Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

NYΤ: Η Ουκρανία βοήθησε την Βόρεια Κορέα να φτιάξει πυραύλους κατά των ΗΠΑ

Βοήθεια για πυραύλους που απειλούν τις ΗΠΑ

Οι πρόσφατες επιτυχίες του πυραυλικού προγράμματος της Βόρειας Κορέας και ιδιαίτερα η κατασκευή διηπειρωτικού πυραύλου που μπορεί να φέρει πυρηνική κεφαλή και είναι σε θέση να πλήξει το έδαφος των Ηνωμένων Πολιτειών οφείλεται στους πυραυλοκινητήρες που αγόρασε μυστικά η Πιονγιάνγκ από την Ουκρανία, γράφει σήμερα η εφημερίδα The New York Times, επικαλούμενη την τελευταία έκθεση του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών (IISS) και πληροφορίες των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τιλερσον είχαν υποδείξει την Ρωσία και την Κίνα ως «οικονομικούς χορηγούς» της επιτυχούς εκτόξευσης του διηπειρωτικού πυραύλου πριν από ένα μήνα , αλλά δεν είχαν αναφερθεί ούτε μία φορά στην Ουκρανία.

Οι εμπειρογνώμονες κατάφεραν να εξακριβώσουν με βάση μια πρόσφατη φωτογραφία, που είχε ληφθεί κατά την διάρκεια της επιθεώρησης του πυραύλου Hwasong-14 που είχε πραγματοποιήσει ο Κιμ Γιονγκ Ιλ, ότι οι πυραυλοκινητήρες του, είναι κινητήρες τύπου Р-250, με τους οποίους εξοπλίζονται οι βαρέως τύπου σοβιετικοί διηπειρωτικοί πύραυλοι Р-36 (SS-9 σύμφωνα με την κωδική ονομασία του ΝΑΤΟ).

Το ουκρανικό εργοστάσιο «Yuzmash» κατασκεύαζε τους συγκεκριμένους πυραύλους και κινητήρες για την Ρωσία. Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες , το 2014, μετά την ανατροπή του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς και αφότου διέκοψε την συνεργασία με την Ρωσία, έστειλε τους κινητήρες στην Βόρεια Κορέα.

«Προφανώς οι κινητήρες αυτοί εστάλησαν στην Βόρεια Κορέα μέσω λαθρεμπορίου, δήλωσε στους The New York Times , ο εμπειρογνώμων του IISS Μάικλ Έλεμαν, εκφράζοντας την μεγάλη του ανησυχία για την κατάσταση αυτή και επισημαίνοντας ότι «το μεγαλύτερο ζήτημα συνίσταται στο πόσοι παρόμοιοι κινητήρες έφυγαν από την Ουκρανία μέσω λαθρεμπορίου».

Η αμερικανική εφημερίδα υπενθυμίζει ότι πριν από έξι χρόνια βορειοκορεάτες κατάσκοποι επιχείρησαν να κλέψουν μυστικά που αφορούσαν τους πυραύλους από το εργοστάσιο «Yuzmash», αλλά συνελήφθησαν. Δεν αποκλείεται η δεύτερη απόπειρα, που έγινε «μέσα στο χάος που επικράτησε μετά την επανάσταση στην Ουκρανία», να ήταν επιτυχής. Σε κάθε περίπτωση, επισημαίνουν οι εμπειρογνώμονες, από την πρώτη δοκιμαστική εκτόξευση έως την εκτόξευση του διηπειρωτικού πυραύλου Hwasong πέρασαν 10 μήνες, πράγμα που σημαίνει ότι είναι αδύνατον μέσα σ αυτό το διάστημα να κατασκευάσει κάποιος εκ του μηδενός τον πυραυλοκινητήρα.

Το εργοστάσιο «Yuzmash» επανειλημμένα έχει απορρίψει παρόμοιες κατηγορίες. Στην ιστοσελίδα του μάλιστα αναφέρει ότι δεν παρέχει παρόμοιες τεχνολογίες ούτε στην Κίνα ούτε σε καμία άλλη χώρα.

«Η οποιαδήποτε μεταβίβαση τεχνολογιών σε άλλες χώρες ή οργανισμούς που αφορούν την κατασκευή πυραύλων και διαστημική τεχνολογία, κατά την άποψη του εργοστασίου «Yuzmash», δεν είναι σκόπιμη καθώς περιορίζει τις προοπτικές που έχει η Ουκρανία στις αγορές».

Ωστόσο «οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες δεν πιστεύουν όσα γράφει», γράφουν οι New York Times, επισημαίνοντας παράλληλα πως «δεν υπάρχουν και μαρτυρίες που να επιβεβαιώνουν ότι η κυβέρνηση του Ουκρανού προέδρου Πέτρο Παροσένκο ελέγχει ή έστω έχει γνώση του τι συμβαίνει στην επιχείρηση αυτή»

Ο γραμματέας πάντως του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας ΟΛεξάντρ Τουτρτσίνοφ, δήλωσε σήμερα ότι η Ουκρανία ουδέποτε πούλησε στην Βόρεια Κορέα τεχνολογία πυραύλων ούτε πυραυλοκινητήρες».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ