Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

«Κίνδυνος να καταρρεύσουν οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας»

Δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών

Οι σχέσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Τουρκία βρίσκονται σε «κρίσιμο σημείο» και υπάρχει κίνδυνος «να καταρρεύσουν πλήρως» προειδοποίησε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών πριν από επίσκεψη του αμερικανού ομολόγου του στην Άγκυρα.

«Οι σχέσεις μας βρίσκονται σ' ένα πολύ κρίσιμο σημείο. Είτε θα βελτιώσουμε τις σχέσεις μας είτε θα καταρρεύσουν πλήρως» δήλωσε ο Μεβλούτ Τσαβόσογλου σε συνέντευξη Τύπου στην Κωνσταντινούπολη.

Οι σχέσεις ανάμεσα στην Άγκυρα και την Ουάσινγκτον, ήδη τεταμένες μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου 2016, επιδεινώθηκαν περαιτέρω εξαιτίας της υποστήριξης που προσφέρει η Ουάσινγκτον σε μια πολιτοφυλακή των Κούρδων της Συρίας την οποία η Τουρκία θεωρεί «τρομοκρατική» και εναντίον της οποίας εξαπέλυσε στις 20 Ιανουαρίου στρατιωτική επιχείρηση στον συριακό θύλακο του Αφρίν.

Από την αρχή αυτής της επίθεσης, η Τουρκία έχει προειδοποιήσει επανειλημμένα την Ουάσινγκτον ότι μπορεί στη συνέχεια να προχωρήσει προς τη Μανμπίτζ, σε απόσταση περίπου 100 χλμ. ανατολικά του Αφρίν, η οποία ελέγχεται επίσης από την πολιτοφυλακή των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), που έχει όμως στο πλευρό της αμερικανούς στρατιωτικούς.

Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε τους αμερικανούς στρατιώτες να αποσυρθούν από τη Μανμπίτζ για να αποφευχθεί οποιαδήποτε απ' ευθείας αντιπαράθεση μεταξύ των δύο χωρών που είναι σύμμαχοι στους κόλπους του ΝΑΤΟ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ