Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ευρωλίγκα: ο Παναθηναϊκός νίκησε τη Μακάμπι στην πρεμιέρα της διοργάνωσης

Πρεμιέρα με νίκη για τους "πράσινους"

Πρεμιέρα έκανε η Ευρωλίγκα την Πέμπτη 11/10 και ο Παναθηναϊκός έδωσε τον πρώτο του αγώνα απέναντι στη Μακάμπι, κερδίζοντας την με 89-84. Παρά τα προβλήματα που είχε στο ξεκίνημα του παιχνιδιού, ο Παναθηναϊκός κατάφερε τελικά να κυριαρχήσει. Η νίκη αυτή έρχεται σε συνέχεια των εξαιρετικών επιδόσεων που έχει εντός συνόρων αφού ήδη έχει περάσει στους 8 για το κύπελλο, ενώ στον πρώτο αγώνα για το πρωτάθλημα επικράτησε άνετα του Ηφαίστου Λήμνου με 93-65. Οι «πράσινοι» είναι οι αδιαμφισβήτητοι ηγέτες στο ελληνικό μπάσκετ, έχοντας κατακτήσει 16 πρωταθλήματα τα τελευταία 20 χρόνια! Πέρυσι μάλιστα κατάφεραν για πρώτη φορά στην ιστορία τους, να τελειώσουν την κανονική σεζόν αήττητοι, μ’ ένα σερί 26 νικών.

Σε πλήρη φόρμα λοιπόν η ομάδα του «τριφυλλιού», είχε να αντιμετωπίσει μια γνώριμη αντίπαλο στην Ευρωλίγκα. Οι πιθανότητες για νίκη ήταν εξαρχής υπέρ του Παναθηναϊκού, αφού σύμφωνα με το infographic που είχε δημιουργήσει η bwin, στους εντός έδρας αγώνες με την Μακάμπι είχε κερδίσει 7 φορές ενώ έχασε μόλις 4.  Οι δύο ομάδες είχαν βρεθεί συνολικά αντιμέτωπες 22 φορές και η πλάστιγγα  έγερνε ελαφρώς υπέρ του Παναθηναϊκού αφού μετρούσε 12 νίκες, έναντι 10 των Ισραηλινών. Τρεις φορές είχαν επίσης αναμετρηθεί σε τελικό Ευρωλίγκα, με 2 νίκες για τους «πράσινους» και 1 για τη Μακάμπι. Οι δύο ομάδες είχαν συναντηθεί και λίγο πριν την έναρξη της Ευρωλίγκα στην Κύπρο, όταν στις 15/9, στο πλαίσιο φιλικού παιχνιδιού, ο Παναθηναϊκός επικράτησε της Μακάμπι με 87-81.

Βασικός στόχος των «πράσινων» και του Πασκουάλ είναι φέτος  η πρόκριση στο Final Four, κάτι που έχει να συμβεί από τη σεζόν 2011-2012. Πέρυσι στην κανονική περίοδο η Μακάμπι τερμάτισε 10η ενώ ο Παναθηναϊκός τερμάτισε 4ος αλλά δεν κατάφερε στη συνέχεια να πάρει τη νίκη από τη Ρεάλ Μαδρίτης. Με ρόστερ ανανεωμένο και «ετοιμοπόλεμο», και έχοντας τον Καλάθη μαζί του για μια ακόμη χρονιά, ο Παναθηναϊκός βλέπει τα πράγματα πιο αισιόδοξα από ποτέ. Ο προπονητής του «τριφυλλιού» δήλωνε ικανοποιημένος με την φετινή επιλογή παικτών και επαληθεύτηκε αφού κατάφερε να οδηγήσει σε νίκη την ομάδα του για  5η φορά, σε ισάριθμους αγώνες απέναντι στη Μακάμπι.

Ανάμεσα στους κορυφαίους συντελεστές της επιτυχίας, ήταν για τον Παναθηναϊκό ο Ματ Λοτζέσκι που πέτυχε 20 πόντους και 5 ριμπάουντ,  ο Θανάσης Αντετοκούνμπο με 10 πόντους και φυσικά ο Νικ Καλάθης που μοίρασε 14 ασίστ! Το παιχνίδι είχε ακόμη ένα λόγο να γίνει πιο συναρπαστικό, αφού για τους πράσινους αγωνίζονται δύο πρώην παίκτες της Μακάμπι. Ο Κιθ Λάνγκφορντ που σημείωσε 13 πόντους, αγωνιζόταν για την ισραηλινή ομάδα τη σεζόν 2011-2012 ενώ ο ΝτεΣόν Τόμας που έβαλε 9 πόντους έπαιζε στην Μακάμπι την περσινή χρονιά. Η έδρα, ήταν όπως πάντα το δυνατό χαρτί για τους «πράσινους» και φρόντισαν να το αξιοποιήσουν κατάλληλα πετυχαίνοντας έτσι να πάρουν την 8η νίκη σε ισάριθμες πρεμιέρες της Euroleague στο ΟΑΚΑ.

Η πρεμιέρα πέρα από το παιχνίδι του Παναθηναϊκού απέναντι στη Μακάμπι, περιελάμβανε άλλους τρεις αγώνες: ΤΣΣΚΑ Μόσχας- Μπαρτσελόνα  95-75, Μπάγερν - Αναντολού Εφές 71-90 και Ρεάλ Μαδρίτης - Νταρουσάφακα 109-93. Η πρώτη αγωνιστική θα ολοκληρωθεί με τις αναμετρήσεις Ολυμπιακού - Χίμκι, Φενέρμπαχτσε - Γκραν Κανάρια, Ζαλγκίρις - Μπασκόνια και Μπούντουτσνοστ  -  Μιλάνο.

Η Ρεάλ Μαδρίτης είναι η κάτοχος του περσινού τίτλου. Με τη νίκη έναντι της Φενέρμπαχτσε στο Final Four του Βελιγραδίου, προσέθεσε ένα ακόμα κύπελλο στη συλλογή της και επιβεβαίωσε για άλλη μία φορά το όνομα της ως «βασίλισσα» της Ευρώπης.

Έχοντας κατακτήσει συνολικά 10 πρωταθλήματα Ευρωλίγκα, η Ρεάλ είναι η κορυφαία ομάδα στην ιστορία της διοργάνωσης. Με 7 τίτλους δεύτερη βρίσκεται η ΤΣΣΚΑ Μόσχας ενώ την 3η θέση μοιράζονται Παναθηναϊκός και Μακάμπι έχοντας από 6 τίτλους. Χέρι με χέρι θα λέγαμε ότι βαδίζουν οι δύο ομάδες, περιμένοντας με αγωνία την προσεχή αναμέτρηση τους.

Ο Παναθηναϊκός με τη νίκη του επί της Μακάμπι, έκανε ένα εξαιρετικό ξεκίνημα και μένει να δούμε ποια θα είναι η συνέχεια της πορείας του στη φετινή Ευρωλίγκα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ