Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Μακελειό στην Καμπούλ: Τουλάχιστον 80 νεκροί από έκρηξη αυτοκινήτου

Σε ένα από τα καλύτερα φυλασσόμενα σημεία της αφγανικής πρωτεύουσας, εκεί όπου στεγάζονται πρεσβείες

Ισχυρότατη έκρηξη σημειώθηκε το πρωί της Τετάρτης κοντά στην περιοχή που βρίσκονται οι ξένες πρεσβείες στην Καμπούλ, ένα από τα καλύτερα φυλασσόμενα σημεία της αφγανικής πρωτεύουσας.

Σύμφωνα με την αστυνομία, η έκρηξη από όχημα-βόμβα σημειώθηκε κοντά στις πρεσβείες της Γερμανίας και της Γαλλίας με αποτέλεσμα να υπάρξουν τουλάχιστον 80 νεκροί και τουλάχιστον 350 τραυματίες. Παράλληλα υπάρχουν φόβοι ότι ο απολογισμός των νεκρών θα αυξηθεί κι άλλο.

Προς το παρόν δεν έχει διευκρινιστεί αν στόχος του βομβιστή-καμικάζι (όπως όλα δείχνουν) ήταν η πρεσβεία της Γερμανίας, δεδομένου ότι στη συγκεκριμένη περιοχή υπάρχουν δεκάδες πρεσβείες, βάσεις και στρατιωτικά νοσοκομεία.

Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά που οι Ταλιμπάν βάζουν στο στόχαστρο το σημείο, κάνοντας επίδειξη δύναμης έναντι της αφγανικής κυβέρνησης.

Η έκρηξη ήταν τόσο ισχυρή που από το ωστικό της κύμα καταστράφηκαν τα παράθυρα και οι πόρτες σπιτιών σε απόσταση εκατοντάδων μέτρων.

Οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν αποκλείσει την περιοχή, ενώ δεν έχει γίνει ανάληψη ευθύνης για την επίθεση. Ασαφές αν υπάρχουν θύματα μεταξύ του προσωπικού της γερμανικής πρεσβείας. Πηγή ασφαλείας της γερμανικής πρεσβείας στην Καμπούλ δήλωσε ότι δεν είναι σαφές μέχρι στιγμής εάν υπάρχουν θύματα μεταξύ του διπλωματικού προσωπικού από την έκρηξη.

Η υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας Μαριέλ ντε Σαρνέζ ανέφερε από την πλευρά της ότι το κτήριο της γαλλικής πρεσβείας έχει υποστεί ζημιές, χωρίς ωστόσο μέχρι αυτήν την στιγμή να υπάρχουν πληροφορίες για θύματα μεταξύ του προσωπικού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ