Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Πέθανε ο γνωστός προπονητής Ανρί Μισέλ

Είχε δουλέψει και στη Θεσσαλονίκη, ως προπονητής της ποδοσφαιρικής ομάδας του Άρη

Ενας από τους πλέον αξιόλογους ανθρώπους του γαλλικού ποδοσφαίρου, ο Ανρί Μισέλ, δεν βρίσκεται πλέον ανάμεσά μας. Απεβίωσε σε ηλικία 70 ετών κι ενώ έκανε σπουδαία καριέρα τόσο ως ποδοσφαιριστής, όσο και ως προπονητής. Μάλιστα, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στην πολυετή παρουσία του στα γήπεδα του πλανήτη, είχε κι ένα σύντομο «πέρασμα» από την Ελλάδα, καθώς το 2001 διετέλεσε προπονητής του Άρη Θεσσαλονίκης.

Αριστος χειριστής της μπάλας, ο Μισέλ δέσποζε στον χώρο της μεσαίας γραμμής και υπήρξε μέλος της εξαιρετικής εθνικής Γαλλίας με συμπαίκτες -μεταξύ άλλων- τους Μισέλ Πλατινί, Ντομινίκ Ροστό, Ντιντιέ Σιξ, Πατρίκ Μπατιστόν, Μαξίμ Μποσίς, Μαριούς Τρεζόρ και Μπερνάρ Λακόμπ. Αρχισε την καριέρα του στην Εξ Αν Προβάνς και ακολούθως έγινε το «αστέρι» της Ναντ (1966-1982), κατακτώντας τρία πρωταθλήματα (1973, 1977, 1980) κι ένα κύπελλο (1979) με τα «καναρίνια». Μεταξύ του 1967 και του 1980, φόρεσε 58 φορές την φανέλα των «τρικολόρ» κι έλαβε μέρος στο Μουντιάλ του 1978.

Οταν «κρέμασε τα παπούτσια του» ασχολήθηκε με την προπονητική, όπου γνώρισε σημαντικές διακρίσεις, κορυφαία εκ των οποίων είναι η κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης με αντίπαλο στον τελικό, την Βραζιλία. Το 1985 ο «θρύλος» της γαλλικής προπονητικής, Μισέλ Ινταλγκό, επιβεβαιώθηκε στην πρόβλεψή του, καθώς ο Μισέλ ανέλαβε την εθνική ανδρών, κατακτώντας το Διηπειρωτικό Κύπελλο και οδηγώντας τους «πετεινούς» στα ημιτελικά του Μουντιάλ 1986. Μία ισοπαλία 1-1 με αντίπαλο την Κύπρο, για τα προκριματικά του Μουντιάλ 1990, ήταν και το «κύκνειο άσμα του» στην εθνική ομάδα της Γαλλίας, για να τον αντικαταστήσει ο Μισέλ Πλατινί.

Μεταξύ άλλων, ο εκλιπών εργάσθηκε στην Παρί Σεν Ζερμέν, ενώ έκανε σημαντική καριέρα σε ομάδες της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, με αποκορύφωμα την παρουσία του σε τρία Μουντιάλ με τις εθνικές του Καμερούν (1994), του Μαρόκου (1998) και της Ακτής Ελεφαντοστού (2006), με την οποία εκείνη την χρονιά, έφθασε στον τελικό του Κόπα Αφρικα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γιακουμάκης για τις επιθέσεις εναντίον του: «Μακάρι αυτοί να βρουν το νόημα της ζωής»
Τι απάντησε ο ποδοσφαιριστής μετά τις διαδικτυακές επιθέσεις που δέχτηκε λόγω του χαμένου πέναλτι στον αποκλεισμό της Εθνικής Ελλάδος από τη Γεωργία
Γιακουμάκης για τις επιθέσεις εναντίον του: «Μακάρι αυτοί να βρουν το νόημα της ζωής»