Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Μακρόν και Λεπέν διεκδικούν την προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας

Ποια ήταν τα ποσοστά των υποψηφίων στον πρώτο γύρο των γαλλικών εκλογών

Ο ανεξάρτητος Εμανουέλ Μακρόν και η πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν θα διεκδικήσουν στον β' γύρο του Μαΐου την προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας.

Ο Μακρόν (En Marche) έκοψε πρώτος το νήμα του α' γύρου με 23,75%, ενώ η Μαρίν Λεπέν (FN) έλαβε 21,53%.

Εκτός μάχης οι υποψήφιοι των μεγάλων κομμάτων. Ο Φρανσουά Φιγιόν (Les Republicains) έλαβε 19,91%, ο αριστερός Ζαν Λικ Μελανσόν 19,64% και ο Μπενουά Αμόν του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PS) το 6,2%.

Oι υπόλοιποι υποψήφιοι κινήθηκαν ως εξής: Νικολά Ντιπόν-Ενιάν 4,7%, Ζαν Λασάλ 1,2%, Φιλίπο Πουτού 1,1%, Φρανσουά Ασελινό 0,9%, η Ναταλί Αρτό 0,6% και ο Ζακ Σεμινάντ 0,2%.

Tο ποσοστό συμμετοχής έφτασε το 78,69%, έναντι 79,48% το 2012. Τότε στον β' γύρο (Ολάντ-Σαρκοζί) είχε προσέλθει το 80,35%.

Όπως ήταν αναμενόμενο, τα ποσοστά της Λεπέν και η είσοδός της στον β' γύρο προκάλεσαν συναγερμό στον πολιτικό κόσμο. Στον Μακρόν τηλεφώνησε άμεσα για να τον συγχαρεί ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

Τόσο ο Φιγιόν, όσο και ο Αμόν δήλωσαν ότι θα ψηφίσουν τον Μακρόν, ενώ το ίδιο ανακοίνωσαν σχεδόν άμεσα τα κορυφαία στελέχη της γαλλικής δεξιάς, αλλά και του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Αντίθετα, ο Ζαν Λικ Μελανσόν ξεκαθάρισε ότι δεν θα στηρίξει ανοικτά κανέναν υποψήφιο για τον β' γύρο.

Η Μαρίν Λεπέν σε δηλώσεις της κάλεσε τους «πατριώτες» να την στηρίξουν στον επόμενο γύρο, μιλώντας για μάχη κατά των ελίτ και της άγριας παγκοσμιοποίησης.

Ο Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε σε ενότητα εν όψει του β' γύρου, υποσχόμενος -εφόσον κερδίσει- να είναι πρόεδρος όλων των Γάλλων.

Σχεδόν αμέσως έγινε και η πρώτη δημοσκόπηση για τον β' γύρο που θα γίνει στις 7 Μαΐου: Ο Μακρόν κινείται στο 62%-64% και η Λεπέν στο 36%-38%.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Παραβίαση του Συντάγματος και εκφοβισμούς στη Χειμάρρα καταγγέλλει ο Μπελέρης
Ανακοίνωση από τη φυλακή εξέδωσε ο εκλεγμένος δήμαρχος – «Άρχισαν τις προεκλογικές εξαγγελίες τάζοντας τίτλους ιδιοκτησίας»
Παραβίαση του Συντάγματος και εκφοβισμούς στη Χειμάρρα καταγγέλλει ο Μπελέρης