Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Σάλος με τα… κεμπάμ – Απολύτως ασφαλής ο ελληνικός γύρος!

Τι λέει η Κομισιόν και τι απαντούν οι ελληνικές εταιρείες

Καμία σχέση με την πραγματικότητα δεν έχουν οι ειδήσεις των τελευταίων ωρών για απαγόρευση του κεμπάπ στην ΕΕ, σύμφωνα με την Κομισιόν και το Συμβούλιο των Κρατών Μελών της ΕΕ, οι οποίοι προσπαθούν να ελέγξουν την ασφάλεια των τροφίμων.

Σε αντίθεση με ό,τι έχει ακουστεί τις τελευταίες ώρες, εκπρόσωπος της Κομισιόν διέψευσε τις κατηγορίες, ενημερώνοντας ότι η Κομισιόν εισηγήθηκε και ενέκρινε την παράταση της χρήσης των λεγόμενων «phosphates» στην παρασκευή κρέατος.

Η Κομισιόν κατέθεσε την πρότασή της στο Συμβούλιο των Κρατών Μελών και συγκεκριμένα στην διαρκή επιτροπή για την ασφάλειας τροφίμων. Τα Κράτη Μέλη ενέκριναν την πρόταση της Κομισιόν με ψήφους 24 υπέρ και καμία κατά. Ως εκ τούτου, η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως εκπροσωπείται νομίμως από τον εκτελεστικό της βραχίονα (την Κομισιόν) και τα ίδια τα Κράτη Μέλη, ενέκρινε την εν λόγω ουσία και σε καμία περίπτωση δεν «σκέφτεται να απαγορεύσει το κεμπάπ ή το γύρο. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα δώσει και αυτό την δική του γνωμάτευση για το θέμα τον Ιανουάριο.

Αναλυτικά, η αρμόδια εκπρόσωπος της Κομισιόν, Άνκα Παντουράρου σημείωσε για το θέμα πως «πράγματι, είδαμε αναφορές των μέσων ενημέρωσης σχετικά με τη χρήση φωσφορικών αλάτων στα τρόφιμα / ΕΕ «απαγορεύοντας τα κεμπάπ». Ας είμαστε σαφείς. Η ΕΕ δεν απαγορεύει το «κεμπάπ». Ο ρόλος μας είναι να διασφαλίσουμε ότι τα τρόφιμα είναι ασφαλή».

«Ο γνήσιος ελληνικός γύρος είναι ασφαλής»

«Η Κομισιόν πρότεινε την επέκταση της δυνατότητας χρήσης της πρόσθετης ύλης τροφίμων που ονομάζεται «φωσφορικό άλας», η οποία είναι απαραίτητη σε ορισμένα παρασκευάσματα κρέατος με σούβλες», αναφέρει. «Το πρόσθετο επιτρέπει την ομογενοποίηση της κατάψυξης, η οποία εμποδίζει τον κίνδυνο μη ισορροπημένης θερμικής επεξεργασίας, εξασφαλίζοντας έτσι ότι οι λωρίδες ψημένου κρέατος που σερβίρονται στους καταναλωτές είναι ασφαλείς», διευκρινίζει.

«Το σχέδιο πρότασης έλαβε ισχυρή υποστήριξη από τα κράτη μέλη στη μόνιμη επιτροπή στις 25 Σεπτεμβρίου 2017, όπου 24 κράτη μέλη ψήφισαν υπέρ. Κανένα κράτος μέλος δεν αμφισβήτησε την ασφάλεια της προτεινόμενης χρήσης», ξεκαθάρισε η αρμόδια εκπρόσωπος. Aξίζει να παρατηρήσουμε ότι είναι προφανές ότι τα συγκεκριμένα δημοσιεύματα είχαν εσφαλμένες πληροφορίες ή, κατά τη συνήθη πρακτική ευρωσκεπτικιστικών κύκλων, απλά ψευδείς.

Σχετικά με δημοσιεύματα που αναφέρονται στην πρόθεση της ΕΕ να εξετάσει την απαγόρευση της χρήσης φωσφορικών αλάτων στο ντονέρ-κεμπάπ, η εταιρεία «Μέγας Γύρος» θέλει υπεύθυνα να πληροφορήσει τους καταναλωτές ότι ο γνήσιος ελληνικός χοιρινός γύρος δεν περιέχει φωσφορικό άλας σύμφωνα και με την ισχύουσα ελληνική νομοθεσία.

Η εν λόγω παραίνεση της ευρωομάδας των πράσινων, έρχεται μετά από την μάχη και νίκη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή επιτροπή για την μη χρήση φωσφορικών αλάτων στους γύρους. Αυτό πιέζει μόνο τους βιομηχάνους(Τούρκους) της κεντρικής Ευρώπης που παράγουν προϊόντα κεμπάπ κ ντονέρ.

Εlvida Foods: Ο γύρος είναι απόλυτα ασφαλές προϊόν

Ανακοίνωση εξέδωσε η Εlvida Foods, μετά την είδηση της γερμανικής «Bild» ότι τo Ευρωκοινοβούλιο εξετάζει το ενδεχόμενο να απαγορεύσει τη χρήση φωσφορικών αλάτων σε κατεψυγμένα κρέατα τα οποία είναι απαραίτητα για τη παρασκευή των «βρώμικων» φαγητών. Ανακοίνωση της ELVIDA FOODS A.E. (ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΓΥΡΟΣ).

«Σε σχέση με πρόσφατες αναφορές σε μέσα μαζικής ενημέρωσης θέλουμε να διευκρινίσουμε τα εξής: Στην παραγωγή γύρου ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ από χοιρινό κρέας ή κοτόπουλο δεν χρησιμοποιούνται ποτέ φωσφορικά άλατα.

ΤΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΑΥΤΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΩΔΙΚΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΟΤΩΝ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΚΑΙ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΙ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΤΕΤΟΙΩΝ ΠΡΟΣΘΕΤΩΝ.

Πρόσφατα υπήρξε πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να επιτραπεί η χρήση φωσφορικών αλάτων σε προϊόντα τύπου Doner και Kebab και μόνον, μετά από πρωτοβουλία της Γερμανικής πλευράς.

Με απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου απαγορεύθηκε η επέκταση της χρήσης φωσφορικών αλάτων σε προϊόντα doner και kebab (στον γύρο δεν χρησιμοποιούνται) και έτσι δικαιώθηκε η ελληνική θέση που εδώ και δύο χρόνια έχει εκφρασθεί μέσω του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Κρέατος (ΣΕΒΕΚ)

Επομένως ο γύρος είναι ένα απόλυτα ασφαλές προϊόν (για το οποίο ουδέποτε τέθηκε θέμα χρήσης φωσφορικών αλάτων), υψηλής οργανοληπτικής αξίας και για το οποίο έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία κατοχύρωσής του ως Εγγυημένο Παραδοσιακό Ιδιότυπο Προϊόν (ΕΠΙΠ), ώστε να προστατευθεί από κάθε επέμβαση που θα μπορούσε να αλλοιώσει τα οργανοληπτικά του χαρακτηριστικά.

Η ΕΛΒΙΔΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΑΕ ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΓΥΡΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΩΝΥΜΙΑ «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΓΥΡΟΣ» ΕΧΕΙ  ΠΡΩΤΟΣΤΑΤΗΣΕΙ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΙΟΘΕΤΗΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΩΝ ΤΟΥ ΓΥΡΟΥ ΣΤΟΝ ΚΩΔΙΚΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΟΤΩΝ ΟΣΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ ΤΟΥ ΣΤΑ ΕΥΡΩΠΑΙΚΑ ΘΕΣΜΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ ΜΕ ΔΥΝΑΜΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ».

ΣΕΒΕΚ: Τα φωσφορικά άλατα δεν αφορούν στον γύρο

Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Επεξεργασίας Κρέατος (ΣΕΒΕΚ), από την πλευρά του, σε ανακοίνωση την οποία εξέδωσε, αναφέρει ότι το ζήτημα των φωσφορικών αλάτων δεν αφορά τον γύρο που παράγεται στην Ελλάδα, καθώς δεν χρησιμοποιούνται στην επεξεργασία του.

«Το θέμα αυτό δεν αγγίζει, όπως εκ παραδρομής αναφέρουν αρκετά μέσα ενημέρωσης, την παραγωγή του γύρου, σκεύασμα παραδοσιακά ελληνικό, από χοιρινό κρέας ή κρέας από κοτόπουλο, το οποίο δέχεται ελάχιστη επεξεργασία και στην παραγωγή του δεν χρησιμοποιούνται φωσφορικά άλατα (...)

»Ο ΣΕΒΕΚ, με γνώμονα την προστασία του γύρου, έχει ήδη ξεκινήσει διαδικασία για την κατοχύρωσή του ως Εγγυημένου Παραδοσιακού Ιδιότυπου Προϊόντος/ΕΠΙΠ. Οι εξελίξεις αυτές ενισχύουν την αναγκαιότητα της εν λόγω αίτησης του ΣΕΒΕΚ, αφού η αναγνώριση του γύρου ως ΕΠΙΠ θα τον προστατεύσει από κάθε επέμβαση που θα αλλοιώνει τα οργανοληπτικά του χαρακτηριστικά».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ολοκληρώνεται απόψε στο «Ολύμπιον» το #SKGLIVE! MUSIC FEST – «Ζωντανεύουμε τη δημιουργία»

Από την περασμένη Δευτέρα έως και απόψε (18/4) το «Ολύμπιον» δονείται από μουσικές και ήχους που ξεσηκώνουν τους θεατές οι οποίοι...

Ολοκληρώνεται απόψε στο «Ολύμπιον» το #SKGLIVE! MUSIC FEST – «Ζωντανεύουμε τη δημιουργία»