Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Άρης – ΠΑΟΚ: Επί ποδός η Θεσσαλονίκη για το ματς - Ποιο κανάλι το δείχνει

Σήμερα το clasico της Θεσσαλονίκης στο Κλεάνθης Βικελίδης

Του Γιώργου Παπαδημητρίου

Σήμερα Κυριακή, 21 Οκτωβρίου και ώρα 19.00, η Θεσσαλονίκη θα βρίσκεται επί ποδός για την επιστροφή του ντέρμπι των αιωνίων της πόλης μετά από 4 χρόνια, λόγω της απουσίας του Άρη από τα γήπεδα της Super League. Στο γήπεδο «Κλεάνθης Βικελίδης», ο γηπεδούχος Άρης και ο φιλοξενούμενος ΠΑΟΚ διασταυρώνουν τα ξίφη του, σε μια αναμέτρηση που βρίσκει τους δύο αντιπάλους σε καθεστώς δικαιολογημένης ευφορίας, λόγω της θέσης που καταλαμβάνουν στον βαθμολογικό πίνακα.

Μετά από 6 αγωνιστικές, ο ΠΑΟΚ βρίσκεται στην κορυφή έχοντας το απόλυτο των νικών, έχοντας κερδίσει τόσο την ΑΕΚ όσο και τον Ολυμπιακό, ισόβαθμος μεν με τον εντυπωσιακά σταθερό Ατρόμητο, αλλά με μαξιλαράκι ασφαλείας 3 βαθμών από τους δύο βασικούς ανταγωνιστές του στην κούρσα των τίτλου. Ο ΠΑΟΚ ώς τώρα επιδεικνύει ένα μετριότατο αγωνιστικό πρόσωπο, το οποίο όμως υπερκαλύπτεται, και με το παραπάνω, από την κυνική του αποτελεσματικότητα, προϊόν της ομοιογένειας της ομάδας και της αυτοπεποίθησης που έχει χτίσει από πέρσι.

Ο δε Άρης, άρτι αφιχθείς από τη Football League, κάθε άλλο παρά εικόνα νεοφώτιστης ομάδας επιδεικνύει, έχοντας συγκεντρώσει 12 βαθμούς σε 16 αγώνες, διατηρώντας το απόλυτο στο γήπεδό του, με 3 νίκες σε ισάριθμους αγώνες. Ο Άρης συνδυάζει το ποιοτικό του υλικό με τον εύλογο ενθουσιασμό της επιστροφής στα αγωνιστικά σαλόνια και έχει ήδη θέσει υψηλούς στόχους για τη φετινή χρονιά. Αξιοσημείωτο, αγωνιστικά μιλώντας, είναι το στοιχείο πως οι δύο ομάδες διαθέτουν τις καλύτερες άμυνες στο πρωτάθλημα, με τον ΠΑΟΚ να έχει δεχτεί 1 γκολ και τον Άρη να έχει παθητικό 2 τερμάτων.

Από την καθιέρωση της Α’ Εθνικής, το 1959, Άρης και ΠΑΟΚ, στις 53 από τις 59 χρονιές που βρέθηκαν στην ίδια κατηγορία, έχουν μονομαχήσει 109 φορές (συμπεριλαμβανομένων 3 αγώνων σε μπαράζ κ πλέι οφ), με την προϊστορία να έχει καταγράψει 43 νίκες του ΠΑΟΚ, 38 ισοπαλίες και 28 νίκες του Άρη. Με τον Άρη γηπεδούχο, τη μερίδα του λέοντος ως αποτέλεσμα έχει η ισοπαλία, με 23 ματς να έχουν στρογγυλοκαθήσει στο Χ, 19 να έχουν καταλήξει στους κίτρινους και 12 να έχουν βαφτεί ασπρόμαυρα.

Η μεγαλύτερη νίκη του Άρη ως γηπεδούχου έχει καταγραφεί τη σεζόν 1965-66, με σκορ 5-1, σε έναν ματς στο οποίο ο ΠΑΟΚ έπαιξε σε όλο σχεδόν τον αγώνα με τον σέντερ μπακ Τάτση κάτω από το γκολποστ, καθώς ο τερματοφύλακας Μουσελεμίδης είχε τραυματιστεί λίγο μετά την έναρξη και οι αλλαγές δεν είχαν ακόμη καθιερωθεί. Η συγκεκριμένη νίκη του Άρη αποτελεί και τη μεγαλύτερη νίκη στην ιστορία του επί του ΠΑΟΚ γενικότερα σε άτυπη «ισοβαθμία», ως προς τη διαφορά των γκολ, με το 4-0 της σεζόν 2000-01. Η μεγαλύτερη σε έκταση νίκη του ΠΑΟΚ στο «Κλεάνθης Βικελίδης» σημειώθηκε τη σεζόν 1994-95, με σκορ 0-4, σε ένα παιχνίδι που είχε αρχικά αναβληθεί λόγω επεισοδίων και διεξήχθη με 17 μέρες καθυστέρηση. Η εν λόγω νίκη του ΠΑΟΚ δεν είναι, πάντως, η μεγαλύτερη σε έκταση στην προϊστορία του εναντίον του Άρη, καθώς είχε επικρατήσει των κιτρίνων με 5-0 στον εντός έδρας αγώνα της σεζόν 1974-1975.

Μια σύντομη πρόγευση από την πλευρά μας, ως ορεκτικό για μια σπουδαία αναμέτρηση, από αυτές που ομολογουμένως μας είχαν λείψει τα τελευταία χρόνια. Στο αμιγώς αγωνιστικό σκέλος, αν λάβουμε υπόψη τις πολύ σφιχτές άμυνες που διαθέτουν αμφότερες οι ομάδες, την προϊστορία, όπως και το γεγονός ότι η αποφυγή της ήττας σε τέτοια παιχνίδια αποδεικνύεται τα τελευταία χρόνια πιο σημαντική από το κυνήγι της νίκης, το πιθανότερο αποτέλεσμα μοιάζει η ισοπαλία. Η ιστορία, όμως, γράφεται (όχι πάντα φυσικά, αν αναλογιστούμε και την περσινή σεζόν...) στο χορτάρι κι όχι στις αναγγελίες αγώνων.

Υγ: Ο άρχοντας του αγώνα της Κυριακής θα είναι ο Ιταλός Ντανιέλε Ντόβερι, ο οποίος θα αποτελέσει τον έκτο ξένο διαιτητή στην ιστορία των αναμετρήσεων των δύο ομάδων.

Οι σημερινοί αγώνες και οι μεταδόσεις

18:15 Λεβαδειακός - Ξάνθη Novasports2HD

19:00 Άρης - ΠΑΟΚ ΕΡΤ1 - ΕΡΤ HD

20:30 ΟΦΗ - Ολυμπιακός Novasports1HD

Οι αποστολές των Άρη και ΠΑΟΚ

Η αποστολή του Άρη αποτελείται από 18 ποδοσφαιριστές, που είναι οι εξής: Κουέστα, Αναγνωστόπουλος, Mατέο Γκαρσία, Μπρούνο Γκάμα, Ούγκο Σόουζα, Κολάσο, Βελέθ, Ντιγκινί, Μπάσα, Γιουνές, Μαντίγια, Μαρτίνες, Ναζλίδης, Σιώπης, Τζανακάκης, Βαλεριάνος, Κωνσταντινίδης.

Ο τραυματίας Δεληζήσης δεν κατάφερε να προετοιμαστεί ώστε να είναι και στην διάθεση της ομάδας του, οπότε έμεινε εκτός αποστολής.

Η αποστολή του ΠΑΟΚ: Πασχαλάκης, Ρέι, Μάτος, Τόσκα, Βαρέλα, Κρέσπο, Βιεϊρίνια, Κάνιας, Σάκχοφ, Βέρνμπλουμ, Πέλκας, Ελ Καντουρί, Ουάρντα, Μπίσεσβαρ, Ζαμπά Λημνιός, Πρίγιοβιτς και Καρέλης.

Η έκπληξη αφορά την παρουσία του Δημήτρη Πέλκα ο οποίος ως χθες έδειχνε πως ήταν αδύνατο να αγωνιστεί. Ο διεθνής μέσος  δοκίμασε το πόδι του, πήρε μέρος στο κανονικό πρόγραμμα της προπόνησης και δεν ένιωσε καμία ενόχληση στο ισχίο, με αποτέλεσμα ο Λουτσέσκου να τον συμπεριλάβει στην αποστολή.

Σε αυτή βρίσκεται και ο Ουάρντα, που επιστρέφει μετά από μηνιαίο περιορισμό του- τιμωρία. Εκτός του Ακπόμ, από την αποστολή αποκλείστηκαν οι Σιαμπάνης, Γλύκος, Κίτσιου, Χατσερίδης, Μαλεζάς και φυσικά ο τραυματίας Μαουρίσιο. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Τρόμαξα τόσο πολύ, νιώθω ότι με έχουν καταραστεί» σχολιάζουν για ταινία του Netflix
Όσοι δε κατάφεραν να παρακολουθήσουν την ταινία μέχρι το τέλος, σχολίασαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι νιώθουν πλέον καταραμένοι
«Τρόμαξα τόσο πολύ, νιώθω ότι με έχουν καταραστεί» σχολιάζουν για ταινία του Netflix
georganti
Μαριάννα Γεωργαντή: Συγκινήθηκε με την έκπληξη για τα γενέθλιά της (VIDEO)
Ο πατέρας της Μαριάννας Γεωργαντή, Μιχάλης, της έστειλε ένα ηχητικό μήνυμα, το οποίο ακούστηκε στον «αέρα», με την ίδια να ξεσπά σε λυγμούς
Μαριάννα Γεωργαντή: Συγκινήθηκε με την έκπληξη για τα γενέθλιά της (VIDEO)