Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

5 χρόνια ακόμη σε χρήση η «καρκινογόνα» γλυφοσάτη

Απροσδόκητη έγκριση της χρήσης στην Ευρώπη με ψήφο της Γερμανίας

Η ειδική επιτροπή Γεωργίας των χωρών-μελών της ΕΕ ανανέωσε απροσδόκητα και χάρη στην θετική ψήφο της Γερμανίας για άλλη μια πενταετία την άδεια χρήσης του αμφιλεγόμενου ζιζανιοκτόνου γλυφοσάτη. Η απόφαση  προκάλεσε έκπληξη, δεδομένου ότι μέχρι τώρα οι "μεγάλες" χώρες, όπως η Γερμανία και η Γαλλία, εξέφραζαν τον σκεπτικισμό ή τη ρητή διαφωνία τους.

Όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, 18 χώρες που αντιπροσωπεύουν λίγο πάνω από το 65% του πληθυσμού της ΕΕ, ψήφισαν υπέρ της πρότασης που είχε υποβάλει η Κομισιόν. Εννέα χώρες καταψήφισαν και μία απείχε. Έτσι επιτεύχθηκε η ειδική πλειοψηφία που απαιτείτο για να περάσει η πρόταση, η οποία είχε απορριφθεί στις αρχές Νοεμβρίου.

Η Γερμανία, που στον προηγούμενο γύρο απείχε, σήμερα ψήφισε υπέρ, αφού όμως προηγουμένως ζήτησε να γίνουν ορισμένες τροποποιήσεις στο κείμενο, κυρίως σε ό,τι αφορά τους περιορισμούς στη χρήση της γλυφοσάτης από ιδιώτες και τον σεβασμό στη βιοποικιλότητα, όπως ανέφερε μια καλά πληροφορημένη πηγή.

Η αλλαγή στάσης της Γερμανίας συνέβαλε αποφασιστικά να αλλάξουν οι ισορροπίες και να δοθεί η έγκριση.

Το ζιζανιοκτόνο γλυφοσάτη αποτελεί αντικείμενο έντονων συζητήσεων από το 2015, όταν το Διεθνές Κέντρο Ερευνάς για τον Καρκίνο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας την χαρακτήρισε «πιθανώς καρκινογόνο» ουσία. Ωστόσο, οι επιστημονικές υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης διατύπωσαν αντίθετα συμπεράσματα.

Η ανανέωση της άδειας χρήσης του ζιζανιοκτόνου γλυφοσάτη από την ειδική επιτροπή Γεωργίας της ΕΕ προκαλεί εντάσεις στον απερχόμενο κυβερνητικό συνασπισμό της Γερμανίας, σε μια περίοδο που συντηρητικοί και Σοσιαλδημοκράτες ετοιμάζονται να διαπραγματευτούν τη συμμετοχή τους σε ένα νέο κυβερνητικό σχήμα.

Το "πράσινο φως" για τη χρήση της γλυφοσάτης για άλλη μια πενταετία δόθηκε ουσιαστικά χάρη στη θετική ψήφο του εκπροσώπου της Γερμανίας. Την οδηγία αυτή του έδωσε ο υπουργός Γεωργίας Κρίστιαν Σμιτ που προέρχεται από την πολιτική οικογένεια της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ.

Η υπουργός  Περιβάλλοντος Μπάρμπαρα Χέντρικς, που πρόσκειται στο SPD, κατηγόρησε αμέσως τον ομόλογό της της Γεωργίας ότι υπερέβη τις αρμοδιότητές του, κάνοντας λόγο για "ρήξη της εμπιστοσύνης" στους κόλπους του απερχόμενου κυβερνητικού συνασπισμού. "Αυτοί που ελπίζουν να οικοδομήσουν μια σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ εταίρων στον συνασπισμό" δεν επιτρέπεται να συμπεριφέρονται κατ' αυτόν τον τρόπο, τόνισε.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε  ότι θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να διασφαλίσει ότι το αμφιλεγόμενο ζιζανιοκτόνο γλυφοσάτη θα απαγορευτεί στη χώρα του μόλις βρεθεί μια εναλλακτική λύση και, σε κάθε περίπτωση, το αργότερο μέσα στα επόμενα τρία χρόνια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ