Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Εμ. Μακρόν: Ο Τζόνι Χαλιντέι ήταν ήρωας - Πένθος για τον «Γάλλο Έλβις»

Πένθος για τον «Γάλλο Έλβις»

Ο τραγουδιστής Τζόνι Χαλιντέι, που πέθανε σήμερα σε ηλικία 74 ετών, «είναι ένας Γάλλος ήρωας» δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν από το Αλγέρι, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.

«Είναι εξαιρετικά οδυνηρό για πολλούς από τους συμπολίτες μας γιατί δεν ήταν μόνο ένας σταρ αλλά κάποιος που είχε γίνει οικείος. Είναι ένας λαϊκός καλλιτέχνης με την καλή έννοια του όρου», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος στους δημοσιογράφους, έπειτα από έναν περίπατο σε κεντρικό δρόμο του Αλγερίου, όπου ήρθε σε επαφή με κατοίκους.

«Είχαμε σφυρηλατήσει βαθιά μέσα μας την ιδέα ότι ήταν ανίκητος. Είναι από αυτούς τους ανθρώπους που θα μπορούσαν να έχουν πεθάνει εκατό φορές (?) αλλά δεν έπεσε ποτέ», συνέχισε ο Μακρόν. «Είναι ένας Γάλλος ήρωας, λέω συχνά πως χρειάζονται ήρωες για να είναι μεγάλη μία χώρα».

Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είχε ήδη σχολιάσει από τη Γαλλία τον θάνατο του Τζόνι Χαλιντέι, τον οποίο ο διεθνής Τύπος χαρακτηρίζει «είδωλο των νέων» στη Γαλλία, και «Γάλλο Έλβις».

«Ο καθένας από εμάς έχει κάτι από Τζόνι Χαλιντέι», έγραψε, παραφράζοντας τον τίτλο ενός από τα τραγούδια του. Το Ελιζέ διευκρίνισε πως ο πρόεδρος και η σύζυγός του Μπριζίτ θα παραστούν στην κηδεία του σταρ, η ημερομηνία της οποίας δεν είναι ακόμη γνωστή.

«Θα αποδοθεί φόρος τιμής αλλά θα πρέπει να το δούμε με την οικογένεια», είπε ο Μακρόν στο Αλγέρι, διευκρινίζοντας πως «είχε παραστεί σε όλες τις τελευταίες συναυλίες του». «Το αγαπημένο μου τραγούδι είναι το L? Envie», εξομολογήθηκε. «Πολλοί άνθρωποι ταυτίζονταν μαζί του και πολλοί αισθάνονται περισσότερο μόνοι σήμερα», πρόσθεσε.

Ποιος ήταν ο Τζόνι Χαλιντέι

Ο Τζόνι Χάλιντεϊ — ή Ζαν-Φιλίπ Σμετ, όπως ήταν το πραγματικό όνομα του τραγουδιστή—έζησε μια πολυτάραχη ζωή. Γεννημένος την 15η Ιουνίου 1943, είχε αποπειραθεί να αυτοκτονήσει το 1966, είχε καταρρεύσει επί σκηνής το 1986, είχε παντρευτεί πέντε φορές, τις δύο την ίδια γυναίκα, την κόρη ενός από τους πιο παλιούς του φίλους, που είχε γράψει αρκετά από τα τραγούδια του.

Στα 57 χρόνια της καριέρας του, ο Χάλιντεϊ πούλησε πάνω από 100 εκατομμύρια δίσκους και υπήρξε το «είδωλο των νέων» στη Γαλλία, διαπερνώντας εποχές και μουσικά στιλ, από το ροκ εν ρολ μέχρι τη βαριετέ, από τη ροκ ως τα μπλουζ.

«Ως την τελευταία στιγμή αντιμετώπισε με ψηλά το κεφάλι αυτή την ασθένεια που τον κατέτρωγε εδώ και μήνες, δίνοντάς μας σπάνια μαθήματα ζωής», ανέφερε στην ανακοίνωσή της η Λετίσια Χάλιντεϊ.

«Υπάρχει κάτι από τον Τζόνι μέσα σε όλους μας», ανέφερε σε μια ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση της συζύγου του Τζόνι η γαλλική προεδρία, προσθέτοντας ότι «δεν θα τον ξεχάσουμε ποτέ», ειδικά «τις ερμηνείες του».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ