Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Στη δημοκρατική αντιπολίτευση Βενεζουέλας το βραβείο Ζαχάρωφ 2017

Την ερχόμενη Τετάρτη θα γίνει η απονομή

Η δημοκρατική αντιπολίτευση της Βενεζουέλας θα λάβει το βραβείο Ζαχάρωφ του ΕΚ για την ελευθερία της σκέψης σε ειδική τελετή την ερχόμενη Τετάρτη το μεσημέρι στο Στρασβούργο.

Η δημοκρατική αντιπολίτευση περιλαμβάνει την Εθνοσυνέλευση της χώρας (Julio Borges) και όλους τους πολιτικούς κρατούμενους όπως απαριθμούνται από τη ΜΚΟ «Foro Penal Venezolano» και οι οποίοι εκπροσωπούνται από τους Leopoldo López, Antonio Ledezma, Daniel Ceballos, Yon Goicoechea, Lorent Saleh, Alfredo Ramos και Andrea González.

Όλοι οι παραπάνω, είτε αυτοπροσώπως είτε μέσω των εκπροσώπων τους, θα παραλάβουν το βραβείο από τον Πρόεδρο του ΕΚ, Αντόνιο Ταγιάνι, στο πλαίσιο της ειδικής αυτής τελετής.

Η Aura Lolita Chavez Ixcaquic, ακτιβίστρια ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Γουατεμάλα, και ο δημοσιογράφος Dawit Isaak (Σουηδία-Ερυθραία), ήταν οι άλλοι δύο φιναλίστ για το φετινό βραβείο Ζαχάρωφ. Η Lolita Chavez θα παραστεί στην τελετή. Ο Dawit Isaak, βρίσκεται φυλακισμένος στην Ερυθραία και θα εκπροσωπηθεί από την κόρη του.

Και τη Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου στις 7.30μμ (ώρα Γαλλίας) οι ευρωβουλευτές των επιτροπών Εξωτερικών Υποθέσεων και Ανάπτυξης, καθώς και της υποεπιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων θα συζητήσουν με τους νικητές του βραβείου Ζαχάρωφ κατά τη διάρκεια κοινής συνεδρίασης αυτών των τριών επιτροπών. Μπορείτε να παρακολουθήσετε τη συζήτηση ζωντανά εδώ.

Βραβείο Ζαχάρωφ

Το βραβείο Ζαχάρωφ για την ελευθερία της σκέψης, πήρε το όνομά του από τον σοβιετικό φυσικό και πολιτικό διαφωνούντα, Αντρέι Ζαχάρωφ, και απονέμεται κάθε χρόνο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Δημιουργήθηκε το 1988 για να τιμήσει άτομα και οργανώσεις που υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες. Πέρυσι το βραβείο απονεμήθηκε στις Nadia Murad και Lamiya Aji Bashar.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ