Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Σύλληψη δύο ακόμη υπόπτων για την επίθεση στο Μάντσεστερ

Πού εστιάζονται οι έρευνες της αστυνομίας - Εκτιμάται ότι ο βομβιστής αυτοκτονίας πρέπει να είχε υποστήριξη

Η βρετανική αστυνομία ανακοίνωσε ότι έχει συλλάβει δύο ακόμη υπόπτους σε σχέση με την βομβιστική επίθεση στο στάδιο του Μάντσεστερ.

Ο συνολικός αριθμός των υπόπτων που κρατούνται είναι οκτώ, σύμφωνα με ανάρτηση των αστυνομικών αρχών στο Twitter.

Οι έρευνες της αστυνομίας για τον εντοπισμό και την εξάπλωση πιθανού δικτύου τρομοκρατών, βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι μια γυναίκα που είχε συλληφθεί στην περιοχή του Μπλάκλεϊ για την επίθεση στο στάδιο του Μάντσεστερ, αφέθηκε τελικά ελεύθερη, χωρίς να της απαγγελθούν κατηγορίες. Για την επίθεση είχαν συλληφθεί άλλοι έξι άντρες, οι οποίοι ανακρίνονται.

Πού εστιάζονται οι έρευνες

Tο ενδεχόμενο ο δράστης της πολύνεκρης επίθεσης στο Μάντσεστερ, Σαλμάν Αμπέντι, να ήταν μέλος ενός ευρύτερου δικτύου τρομοκρατίας εξετάζει η βρετανική αστυνομία. Ο πατέρας του δράστη, Ραμαντάν κι ο νεότερος αδερφός του, Χασέμ, αναφέρεται ότι έχουν συλληφθεί από παραστρατιωτική οργάνωση στην Τρίπολη, με την υποψία των δεσμών με το Ισλαμικό Κράτος.

Στο επίκεντρο των ερευνών της βρετανικής αστυνομίας βρίσκονται οι επαφές που είχε ο Αμπέντι στο Μάντσεστερ, συμπεριλαμβανομένων και των μελών της κοινότητας από τη Λιβύη, που ζουν στην πόλη. Οι αρχές της Βρετανίας εκτιμούν ότι ο βομβιστής αυτοκτονίας πρέπει να είχε υποστήριξη, εξαιτίας της οργανωμένης φύσης της επίθεσης που πραγματοποίησε. Οι εικόνες από τον μηχανισμό της βόμβας που δημοσιοποιήθηκαν χθες, ενισχύουν την άποψη ότι θα πρέπει να κατασκευάστηκε από κάποιον που είχε γνώσεις. «Είναι πιθανό, όπως φαίνεται, ότι δεν έκανε την επίθεση μόνος του» δήλωσε η υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας, Άμπερ Ράντ.

Η αστυνομία στο Μάντσεστερ υποθέτει ότι ο κατασκευαστής της βόμβας, ενδεχομένως να παραμένει ελεύθερος, ενώ με την κινητοποίηση του στρατού εφαρμόζονται αυξημένα μέτρα ασφάλειας.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το Sky News, ο δράστης της επίθεσης έχει καταγραφεί από κάμερες ασφάλειας στο εμπορικό κέντρο Arndale την Παρασκευή το απόγευμα. Όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο, επικαλούμενο πληροφορίες της αστυνομίας, τρεις ημέρες πριν από την έκρηξη στο στάδιο του Μάντσεστερ ο Αμπέντι απέσυρε 250 λίρες (289 ευρώ) από ένα μηχάνημα ATM προτού πάει για ψώνια στο εμπορικό κέντρο γύρω στις 8:00 μ.μ..

Δύο χαμηλής ευκρίνειας εικόνες από τηλεόραση κλειστού κυκλώματος δείχνουν έναν νέο άνδρα, ο οποίος φαίνεται να είναι ο Αμπέντι, ντυμένο στα μαύρα με ένα μαύρο σακίδιο που έχει φόδρα σε έντονο μπλε χρώμα. Οι καρτέλες με την τιμή πάνω στο σακκίδιο δείχνουν ότι έχει μόλις αγοραστεί.

Φωτογραφίες από την έρευνα που εξέδωσαν νωρίτερα χθες οι New York Times δείχνουν υπολείμματα μπλε υλικού που σύμφωνα με την εφημερίδα προέρχονται από ένα σακκίδιο μάρκας Karrimor που έφερε ο Αμπέντι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ