Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ισπανία: Νέο αδιέξοδο μετά τις εκλογές, επικράτησε το Λαϊκό Κόμμα

Πώς διαμορφώθηκαν τα αποτελέσματα - Στην τρίτη θέση, τελικά οι Pοdemos

Το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα κέρδισε τις εκλογές στην Ισπανία χθες, λαμβάνοντας συνολικά 137 έδρες, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία μετά την καταμέτρηση 100% των ψήφων, αλλά υστερεί στην απόλυτη πλειοψηφία εδρών στο κοινοβούλιο.

Συγκεκριμένα, με το σύνολο των ψήφων καταμετρημένο, στη Βουλή των 350 εδρών, με όριο αυτοδυναμίας τις 176 έδρες:

• Το Λαϊκό Κόμμα (PP) του Μαριάνο Ραχόι βρίσκεται πλέον στις 137 έδρες ή στο 33%, ενισχυμένο κατά 14 έδρες από το Δεκέμβριο

• Οι Σοσιαλιστές του PSOE υπό τον Πέδρο Σάντεθ στις 85 έδρες στο 22,6%, αποδυναμωμένοι κατά 5 έδρες

• Η συνεργασία Podemos-IU στις 71 έδρες ή στο 21,1%, ενισχμένοι κατά μόλις 2 έδρες

• Οι Ciudadanos του Ριβέρα στις 32 έδρες με 13,05%, αποδυναμωμένοι κατά 8 έδρες

• Η βεντάλια των υπόλοιπων κομμάτων έχει 25 έδρες

Στη Γερουσία των 208 μελών, το PP έχει 130 έδρες, το PSOE 43, ενώ αρκετά πίσω βρίσκονται τα υπόλοιπα κόμματα (οι Podemos-IU στις 8, μετά το καταλανικό ERC, και οι Ciudadanos στις 2).

Το χθεσινό αποτέλεσμα προσεγγίζει αυτό των εκλογών του Δεκεμβρίου, όταν ο κατακερματισμός των ψήφων μεταξύ των τεσσάρων κομμάτων οδήγησε σε πολιτικό αδιέξοδο και στην προκήρυξη νέων εκλογών σε έξι μήνες. Η συμμετοχή στις εκλογές κυμάνθηκε στο 69,84%.

Ciudadanos: Θα αρχίσουμε συνομιλίες με το Λαϊκό Κόμμα

Το νεόκοπο φιλελεύθερο κόμμα Ciudadanos είναι έτοιμο να αρχίσει αμέσως συνομιλίες με το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (ΡΡ) του υπηρεσιακού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι για τον σχηματισμό κυβέρνησης, δήλωσε ο ηγέτης των Ciudadanos Αλμπερτ Ριβέρα.

Μια συνεργασία των δύο κομμάτων δεν εξασφαλίζει την απόλυτη πλειοψηφία των 176 εδρών, καθώς λείπουν ακόμη επτά έδρες. Ωστόσο, τα δύο κόμματα θα μπορούσαν έπειτα από διεργασίες να εξασφαλίσουν άλλες έξι έδρες από περιφερειακά κόμματα από τη Χώρα των Βάσκων και τα Κανάρια Νησιά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Βέλγοι φοιτητές θα σχεδιάσουν το τουριστικό προϊόν της πόλης
Το project είναι σχεδιασμένο για φοιτητές του 2ου έτους στη Διοίκηση Τουρισμού και Αναψυχής και στοχεύει στη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ της...
Θεσσαλονίκη: Βέλγοι φοιτητές θα σχεδιάσουν το τουριστικό προϊόν της πόλης