Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Κομισιόν: «Πράσινο φως» για έναρξη της δεύτερης φάσης συνομιλιών για το Brexit

Έχει επιτευχθεί η απαραίτητη πρόοδος, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκες

Το δρόμο για την έναρξη της δεύτερης φάσης των διαπραγματεύσεων αποχώρησης της Βρετανίας από την Ε.Ε. άνοιξε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ανακοινώνοντας ότι έχει σημειωθεί ικανοποιητική πρόοδος στις συνομιλίες για το Brexit. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Κομισιόν, τώρα εναπόκειται στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να επιβεβαιώσει τη θέση της Επιτροπής.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ότι κατά την άποψή του έχει επιτευχθεί η πρόοδος που ήταν απαραίτητη στις συνομιλίες για το Brexit, τονίζοντας ότι η συμφωνία με την Βρετανία, αποτελεί έναν συμβιβασμό μετά από μία δύσκολη διαπραγμάτευση τόσο για την Ε.Ε., όσο και για το Ηνωμένο Βασίλειο.

«Εάν τα 27 κράτη μέλη αποδεχθούν την αξιολόγησή μας, εμείς, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο διαπραγματευτής μας Μισέλ Μπαρνιέ, είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε αμέσως τις εργασίες της δεύτερης φάσης των διαπραγματεύσεων», ανέφερε ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Οι όροι που είχαν θέσει οι Βρυξέλλες για την επίτευξη προόδου αφορούσαν τους τρεις μεγάλους φακέλους της διαπραγμάτευσης: το θέμα του «λογαριασμού» του διαζυγίου, το καθεστώς των Ευρωπαίων πολιτών στο Ηνωμένο Βασίλειο και των Βρετανών πολιτών στην Ευρωπαϊκή Ενωση, καθώς και το καθεστώς των συνόρων ανάμεσα στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας και τη Βόρεια Ιρλανδία.

«Οι πολίτες της Ένωσης που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και οι Βρετανοί πολίτες που ζουν στην Ε.Ε. των 27 θα διατηρήσουν τα ίδια δικαιώματα όταν το Ηνωμένο Βασίλειο εγκαταλείψει την Ένωση», διαβεβαίωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το Λονδίνο ανέλαβε σημαντικές δεσμεύσεις για την αποφυγή της θέσπισης συνόρου ανάμεσα στην Ιρλανδίας και την Βόρεια Ιρλανδία, σύμφωνα με την Κομισιόν.

Από την πλευρά της, η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι δήλωσε ότι αναμένει συμφωνία στην ευρωπαϊκή σύνοδο της επόμενης εβδομάδας.

Παράλληλα, τόνισε ότι στις διαπραγματεύσεις για τις μελλοντικές εμπορικές σχέσεις μπορεί ν’ αποφευχθεί ένα «σκληρό σύνορο» στην Ιρλανδία και να διατηρηθεί η οικονομική ακεραιότητα της Βρετανίας. Η ίδια ανέφερε ότι η νέα συμφωνία ενισχύει τις δεσμεύσεις που είναι σχετικές με την ακεραιότητα της Βρετανίας.

Με τη σειρά του ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ε.Ε. για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ έγραψε στο twitter ότι «τα πρώτα εμπόδια ξεπεράστηκαν, έρχονται περισσότερα...».

Δηλώσεις έκανε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος ζήτησε περισσότερη σαφήνεια από το Λονδίνο σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο βλέπει να διαμορφώνεται η νέα σχέση μετά το Brexit.

Τόνισε ότι η Βρετανία οφείλει να σεβαστεί όλους τους ευρωπαϊκούς νόμους, καθώς και τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει ως προς τον προϋπολογισμό και τις διαδικασίες δικαστικής εποπτείας της Ε.Ε., αλλά και ότι δεν θα λαμβάνει πλέον μέρος στις διαδικασίες λήψεως αποφάσεων.

«Είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε την προετοιμασία μίας στενής σύμπραξης Ε.Ε. - Ηνωμένου Βασιλείου στις εμπορικές συναλλαγές, αλλά επίσης στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και του διεθνούς εγκλήματος, καθώς και στην ασφάλεια, την άμυνα και την εξωτερική πολιτική», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Τουσκ.

Ωστόσο, σημείωσε ότι δαπανήθηκε υπερβολικά πολύς χρόνος στην διαπραγμάτευση των όρων της εξόδου, που ήταν και το ευκολότερο μέρος της συνολικής διαπραγμάτευσης.

«Όλοι γνωρίζουμε ότι η ρήξη είναι δύσκολη, αλλά η ρήξη και η οικοδόμηση μίας νέας σχέσης είναι πολύ δυσκολότερη. Τόσος πολύς χρόνος αφιερώθηκε στο εύκολο μέρος ... μένει ντε φάκτο λιγότερο από ένας χρόνος», πρόσθεσε.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters, AFP

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θανατηφόρο τροχαίο στην Ημαθία – Το ΙΧ έφυγε από την πορεία του και έπεσε σε δέντρο
Η επίσημη ανακοίνωση από την αστυνομία σχετικά με το δυστύχημα στο οποίο έχασε τη ζωή του ένας 35χρονος
Θανατηφόρο τροχαίο στην Ημαθία – Το ΙΧ έφυγε από την πορεία του και έπεσε σε δέντρο