Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Βλάβη στον κινητήρα του Ρωσικού Antonov - Βρέθηκε το δεύτερο μαύρο κουτί

Βρέθηκε το μαύρο κουτί του Antonov

Μία βλάβη στο σύστημα αποπαγοποίησης του κινητήρα του μοιραίου Αντόνοφ μπορεί να είναι η αιτία πίσω από την αεροπορική τραγωδία, που στοίχισε εχθές τη ζωή σε 71 άτομα. Όπως υποστηρίζουν ειδικοί που επικαλούνται τα ρωσικά ΜΜΕ, τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι ο κινητήρας είχε πιάσει πάγο και γι' αυτό εξερράγη κατά τη διάρκεια της πτήσης.

Ερωτηματικά ωστόσο εξακολουθεί να προκαλεί το γεγονός ότι το αεροσκάφος δεν εξέπεμψε σήμα κινδύνου και ότι ο πιλότος δεν ανέφερε το παραμικρό για ένδειξη βλάβης στο κέντρο ελέγχου. Ωστόσο πιστεύεται ότι ο κυβερνήτης του αεροσκάφους είχε αντιληφθεί ότι κάτι πήγαινε στραβά και προσπάθησε να οδηγήσει το αεροσκάφος πάνω από μη κατοικημένη περιοχή για να προχωρήσει σε αναγκαστική προσγείωση.

Προς το παρόν εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα: μετεωρολογικές συνθήκες, τεχνικό ή ανθρώπινο λάθος, όμως όχι η τρομοκρατική ενέργεια. Φως στα αίτια της τραγωδίας αναμένεται να ρίξει το μαύρο κουτί του Antonov που εντοπίστηκε χθες το βράδυ.

Το αεροσκάφος Antonov An-148 της αεροπορικής εταιρείας Saratov Airlines συνετρίβη την Κυριακή λίγο μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο Ντομοντέντοβο της Μόσχας με προορισμό την πόλη Ορσκ στα Ουράλια, περίπου 1.500 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της ρωσικής πρωτεύουσας, όπως αναφέρει το Πρώτο Θέμα.

Το αεροσκάφος εξαφανίστηκε από τις οθόνες των ραντάρ στις 14:28 τοπική ώρα (13:28 ώρα Ελλάδας), τέσσερα λεπτά μετά την απογείωσή του. Κατέπεσε στην περιοχή Ραμένσκι, περίπου 70 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Μόσχας.

«Οι 65 επιβάτες και έξι μέλη του πληρώματος βρίσκονταν στο αεροσκάφος, όλοι είναι νεκροί», ανακοίνωσε η υπηρεσία της εισαγγελίας που είναι αρμόδια για τις μεταφορές. Οι περισσότεροι επιβάτες κατάγονταν από την περιοχή Όρενμπουργκ των Ουραλίων, ενώ μεταξύ τους ήταν ένας έφηβος και δύο παιδιά. Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, ένας Ελβετός υπήκοος περιλαμβανόταν στους επιβάτες.

Το αεροσκάφος Antonov- 148 ξεκίνησε πτήσεις το 2010, σύμφωνα με την Saratov Airlines, ενώ η εκπρόσωπός του Ελένα Βορόνοβα, δήλωσε πως δεν υπήρχαν ανησυχίες για την τεχνική κατάσταση του αεροπλάνου, το οποίο είχε περάσει από σέρβις στην εταιρία της το 2016.

Από την πλευρά της η Ρωσική Επιτροπή Ερευνών επεσήμανε ότι έχει ξεκινήσει επίσημη έρευνα προκειμένου να ερευνηθεί αν υπήρξαν παραβιάσεις των κανόνων ασφαλείας. «Εξετάζονται όλες οι πιθανές εκδοχές για την καταστροφή, κυρίως οι μετεωρολογικές συνθήκες, ο ανθρώπινος παράγοντας και η τεχνική κατάσταση του αεροσκάφους», τόνισε.

«Περισσότεροι από 400 άνθρωποι και περίπου 70 οχήματα διάσωσης βρίσκονται στο σημείο της συντριβής», είχε ανακοινώσει χθες το υπουργείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Καταστάσεων, προσθέτοντας ότι οι έρευνες θα συνεχίζονταν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύκτας με τη βοήθεια ισχυρών προβολέων. Σύμφωνα μάλιστα με σημερινή ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Υγείας, οι έρευνες θα συνεχιστούν για επτά ημέρες.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων και ακύρωσε την επίσκεψή του στο Σότσι, όπου θα συναντιόταν σήμερα τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς, όπως ανακοίνωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου. Πηγή Πρώτο Θέμα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ