Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Παγκόσμια ανησυχία για την Ιερουσαλήμ – Έκτακτο συνέδριο Ηνωμένων Εθνών

Διαμαρτυρίες και επεισόδια στον Αραβικό κόσμο

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών θα συνεδριάσει εκτάκτως το απόγευμα τις Παρασκευής για να συζητήσει για τη μονομερή αναγνώριση από τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ, γνωστοποίησε η προεδρία του οργάνου, την οποία ασκεί τον τρέχοντα μήνα η Ιαπωνία.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας θα αρχίσει τη συνεδρίασή του συζητώντας άλλα θέματα περί τις 17:00 (ώρα Ελλάδας) και το θέμα της Ιερουσαλήμ θα εξεταστεί κατόπιν, διευκρίνισε η ίδια πηγή.  Το αίτημα να συγκληθεί εκτάκτως το ΣΑ και να το ενημερώσει δημόσια ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες υποβλήθηκε νωρίτερα από τις διπλωματικές αποστολές οκτώ κρατών μελών του, της Βολιβίας, της Αιγύπτου, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Σενεγάλης, της Σουηδίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ουρουγουάης, διευκρίνισαν διπλωμάτες.

Ο Τραμπ ανέτρεψε την πολιτική που ασκούσαν επί δεκαετίες οι ΗΠΑ την Τετάρτη, προκαλώντας αγανάκτηση στους Παλαιστίνιους κι αψηφώντας τις προειδοποιήσεις πως θα πυροδοτήσει αναταραχή στη Μέση Ανατολή.  «Ο ΟΗΕ έχει δώσει στην Ιερουσαλήμ ένα ειδικό νομικό και πολιτικό καθεστώς, που το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει προτρέψει τη διεθνή κοινότητα να σεβαστεί. Αυτός είναι ο λόγος που πιστεύουμε ότι το Συμβούλιο πρέπει να εξετάσει αυτό το θέμα κατεπειγόντως», εξήγησε ο αναπληρωτής πρεσβευτής της Σουηδίας στα Ηνωμένα Έθνη, ο Καρλ Σκάου.

Μια απόφαση του ΣΑ του ΟΗΕ που υιοθετήθηκε τον Δεκέμβριο του 2016 υπογράμμιζε ότι ο Οργανισμός «δεν θα αναγνωρίσει καμιά αλλαγή των γραμμών της 4ης Ιουνίου 1967», κάτι που συμπεριλάμβανε «την Ιερουσαλήμ», πέρα από «αυτές που θα συμφωνηθούν από τα μέρη μέσω διαπραγματεύσεων». Η απόφαση αυτή είχε εγκριθεί με 14 ψήφους υπέρ και την αποχή της κυβέρνησης του τέως προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, που αψήφησε τις σθεναρές πιέσεις του Ισραήλ και του Τραμπ η Ουάσινγκτον να ασκήσει το βέτο της.

Μετά την ομιλία του Τραμπ την Τετάρτη, ο γγ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες τόνισε σε δημοσιογράφους: «έχω εκφραστεί με συνέπεια εναντίον μονομερών μέτρων που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την προοπτική της ειρήνης μεταξύ των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων». «Αυτή τη στιγμή της μεγάλης ανησυχίας, θέλω να καταστήσω σαφές ένα πράγμα: δεν υπάρχει εναλλακτική στη λύση των δύο κρατών. Δεν υπάρχει σχέδιο Β», συνέχισε. «Θα κάνω το παν εντός των δυνάμεών μου για να υποστηρίξω (την προσπάθεια) οι ηγέτες των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων να επιστρέψουν σε διαπραγματεύσεις που θα έχουν νόημα», συμπλήρωσε ο Γκουτέρες.

Η πρεσβεύτρια των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη Νίκι Χέιλι αντίθετα εξήρε την απόφαση του Τραμπ, την οποία χαρακτήρισε «δίκαιη και σωστή».

Διαμαρτυρία χιλιάδων στην Τυνησία

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα στην Τυνησία κατά της απόφασης των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, την ίδια ώρα που βουλευτές καλούσαν σε πανεθνική κινητοποίηση αύριο, Παρασκευή.

Στην Ιορδανία, εκατοντάδες διαδηλωτές έκαψαν φωτογραφίες του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και μια αμερικανική σημαία κοντά στην πρεσβεία των ΗΠΑ στο Αμάν. "Όχι αμερικανική πρεσβεία στο ιορδανικό έδαφος" και "Θάνατος στο Ισραήλ", φώναζαν οι συγκεντρωμένοι.

Διαδηλώσεις αναμένεται να οργανωθούν και αύριο στο βασίλειο, μετά την προσευχή της Παρασκευής. Στο κέντρο της Τύνιδας συγκεντρώθηκαν αρκετές εκατοντάδες άνθρωποι, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα αριστερών και ισλαμικών οργανώσεων. "Είμαστε όλοι Παλαιστίνιοι" και "Κατάρα στον Τραμπ" ήταν τα βασικά συνθήματα που κυριάρχησαν στη διαδήλωση.

Στις επάλξεις… η Αλ Κάιντα

Η Αλ Κάιντα της Αραβικής Χερσονήσου (AQAP) καταδίκασε την απόφαση των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ και κάλεσε τους υποστηρικτές της να στρατευθούν στο πλευρό της για να στηρίξουν τους Παλαιστίνιους.

Στην ανακοίνωση που εντοπίστηκε από το SITE, την αμερικανική οργάνωση που παρακολουθεί τις ισλαμιστικές ιστοσελίδες, η εξτρεμιστική οργάνωση που εδρεύει στην Υεμένη ανέφερε ότι η απόφαση του Τραμπ ήταν το αποτέλεσμα των "βημάτων εξομάλυνσης" των σχέσεων ορισμένων αραβικών χωρών με το Ισραήλ.

"Είναι επίσης μια σαφής πρόκληση για τον μουσουλμανικό κόσμο", προσθέτει η AQAP. "Αντιμέτωποι με αυτές τις σοβαρές εξελίξεις, στεκόμαστε στο πλευρό των ανθρώπων μας στην Παλαιστίνη και τους στηρίζουμε με ό,τι διαθέτουμε", συνέχισε.

Μέρκελ: Επιμένουμε στα ψηφίσματα του ΟΗΕ

Η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ δήλωσε σήμερα πως η Γερμανία θα εμμείνει στα ψηφίσματα του ΟΗΕ για την ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση, μετά την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

«Εμμένουμε στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ -- καθιστούν σαφές πως το καθεστώς της Ιερουσαλήμ πρέπει να είναι αντικείμενο διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο των συνομιλιών για μια λύση δύο κρατών για το Ισραήλ και αυτός είναι ο λόγος που θέλουμε αυτή η διαδικασία να αναβιώσει», είπε. Χθες η Μέρκελ είχε ήδη πει πως η Γερμανία δεν υποστηρίζει την απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ.

Ανησυχία της Κυπριακής Δημοκρατίας

Η Κυπριακή Δημοκρατία συντάσσεται με την αναφορά της Υπάτης Εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Φεντερίκας Μογκερίνι, για τη δήλωση του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, για το Ισραήλ και συμμερίζεται την ανησυχία της για το πώς η εξέλιξη θα εκληφθεί στην περιοχή, αναφέρει σε ανακοίνωση το κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών.

Η Κύπρος, τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση, «εξακολουθεί να θεωρεί ότι το τελικό καθεστώς των Ιεροσολύμων πρέπει να καθοριστεί μέσω διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο της προσπάθειας για επίλυση του Μεσανατολικού». Επίσης, αναφέρεται ότι η Κυπριακή Δημοκρατία υπογραμμίζει την ανάγκη να επικρατήσει αυτοσυγκράτηση και εκφράζει την ευχή σύντομα να δρομολογηθούν συνομιλίες.

Πάγια θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας, καταλήγει το υπουργείο Εξωτερικών, «είναι ο απόλυτος σεβασμός στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ