Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Νέα Συνθήκη με «φρένο» στη διεύρυνση της ΕΕ προτείνει ο Σαρκοζί

Ως απάντηση στην βρετανική ψήφο εξόδου από την ΕΕ

Μία νέα Ευρωπαϊκή Συνθήκη που θα προβλέπει μεταξύ άλλων την ενίσχυση των ελέγχων στα ευρωπαϊκά σύνορα και τη διακοπή της διαδικασίας διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης εισηγείται ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας και ηγέτης των Ρεπουμπλικανών Νικολά Σαρκοζί ως απάντηση στην βρετανική ψήφο εξόδου από την ΕΕ.

«Ο βρετανικός λαός έκανε την επιλογή του και η σαφήνεια επιτάσσει να πω ότι αυτό το συναίσθημα της απόρριψης το μοιράζονται πολλοί Γάλλοι και πολλοί άλλοι Ευρωπαίοι» δήλωσε ο Νικολά Σαρκοζί.

«Αυτό που είπε ο βρετανικός λαός θα μπορούσαν να το πουν και άλλοι λαοί της Ευρώπης. Δεν γίνεται, δεν πρέπει να το αγνοήσουμε» υπογράμμισε.

Κάνοντας λόγο για μία «μεγάλη κρίση» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο πρόεδρος του αντιπολιτευόμενου, δεξιού κόμματος των Ρεπουμπλικανών, χαρακτήρισε «κατεπείγον» ζήτημα την «επανίδρυση» της Ευρώπης μέσω της σύνταξης μιας νέας Συνθήκης.

«Η Ευρώπη μπορεί να λειτουργήσει χωρίς τους Βρετανούς και άλλωστε έχουμε χρόνο για να ξανασκεφθούμε τη σχέση μας με τους γείτονές μας. Από την άλλη, η Ευρώπη -των 27 πλέον- δεν μπορεί πια να λειτουργεί μ' αυτόν τον τρόπο» επέμεινε.

Για τον λόγο αυτό, ο Σαρκοζί ζητά «σύνοδος των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ να λάβει την απόφαση για τη σύνταξη μίας νέας Συνθήκης που θα δείχνει στους λαούς της ηπείρου μας ότι η Ευρώπη είναι αποφασισμένη να ξαναπάρει τη μοίρα της στα χέρια της».

Προτείνει μάλιστα να βασιστεί αυτή η Συνθήκη σε πέντε πυλώνες: το σεβασμό των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης, την εγκαθίδρυση μίας «οικονομικής διακυβέρνησης της ευρωζώνης», την εστίαση σε «δέκα στρατηγικές προτεραιότητες» και την καλύτερη λειτουργία των θεσμών.

Τέλος, «η διαδικασία διεύρυνσης της Ευρώπης θα πρέπει σαφώς να σταματήσει μέχρι νεωτέρας» υπογραμμίζοντας επαναλαμβάνοντας επίσης πως «Η Τουρκία δεν έχει θέση στην Ευρώπη».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ