Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Τι λένε τα διεθνή ΜΜΕ για το συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη

Τα δημοσιεύματα των γερμανικών εφημερίδων για τη συγκέντρωση για τη Μακεδονία

Με εκτενή ρεπορτάζ τα διεθνή ΜΜΕ κάλυψαν και σχολιάζουν και σήμερα Δευτέρα το μεγάλο συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη. Τα περισσότερα εξ' αυτών αναφέρονται εμφατικά στη μεγάλη προσέλευση πολιτών.

«Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στη συμπρωτεύουσα της Ελλάδας, τη Θεσσαλονίκη την Κυριακή για να διαμαρτυρηθούν για τη χρήση της λέξης Μακεδονία στο όνομα της γειτονικής πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας εν μέσω συνομιλιών των δύο εθνών με στόχο την επίλυση της μακρόχρονης διαμάχης» αναφέρουν σε σημερινό δημοσίευμά τους οι New York Times.

Η αρθρογράφος επισημαίνει ότι «ορισμένοι διαδηλωτές φορούσαν παραδοσιακές στολές» ενώ άλλοι είχαν ντυθεί σαν τον Μέγα Αλέξανδρο. Γίνεται ξεχωριστή αναφορά στην παρουσία ακροδεξιών πολιτικών αλλά και «σκληροπυρηνικών κληρικών» μεταξύ των χιλιάδων διαδηλωτών που «κυμάτιζαν σημαίες», όπως όμως και στη διάσταση απόψεων μεταξύ Αλέξη Τσίπρα και Πάνου Κάμμενου σχετικά με το θέμα της συμπερίληψης του όρου «Μακεδονία» στην ονομασία των Σκοπίων.

Όπως αναφέρεται, η δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού ότι «δεν είναι παράλογο να εμπεριέχεται ο όρος ‘Μακεδονία’ σε μία σύνθετη ονομασία, είτε με γεωγραφικό είτε με χρονικό προσδιορισμό, έναντι όλων, έτσι ώστε να γίνεται απολύτως σαφές ότι κανείς δεν διεκδικεί εδάφη ή ιστορία άλλων λαών» έρχεται σε αντίθεση με τις απόψεις του επικεφαλής των ΑΝΕΛ ο οποίος απορρίπτει κατηγορηματικά την χρήση του παραπάνω όρου.

«Η Ελλάδα στην πλατεία υπερασπίζεται το όνομα Μακεδονία», τιτλοφορεί το άρθρο του το ιταλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ansa.

Με άλλο εκτενές δημοσίευμα, το Γαλλικό Πρακτορείο διαφοροποιείται αισθητά από τα άλλα ρεπορτάζ λέγοντας ότι αν και η προσέλευση στη μεγάλη συγκέντρωση της Θεσσαλονίκης ξεπέρασε τις εκτιμήσεις που είχαν διατυπωθεί τις περασμένες μέρες, «οι Έλληνες φαίνονται να είναι λιγότερο μάχιμοι αναφορικά με το συγκεκριμένο ζήτημα συγκριτικά με το παρελθόν».

«Το 1992 πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι, 10% του πληθυσμού είχαν συμμετάσχει σε συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη, διακηρύσσοντας ότι "Η Μακεδονία είναι Ελληνική"» αναφέρει το άρθρο.

Και αυτό το δημοσίευμα κάνει επίσης λόγο για την παρουσία ακροδεξιών δυνάμεων και σκληροπυρηνικών ιερέων στο συλλαλητήριο αλλά και στην παράξενη «σύνθεση» του πλήθους που περιλάμβανε «Κρητικούς με παραδοσιακές στολές που ταξίδεψαν από το νησί τους με τα άλογά τους αλλά και Βορειοελλαδίτες με στολές μακεδονομάχων» από έναν αιώνα πριν, που βρίσκονταν στον Λευκό Πύργο από το πρωί της Κυριακής.

Ο ιστότοπος της βρετανικής Daily Mail επισημαίνει ότι οι «Έλληνες πιστεύουν ακράδαντα ότι η χρήση του ονόματος Μακεδονία στην ονομασία των Σκοπίων αποτελεί σφετερισμό της κληρονομιάς τους και υποδηλώνει εδαφικές διεκδικήσεις στην επικράτειά τους».

«Πλήθη με σημαίες στα χέρια συγκεντρώθηκαν σήμερα στη Θεσσαλονίκη, την πρωτεύουσα της Μακεδονίας, για να απαιτήσουν η ΠΓΔΜ να αλλάξει το όνομά της» αναφέρει το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας, συμπληρώνοντας ότι η προσέλευση του συλλαλητηρίου ξεπέρασε τις αρχικές εκτιμήσεις.

«Πάνω από 100. 000 Έλληνες συγκεντρώθηκαν στην πόλη της Θεσσαλονίκης απαιτώντας η ΠΓΔΜ να σταματήσει να χρησιμοποιεί τον όρο Μακεδονία στην ονομασία της», επισημαίνει σημερινό άρθρο του Sky News.

Στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης αναφέρεται και η γερμανική εφημερίδα Die Zeit στην ηλεκτρονική της έκδοση.

«Στη διαδήλωση καλούσαν ακροδεξιές οργανώσεις, καθώς και οργανώσεις με εθνικιστικό προσανατολισμό. Τα περισσότερα ελληνικά κόμματα, ο δήμαρχος της Θεσσαλονίκης και η ηγεσία της ορθόδοξης εκκλησίας είχαν ταχθεί εναντίον των διαδηλώσεων. Η αστυνομία υπολογίζει τον αριθμό των διαδηλωτών σε 50.000».

Σύμφωνα με την Tageszeitung του Βερολίνου «δεν ήταν μία νέα έκδοση του μεγάλου συλλαλητηρίου που είχε γίνει το 1992, όταν περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι συνέρρεαν στους δρόμους, διαδηλώνοντας υπέρ του ʻελληνικού χαρακτήρα της Μακεδονίαςʼ. Ήρθαν ωστόσο τουλάχιστον 50.000 διαδηλωτές σύμφωνα με εκτιμήσεις από τη Θεσσαλονίκη, η οποία είναι πρωτεύουσα της ελληνικής επαρχίας της Μακεδονίας. Και ακριβώς περί αυτού πρόκειται: οι περισσότεροι Έλληνες δεν θέλουν να διατηρήσει η γειτονική χώρα την ονομασία ʻΔημοκρατία της Μακεδονίαςʼ που προβλέπει στο σύνταγμά της. Η Ελλάδα επιθυμεί να κρατήσει την ονομασία αυτή ως μέρος της ιστορικής της κληρονομιάς και επιπλέον φοβάται πιθανές εδαφικές διεκδικήσεις προς την ομώνυμη επαρχία της. Τα επιχειρήματα αυτά επαναλήφθηκαν με πάθος στο συλλαλητήριο της Κυριακής. ʻΔιαδηλώστε αδέρφια μουʼ έλεγε ο ιδιαίτερα συντηρητικός μητροπολίτης Θεσσαλονίκης».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ