδιασμού New Development της Η&Μ.

«Πιστεύω πως πρόκειται για έναν απίστευτα ολοκληρωμένο σχεδιαστή. Είχε τα πάντα: η έρευνά του ήταν όμορφη, η χρήση του υφάσματος ήταν πραγματικά άρτια και το σχέδιό του ήταν καλό», λέει η Luella Bartley, Διευθύντρια Σχεδίου της εταιρείας Marc by Marc Jacobs και μέλος της κριτικής επιτροπής.

Ο Ximon, που κατάγεται από το Χονγκ Κονγκ, αλλά πλέον ζει στη Νέα Υόρκη, επιλέχθηκε από μια διεθνή κριτική επιτροπή στο Λονδίνο. Η πρωτοποριακή συλλογή του συνδυάζει στρώσεις βιολογικών και συνθετικών υφών, συμπεριλαμβάνοντας υλικά όπως το πλαστικό και το χαρτόνι, για να δημιουργήσει υπερβολικές μορφές που στέκονται μακριά από το σώμα. Αυτές οι νέες γραμμές παραμένουν ωστόσο αναγνωρίσιμα ρούχα, αλλά ωθούν το ανδρικό ρούχο σε νέα επίπεδα γραμμής και σχημάτων. Η βασική πηγή έμπνευσης ήταν το ντοκιμαντέρ Children of Leningradsky, ενώ ο Ximon ταξίδεψε στη Ρωσία για να δημιουργήσει το δικό του προσωπικό moodboard για τη συλλογή.

Στη φετινή κριτική επιτροπή συμμετείχαν οι εξής:

Luella Bartley, Διευθύντρια Σχεδίου της εταιρείας Marc by Marc Jacobs

Lucinda Chambers, Διευθύντρια Μόδας της βρετανικής Vogue

Paula Goldstein di Principe, Καλλιτεχνική Διευθύντρια

Tommy Ton, Δημοσιογράφος Visual

Angelo Flaccavento, Ελεύθερος Κριτικός Μόδας

Justin O’Shea, Διευθυντής Αγορών του Mytheresa.com

Lily Allen, Τραγουδίστρια/Μουσικοσυνθέτρια

Ann-Sofie Johansson, Επικεφαλής Σχεδιασμού New Development της H&M

Margareta van den Bosch, Καλλιτεχνική Σύμβουλος της H&M.

«Η συλλογή του είναι πολύ ‘του δρόμου’, πολύ καλλιτεχνική, πολύ αρχιτεκτονική, πολύ εξατομικευμένη, αλλά ταυτόχρονα προσιτή, διότι μπορείς να αντιληφθείς τη διήγηση και την ιστορία που βρίσκεται πίσω από οτιδήποτε κάνει. Είναι πολλά υποσχόμενος. Όλοι το διαπιστώσαμε και αισθανθήκαμε ομόφωνα ότι ήταν αυτός που ξεχώρισε», λέει ο Tommy Ton.

«Έμεινα άναυδος όταν μου ανακοίνωσαν πως ήμουν ο νικητής. Το H&M Design Award σημαίνει τόσο πολλά για μένα στην αρχή της καριέρας μου – δεν μπορώ να φανταστώ πώς θα ξεκινούσα το δικό μου label χωρίς αυτό. Η συλλογή μου σχεδιάστηκε για τους άντρες αλλά ανυπομονώ να την δω φορεμένη και από γυναίκες», λέει ο Ximon Lee.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αεροπλάνο της British πέρασε ξυστά από drone – Πετούσε από Αθήνα προς Λονδίνο
H απόσταση μεταξύ τους έφτασε στο 1,5 μέτρο - Το μη επανδρωμένο αεροσκάφος πετούσε σε ύψος 24 φορές μεγαλύτερο από το μέγιστο νόμιμο ύψος για τις...
Αεροπλάνο της British πέρασε ξυστά από drone – Πετούσε από Αθήνα προς Λονδίνο
Ορκίζεται, ανήμερα των γενεθλίων του, στη Θήβα ο Στέφανος Κασσελάκης
Στις 11.00 το πρωί στο Κέντρο Εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων στη Θήβα η τελετή ορκωμοσίας - Παρών θα είναι και ο σύζυγός του, Τάιλερ Μακμπέθ
Ορκίζεται, ανήμερα των γενεθλίων του, στη Θήβα ο Στέφανος Κασσελάκης