Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Τουσκ: Εφικτή η υπογραφή της συμφωνίας CETA

Καλούμε όλες τις πλευρές να βρουν μια λύση, ανέφερε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου - Το Βέλγιο εξακολουθεί να αρνείται να την υπογράψει

Την άποψη ότι η Σύνοδος ΕΕ-Καναδά την ερχόμενη Πέμπτη για την υπογραφή της εμπορικής συμφωνίας CETA είναι ακόμη "εφικτή" εξέφρασε μέσω Twitter, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, μετά από συνομιλία που είχε με τον Καναδό πρωθυπουργό, Τζάστιν Τριντό. "Από κοινού με τον πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό εκτιμούμε πως η Σύνοδος της Πέμπτης είναι ακόμη εφικτή. Καλούμε όλες τις πλευρές να βρουν μια λύση. Υπάρχει ακόμα χρόνος" γράφει χαρακτηριστικά.

Βέλγιο: Δεν μπορούμε να υπογράψουμε την εμπορική συμφωνία

Ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ επιβεβαίωσε τη Δευτέρα ότι η χώρα του δεν μπορεί να υπογράψει την εμπορική συμφωνία ΕΕ - Καναδά, έπειτα από τις αντιρρήσεις της Βαλονίας.

«Είπα επισήμως στον Τουσκ ότι δεν έχουμε συμφωνία» είπε ο Σαρλ Μισέλ μετά από συνάντηση με τοπικούς αξιωματούχους.

Ο βέλγος πρωθυπουργός είπε ότι είναι ακόμα ανοιχτός σε διάλογο με τη Βαλονία και τόνισε ότι είναι πολύ νωρίς για να πει κανείς εάν η CETA θεωρείται «νεκρή».

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του περιφερειακού Κοινοβουλίου της Βαλονίας Αντρέ Αντουάν είχε απορρίψει το τελεσίγραφο για το βράδυ της Δευτέρας λέγοντας πως «δεν μπορεί να τηρηθεί».

Ο ίδιος έδωσε ως πιθανό ορίζοντα το τέλος του χρόνου, και είπε -σχετικά με την απειλή ακύρωσης της Συνόδου με τον Καναδά- πως «πτήσεις Καναδάς-Βρυξέλλες θα υπάρχουν και στο μέλλον».  

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ