Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

ΠΑΟΚ – Άρης: Σήμερα το ντέρμπι της Θεσσαλονίκης – Ποιο κανάλι το δείχνει

Ανοίγει αυλαία το Κύπελλο Ελλάδας με το ντέρμπι στην Τούμπα

Με ένα ντέρμπι από τα παλιά αλησμόνητα του ελληνικού πρωταθλήματος ανοίγει η αυλαία της Δ' φάσης του Κυπέλλου Ελλάδος: τον αγώνα ΠΑΟΚ-Άρη που θα γίνει σήμερα στην Τούμπα στις 26 Σεπτεμβρίου (19:00 - Cosmote 1 ΗD). Παιχνίδι που έρχεται ενώπιον του φίλαθλου κοινού της χώρας μετά από απουσία 4,5 ετών από την ελληνική ποδοσφαιρική πραγματικότητα. Έτσι, με την επιστροφή του Άρη φέτος στη μεγάλη κατηγορία και πριν την αναμέτρηση των δυο αιωνίων αντιπάλων στο πλαίσιο του πρωταθλήματος, η κληρωτίδα της ΕΠΟ έκανε το μικρό "θαύμα" της και στέλνει στη σέντρα του αγώνα τους δυο αντιπάλους.

Ο ΠΑΟΚ, με τον αέρα της ομάδας που κατέκτησε τα δυο τελευταία Κύπελλα Ελλάδος αλλά και με τον ευρωπαϊκό μανδύα που φέρει από το ξεκίνημα της σεζόν, βλέπει σαν φαβορί το παιχνίδι αλλά δεν αγνοεί τη δυναμική των αντιπάλων του, που μετά από περιπέτειες στην Γ' και Β' εθνική, επέστρεψαν αυτό το καλοκαίρι στη Super League. Ο ΠΑΟΚ έχει όπλο την ομοιογένεια και εμπειρία των παικτών του, το ασφαλώς καλύτερο και πολλαπλάσια ακριβότερο ρόστερ του και φυσικά το θερμό κοινό της Τούμπας. Ο Άρης θα έχει τη δίψα της διάκρισης, τον ενθουσιασμό της νεοφώτιστης ομάδας, το καλό ξεκίνημα και την άγνοια κινδύνου που χαρακτηρίζει τους περισσότερους από τους αρκετούς ξένους ποδοσφαιριστές του. 

Ο ΠΑΟΚ δεν θα έχει τον τιμωρημένο Πασχαλάκη αλλά ο Ραζβάν Λουτσέσκου θα ξεκουράσει κι άλλους από το βασικό του "οπλοστάσιο", όπως τους Βιεϊρίνια, Βαρέλα, Μαουρίτσιο. Άλλωστε έχει πολλές και αξιόπιστες λύσεις στον πάγκο. Θα παίξει με τακτική 4-2-3-1 και πιθανή αρχική ενδεκάδα τους Ρέι, Μάτος, Τόσκα, Κρέσπο, Χατσερίντι, Σάκχοφ, Κάνιας, Πέλκα, Μπίσεσβαρ, Λημνιό και Καρέλη. 

Ο Πάκο Ερέρα για λογαριασμό του Άρη δεν πήρε μαζί του στην αποστολή παίκτες σαν τους Δεληζήση, Ιντζόγλου, Μαρτίνες και Τζανακάκη και θα δώσει ευκαιρίες σε παίκτες με μικρότερο χρόνο συμμετοχής. Θα αγωνιστεί με 4-4-2 και η πιθανή αρχική ενδεκάδα των φιλοξενούμενων είναι: Καντιμοίρης, Βέλεθ, Κολάσο, Μενέντεθ, Μπάσα, Γκαρσία, Γκάμα, Μαντίγια, Σιώπη, Ντιγκινί, Γιουνές.

Μετά από 4,5 χρόνια ξανασυναντιούνται

Τεσσεράμισι χρόνια μετά το τελευταίο τους παιχνίδι, ΠΑΟΚ και Άρης συναντώνται και πάλι σήμερα (26/9) στο γήπεδο της Τούμπας, στο εναρκτήριο παιχνίδι της τέταρτης φάσης του κυπέλλου.

Δύο ομάδες με πολύχρονη ιστορία, τεράστια αντιπαλότητα, πάθος και φανατισμό, θα βρεθούν αύριο το απόγευμα (19:00) στη σέντρα του γηπέδου της Τούμπας, για πρώτη φορά μετά την τετράχρονη απουσία των "κίτρινων" της Θεσσαλονίκης από την μεγάλη εθνική κατηγορία. Στις 16 Μαρτίου 2014 και για την 29η αγωνιστική της περιόδου 2013-14, όταν οι δύο ομάδες τέθηκαν αντίπαλες στο "Κλεάνθης Βικελίδης" (1-1), ήταν η τελευταία φορά που βρέθηκαν στον αγωνιστικό χώρο, με διαιτητή τον Γιώργο Κομίνη από τη Θεσπρωτία. Αυτό ήταν το 200ο παιχνίδι των δύο ομάδων σε κάθε διοργάνωση επίσημη και ο είχε προηγηθεί Άρης με τον Τάτο και ισοφάρισε στη λήξη του πρώτου ημιχρόνου με αυτογκόλ ο Οικονομόπουλος για λογαριασμό του ΠΑΟΚ. Στον πάγκο του «δικεφάλου» της Θεσσαλονίκης καθόταν τότε ο Γιώργος Γεωργιάδης, εκτελώντας καθήκοντα υπηρεσιακού προπονητή, και στον πάγκο του Άρη ο Σούλης Παπαδόπουλος, προπονητής σήμερα του Αήττητου Σπάτων. 

Διακόσια παιχνίδια με πάθος και φανατισμό, με αγωνία και εντάσεις, με διαξιφισμούς και πολλή φιλολογία που αναπτυσσόταν πάντα πριν από τα παιχνίδια στον περίγυρο των δύο ομάδων στη Θεσσαλονίκη, αλλά και σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα. Στη σειρά αυτών των αγώνων, ένα παιχνίδι της περιόδου 2003-04 στην αυλαία του πρωταθλήματος εκείνης της σεζόν, στην 30η αγωνιστική, έγινε για μία και μόνη φορά στο γήπεδο του Μακεδονικού, λόγω ανακατασκευής του χλοοτάπητα στο «Κλεάνθης Βικελίδης» του Χαριλάου. Αρης και ΠΑΟΚ αναδείχθηκαν ισόπαλοι 1-1 με την μικρότερη παρουσία θεατών στις κερκίδες. Μόλις 1.074 εισιτήρια κόπηκαν σε ένα τοπικό ντέρμπι, ένδειξη δυσφορίας από την πλευρά των οπαδών των δύο ομάδων, που εκείνη τη σεζόν δεν ήταν στα καλύτερά τους. 

Υπάρχει βέβαια και ένα αρνητικότερο ρεκόρ, στα μπαράζ μεταξύ έβδομης και όγδοης θέσης του πρώτου πρωταθλήματος της Α΄ εθνικής (1959-60), όταν στις 31 Ιουλίου του 1960 στο «Κλεάνθης Βικελίδης», που τότε απλά ονομαζόταν Γήπεδο Χαριλάου, κόπηκαν μόλις 973 εισιτήρια, αλλά ήταν ένα παιχνίδι μπαράζ για μία ασήμαντη διάκριση, την κατάκτηση της έβδομης θέσης, και που έληξε 0-0. Τότε ο ΠΑΟΚ κατετάγη στην έβδομη θέση λόγω καλύτερου συντελεστή τερμάτων κατά τη διάρκεια του πρωταθλήματος, αλλά αυτό ελάχιστη σημασία έχει μπροστά στο γεγονός ότι δεν διακυβευόταν στο συγκεκριμένο παιχνίδι κάποιο ουσιαστικό όφελος για καμιά ομάδα. 

Τεσσεράμισι χρόνια λοιπόν μετά το τελευταίο τους παιχνίδι, οι δύο ομάδες ξανασυναντώνται με την παρουσία μόνο φίλων του ΠΑΟΚ, αφού τα τελευταία 16 χρόνια δεν φαίνεται να υπάρχει συναίνεση στις αντιλήψεις και τις λογικές, κυρίως των οπαδών. Αρκετές αναμετρήσεις έγιναν στη διοργάνωση του κυπέλλου Ελλάδας, όπως η αυριανή, όπου μάλιστα δύο φορές οι δύο αντίπαλοι έτυχε να αναμετρηθούν και σε τελικό. Η πρώτη φορά ήταν το 1970, οπότε ο Άρης νίκησε με 1-0 στο Καυτανζόγλειο και ήταν η μοναδική κατάκτηση Κυπέλλου για την ομάδα των "κίτρινων" μέχρι τώρα. Αρκετά χρόνια αργότερα, το 2003, ο ΠΑΟΚ νίκησε με το ίδιο σκορ στο γήπεδο της Τούμπας τον Άρη, ισοφαρίζοντας τις επιτυχίες σε τελικούς Κυπέλλου. 

Μεταξύ των δύο ομάδων έχει υπάρξει και μία σειρά αρκετών φιλικών αγώνων, είτε μέσω συμμετοχών σε διάφορα τουρνουά, τα οποία ήταν πολύ διαδεδομένα και στα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια, όπως το κύπελλο Χριστουγέννων, καθώς και κατά τη διαρκεια της προετοιμασίας των ομάδων, όπως συνέβαινε την δεκαετία του ΄80. Μάλιστα, ΠΑΟΚ και Άρης έπαιζαν σχεδόν κάθε χρόνο φιλικούς αγώνες προετοιμασίας και για τελευταία φορά συναντήθηκαν σε φιλικό παιχνίδι το καλοκαίρι του 2002. Εκτοτε οι δύο αντίπαλοι συναντιόνταν μόνο μέσα από το πρόγραμμα των επίσημων αναμετρήσεων για το πρωτάθλημα ή το κύπελλο Ελλάδας. 

Η πρώτη αναμέτρηση χρονολογείται από τον Ιούνιο του 1927, όταν ο Άρης νίκησε με 5-2 στην παρθενική συνάντηση των δύο ομάδων. Τις περισσότερες νίκες έχει όμως ο ΠΑΟΚ, που συνολικά κέρδισε τα 79 από τα 200 παιχνίδια τους. Η ευρύτερη εκτός έδρας νίκη μεταξύ των δύο ομάδων συνέβη αρκετά χρόνια πριν τον πόλεμο, στις 9 Νοεμβρίου του 1930, όταν ο Άρης νίκησε με 6-2 τον ΠΑΟΚ στο γήπεδο Πανεπιστημίου. 

Αξίζει να αναφερθεί πως, από την τελευταία φορά που συναντήθηκαν οι δύο ομάδες στο γήπεδο, πριν 4,5 χρόνια περίπου, στο ρόστερ του ΠΑΟΚ παραμένουν μόλις δύο ποδοσφαιριστές, οι Γλύκος και Κίτσιου, και στο αντίστοιχο του Αρη, δυστυχώς κανείς. Σήμερα τα πράγματα είναι απολύτως επαγγελματικά σε κάθε τομέα. Ο ΠΑΟΚ έχει ανοιχτές ευρωπαϊκές υποχρεώσεις, ο Άρης πέτυχε μετά από τέσσερα χρόνια την επιστροφή του στην μεγάλη κατηγορία και συγκροτείται σταδιακά σαν ομάδα με υψηλούς στόχους. Ετσι ένα παιχνίδι μεταξύ τους, είτε με λίγους, είτε με περισσότερους Έλληνες ποδοσφαιριστές, παραμένει το απόλυτο ποδοσφαιρικό event για την Θεσσαλονίκη. 

Στο παρελθόν αρκετοί ποδοσφαιριστές φόρεσαν τις φανέλες των δύο ομάδων, όπως επίσης κάθισαν στον πάγκο τους και 6 προπονητές. Ο Τάις Λίμπρεχτς, ο Γιώργος Παράσχος και ο Ντούσαν Μπάγεβιτς, είναι αυτοί που θυμούνται τις παραστάσεις των δυο ομάδων στα τοπικά ντέρμπι, ενώ οι Νίκος Αγγελάκης, Κλεάνθης Βικελίδης και Μπράνκο Στάνκοβιτς πήραν μαζί τους και τις εντυπώσεις αυτών των σημαντικών αγώνων φεύγοντας από την ζωή. 

Από τους ποδοσφαιριστές, ο Απόστολος Τσουρέλας φόρεσε για σειρά χρόνων την φανέλα του ΠΑΟΚ, μετά συνέχισε στον Αρη, για να καταλήξει και να κλείσει την καριέρα του στον Ηρακλή. Γεννημένος το 1963, ξεκίνησε την καριέρα του πριν κλείσει τα 17 του χρόνια στο "δικέφαλο" της Θεσσαλονίκης, ερχόμενος από την ομάδα της Πυλαίας. Εκανε ντεμπούτο τον Φεβρουάριο του 1980, παίζοντας στα τελευταία έξι λεπτά του παιχνιδιού με τη Δόξα Δράμας σαν αλλαγή, και φόρεσε τη φανέλα του "δικεφάλου" σε 128 παιχνίδια, πριν συνεχίσει στον Άρη, Για τα επόμενα δύο χρόνια ήταν "κάτοικος" Χαριλάου, για να κλείσει την καριέρα του στον Ηρακλή. Στον Άρη αγωνίστηκε σε 37 αγώνες, ο ίδιος όμως νιώθει βετεράνος ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ αφού σε αυτόν έπαιξε το μεγαλύτερο κομμάτι της καριέρας του και σήμερα έχει να θυμάται μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. 

«Ποδοσφαιρικά νιώθω "γεμάτος" και πλούσιος, αφού είμαι από τους ελάχιστους που πέρασαν και από τις τρεις μεγάλες ομάδες της Θεσσαλονίκης. Τα περισσότερα χρόνια τα έπαιξα με τον ΠΑΟΚ, αλλά νιώθω τιμητικά που αγωνίστηκα και στον Άρη και τον Ηρακλή. Επαιξα με κάθε ομάδα μου απέναντι της άλλης και θυμάμαι τα ντέρμπι, το πάθος, τον φανατισμό, τη δύναμη και ζούσαμε γι΄ αυτά. 

Δεν μπορώ να πω ότι είναι ίδια η εποχή και σήμερα, γιατί τα πράγματα είναι απολύτως επαγγελματικά και ψυχρά. Το ποδόσφαιρο, βέβαια, είναι ίδιο, δεν αλλάζει, αν και έχουν αλλάξει θεαματικά οι διαδικασίες και οι λεπτομέρειες που ορίζουν τις δύο ομάδες. Οι παίκτες τους δεν γνωρίζονται μεταξύ τους σήμερα, ίσως γιατί οι περισσότεροι από αυτούς είναι ξένοι, ενώ εκείνα τα χρόνια γνωριζόμασταν όλοι μεταξύ μας, όχι μόνο μέσα στους αγωνιστικούς χώρους, αλλά και έξω από αυτούς. Είχαμε συνάψει σχέσεις ειλικρινούς φιλίας και τα παιχνίδια, μολονότι ήταν πολύ σκληρά και δυνατά, εφαρμοζόταν το fair play που δεν υποβάλλεται από τους γραπτούς ποδοσφαιρικούς κανόνες. 

Τώρα τα πράγματα όπως είπαμε είναι διαφορετικά. O Άρης είναι στο ξεκίνημα μιας καινούργιας σελίδας της ιστορίας του και θέλει να κάνει πράγματα στη φετινή περίοδο και φαίνεται πως είναι ικανός να το καταφέρει. Από την άλλη πλευρά, ο ΠΑΟΚ ξεκίνησε πολύ δυνατά όπως τελείωσε την περασμένη σεζόν και θέλει να κατακτήσει το φετινό πρωτάθλημα. Το παιχνίδι κυπέλλου που θα γίνει στην Τούμπα ξαναγυρίζει πάλι το χρόνο πίσω για να θυμηθούμε τι συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια. Δυστυχώς θα γίνει και πάλι με τους φιλάθλους της μίας μόνο ομάδας. Αλλά αυτό όπως έχει αποδειχθεί είναι αναπόφευκτο, με τις μετακινήσεις οπαδών που δεν λειτουργούν σε συνθήκες πλήρους ασφαλείας και εγγύησης. Ετσι, οι μισοί φίλαθλοι θα κάθονται στις τηλεοπτικές τους οθόνες και οι άλλοι μισοί θα βρίσκονται στο γήπεδο, όπως συμβαίνει εδώ και χρόνια άλλωστε. 

Εγώ παρακολουθώ την πορεία και των δύο ομάδων, αλλά ψυχικά ανήκω στον ΠΑΟΚ γιατί σε αυτόν ουσιαστικά ανδρώθηκα ποδοσφαιρικά, μεγάλωσα, πρωτόπαιξα ποδόσφαιρο στα 17 μου χρόνια και νιώθω πως είμαι κομμάτι της ιστορίας του συλλόγου. Για το παιχνίδι της Τετάρτης (26/9), εύχομαι να γίνει ένα ωραίο θεαματικό ματς στο γήπεδο».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τροχαίο στη Βουλή: Ενοχή του αστυνομικού για ανθρωποκτονία από αμέλεια ζήτησε ο Εισαγγελέας
Η απόφαση του δικαστηρίου θα ανακοινωθεί αύριο το πρωί - Τι είπε ο κατηγορούμενος στην απολογία του
Τροχαίο στη Βουλή: Ενοχή του αστυνομικού για ανθρωποκτονία από αμέλεια ζήτησε ο Εισαγγελέας