Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Το Red Bull Air Race επιστρέφει στην Ουγγαρία

Το Παγκόσμιο πρωτάθλημα του Red Bull Air Race «πετάει» ξανά στη Βουδαπέστη στις 4 και 5 Ιουλίου, με τη θρυλική εναέρια διαδρομή πάνω από το Δούναβη να υπόσχεται συγκινήσεις

Δώδεκα χρόνια μετά το εντυπωσιακό ντεμπούτο του Red Bull Air Race, όπου αγωνιστικά αεροπλάνα έκαναν πτήσεις μερικά μέτρα πάνω από τα νερά του Δούναβη, στην καρδιά της Βουδαπέστης, το ταχύτερο μηχανοκίνητο σπορ του πλανήτη επιστρέφει στις 4-5 Ιουλίου εκεί που ξεκίνησαν όλα.

Ο δύο φορές παγκόσμιος πρωταθλητής, Βρετανός Paul Bonhomme, εξακολουθεί να βρίσκεται στην κορυφή της βαθμολογίας, ωστόσο εκεί συγκατοικεί πλέον με τον Αυστραλό Matt Hall που μετράει τρία συνεχόμενα βάθρα! Κοντά τους στην κατάταξη βρίσκεται μετά τη νίκη του στην Κροατία και ο Αυστριακός πρωταθλητής του 2008, Hannes Arch. Η μάχη του τίτλου δεν είχε ποτέ έως τώρα τόση ένταση στα μισά της σεζόν, που φέτος αποτελείται από οκτώ γύρους. Ο τοπικός ήρωας, Peter Besenyei, παγκόσμιος πρωταθλητής το 2003 και με 8 νίκες στο ενεργητικό του από τη γέννηση του σπορ, θέλει όσο τίποτα να επαναλάβει την προ 13 ετών νίκη του μπροστά στους Ούγγρους συμπατριώτες του. Ειδικά έχοντας στη διάθεση του ένα νέο αεροπλάνο, το Edge 540 V3.

Ο Besenyei εξηγεί: «Είμαι πολύ χαρούμενος που μετά από πέντε χρόνια θα αγωνιστούμε ξανά στην Ουγγαρία. Δεν είναι μόνο το κοινό που ανυπομονεί, είναι και οι πιλότοι. Το γεγονός πως θα πετάξω για πρώτη φορά με αυτό το νέο αεροπλάνο στον εντός έδρας αγώνα μου, τον κάνει ακόμα πιο ξεχωριστό. Το προηγούμενο αεροπλάνο μου (Corvus) ήταν ένα προηγμένο τεχνολογικά δημιούργημα, δυστυχώς όμως, όχι ανταγωνιστικό σε αγωνιστικό επίπεδο. Με το νέο μου Edge, αναμένω να αναρριχηθώ στη βαθμολογία. Είναι ταχύτερο αεροπλάνο, φτιαγμένο αποκλειστικά για αγώνες».

Ένα ακόμα στοιχείο που κάνει τον αγώνα της Βουδαπέστης ξεχωριστό, είναι πως τα αεροπλάνα πετούν μόνο μερικά μέτρα πάνω από τα νερά του Δούναβη, με το εντυπωσιακά μεγάλο σε αριθμό κοινό να παρακολουθεί περάσματα κάτω από την θρυλική Chain Bridge του 19ου αιώνα, με ταχύτητες της τάξης των 370χλμ/ώρα! Ο Arch που το 2008 πήρε στη συγκεκριμένη εναέρια πίστα τους πρώτους του βαθμούς, αναμένεται να έχει ένθερμη υποστήριξη καθώς η Αυστρία συνορεύει με την Ουγγαρία - το ίδιο ισχύει και για τον Τσέχο Martin Sonka που στο Rovinj σημείωσε το καλύτερο αποτέλεσμα της καριέρας του! Ο Bonhomme που κέρδισε σε Άμπου Ντάμπι και Ιαπωνία, παραμένει στην κορυφή της κατάταξης. Ωστόσο, η απογοήτευση της Κροατίας όπου πήρε μόλις 1 βαθμό, επέτρεψε στον Hall να τον φτάσει στους 25 και τον Arch να τους πλησιάσει ανεβαίνοντας στους 17, σε μία διαφαινόμενη τριπλή μάχη για τον φετινό τίτλο.

Ο περσινός πρωταθλητής Nigel Lamb (12 βαθμοί) και ο Γερμανός Matthias Dolderer (10 βαθμοί) παραμένουν σε απόσταση όπου μπορούν να αλλάξουν σύντομα τις εις βάρος τους ισορροπίες ενώ ξαφνικά, με την πολλά υποσχόμενη τέταρτη θέση στην Κροατία, ο Αμερικανός Michael Goulian τοποθέτησε ξανά εαυτόν ανάμεσα στους διεκδικητές της νίκης. Άλλωστε είχε πανηγυρίσει στον τελευταίο αγώνα που έλαβε χώρα στην Ουγγαρία, το 2009.

Η βαθμολογία:

1. Paul Bonhomme (M. Βρετανία) 25 βαθμοί, 2. Matt Hall (Αυστραλία) 25, 3. Hannes Arch (Αυστρία) 17, 4. Nigel Lamb (Μ. Βρετανία) 12, 5. Matthias Dolderer (Γερμανία) 10, 6. Martin Sonka (Τσεχία) 9, 7. Pete McLeod (Καναδάς) 9, 8. Michael Goulian (ΗΠΑ) 8, 9. Nicolas Ivanoff (Γαλλία) 6, 10. Yoshihide Muroya (Ιαπωνία) 4, 11. Peter Besenyei (Ουγγαρία) 2, 12. Kirby Chambliss (ΗΠΑ) 2, 13. Juan Velarde (Ισπανία) 0, 14. Francois Le Vot (Γαλλία) 0.

Λίγα λόγια για το Red Bull Air Race

«Γεννήθηκε» το 2003 ωστόσο θεσπίστηκε ως Παγκόσμιο Πρωτάθλημα το 2005. Πρόκειται για έναν θεσμό με εκατομμύρια θεατών, που μετράει έως τώρα περισσότερους από 50 αγώνες ανά τον κόσμο. Στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Red Bull Air Race, οι καλύτεροι πιλότοι του κόσμου εμπλέκονται σε μία ασύγκριτη δοκιμασία που συνδυάζει ταχύτητα, ακρίβεια και δεξιότητες. Χρησιμοποιούν τα ταχύτερα, πιο ευέλικτα και ελαφριά αγωνιστικά αεροπλάνα, με τα οποία καλούνται να κινηθούν στο όριο εντός μίας εναέριας πίστας που βρίσκεται λίγα μέτρα πάνω από το έδαφος/νερό και ορίζεται από φουσκωτούς πυλώνες (Air Gates), με στόχο να φτάσουν στον τερματισμό στον ταχύτερο δυνατό χρόνο και με τις λιγότερες δυνατές ποινές.

Για περισσότερες πληροφορίες: http://www.redbullairrace.com/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαντικός πυλώνας ανάπτυξης για τον Δήμο Αριστοτέλη το πρόγραμμα Εταιρικής Υπευθυνότητας της Ελληνικός Χρυσός
Μόνο μέσα στο 2023 υλοποιήθηκε πρόγραμμα με 146 έργα και δράσεις ύψους 1.73 εκατ. ευρώ
Σημαντικός πυλώνας ανάπτυξης για τον Δήμο Αριστοτέλη το πρόγραμμα Εταιρικής Υπευθυνότητας της Ελληνικός Χρυσός
Αρχαίος οικισμός κάτω από τη Δράμα – Βρέθηκε σε ανασκαφές στο ναό Αγίας Σοφίας
Πολύ σημαντικά ευρήματα, δίνουν στοιχεία για μία άγνωστη περίοδο της πόλης - Αρχαιολογική Συνάντηση γίνεται στη Θεσσαλονίκη
Αρχαίος οικισμός κάτω από τη Δράμα – Βρέθηκε σε ανασκαφές στο ναό Αγίας Σοφίας