Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Τράμπ: «Βαριά καρδιά» ο πρόεδρος, αλλά δεν αλλάζει το νόμο περί οπλοκατοχής

Για μία από τις μεγαλύτερες επιθέσεις σε σχολείο των ΗΠΑ εδώ και 25 χρόνια

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ απέφυγε ηθελημένα να αναφερθεί στο θέμα της οπλοκατοχής μετά τον φόνο 17 ανθρώπων σε λύκειο της Φλόριντα, μία από τις μεγαλύτερες επιθέσεις σε σχολείο των ΗΠΑ εδώ και 25 χρόνια, εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του με τρόπο πολύ διαφορετικό από αυτόν των προκατόχων του. Ο Αμερικανός πρόεδρος σχολίασε το περιστατικό την επομένη της τραγωδίας «με βαριά καρδιά».

«Είμαστε εδώ για εσάς, ό,τι κι αν χρειάζεστε, ό,τι κι αν μπορούμε να κάνουμε, για να απαλύνουμε τον πόνο σας», τόνισε ο Τραμπ απευθυνόμενος στις οικογένειες των θυμάτων.

Έπειτα από τις πιέσεις των συμβούλων του και μετά τα ερωτήματα που προκλήθηκαν από την αρχική του σιωπή, ο Τραμπ αποφάσισε να μιλήσει. Λίγο νωρίτερα είχε ζητήσει μέσω ανακοίνωσής του οι σημαίες να κυματίζουν μεσίστιες στα δημόσια κτίρια, στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις και στις αμερικανικές πρεσβείες.

Την ημέρα της τραγωδίας η απόφαση του Λευκού Οίκου να ακυρώσει την καθημερινή συνέντευξη Τύπου, σχεδόν την ίδια ώρα που οι αρχές της Φλόριντα ανακοίνωναν τον αριθμό των νεκρών, είχε προκαλέσει το λιγότερο έκπληξη.

Ο Τραμπ περιορίστηκε την Τετάρτη να γράψει σε ανάρτησή του στο Twitter ότι στέλνει «τις προσευχές και τα συλλυπητήριά του» στις οικογένειες των θυμάτων, προσθέτοντας ότι συνομίλησε με τον κυβερνήτη της Φλόριντα Ρικ Σκοτ και ότι «συνεργάζεται στενά με τις δυνάμεις ασφαλείας για το φρικτό αυτό περιστατικό σε σχολείο της Φλόριντα».

Στο μεταξύ πολλές χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν χθες το βράδυ σε ένα πάρκο κοντά στο σχολείο όπου σημειώθηκε η τραγωδία, με αρκετούς να κρατούν από ένα κερί στη μνήμη των θυμάτων, τα 14 από τα οποία ήταν 14 με 18 ετών.

Η μητέρα ενός εξ αυτών, η Αλίσα Άλαντεφ, μιλώντας στο CNN απευθύνθηκε στον Αμερικανό πρόεδρο λέγοντάς του: «Σας παρακαλώ, κάντε κάτι άλλο, ενεργείστε, το έχουμε ανάγκη τώρα. Αυτοί οι νέοι άνθρωποι έχουν ανάγκη τώρα να νιώσουν ασφαλείς». Παρά τις προσπάθειες που είχε καταβάλει ο Ομπάμα προκειμένου να αλλάξει η νομοθεσία για την οπλοκατοχή, δεν κατάφερε τίποτα.

Αποφεύγει να τοποθετηθεί ο Τράμπ

Κι αν ο Τραμπ δήλωσε ότι πρόκειται να επισκεφθεί σύντομα την πόλη Πάρκλαντ, όπου σημειώθηκε το περιστατικό, απέφυγε στο διάγγελμά του να αναφερθεί στη δεύτερη τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος που διασφαλίζει το δικαίωμα στην οπλοκατοχή αλλά και στα ημιαυτόματα όπλα, όπως το AR-15 που χρησιμοποίησε ο δράστης στη Φλόριντα.

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος δεν επιθυμεί να κάνει αλλαγές στην νομοθεσία για την οπλοκατοχή. Παραδόξως η στάση του αυτή έχει οδηγήσει σε μείωση των πωλήσεων των όπλων, καθώς οι ερασιτέχνες συνήθως αυξάνουν το οπλοστάσιό τους όταν οι πολιτικοί απειλούν να περιορίσουν την πρόσβαση στα πυροβόλα όπλα.

Αντί να αναφερθεί στο πρόβλημα της οπλοκατοχής, ο Τραμπ υποσχέθηκε να αντιμετωπίσει με αποφασιστικότητα το «δύσκολο πρόβλημα των ψυχικών ασθενειών», αφού χαρακτήρισε τον δράστη «ψυχικά διαταραγμένο» και αφού κάλεσε τους Αμερικανούς να καταγγέλλουν οποιαδήποτε «αλλόκοτη» συμπεριφορά παρατηρούν.

Για την αποφυγή παρόμοιων περιστατικών ο Αμερικανός πρόεδρος πρότεινε επίσης την καλύτερη προετοιμασία των σχολείων και την καλύτερη αντιμετώπιση των ψυχικών προβλημάτων των νέων.

Πηγή Νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τρένο για Θεσσαλονίκη ακινητοποιήθηκε γεμάτο επιβάτες - Φωτιά κοντά στις γραμμές
Η αμαξοστοιχία IC54 (Αθήνα – Θεσσαλονίκη) παραμένει σταθμευμένη στον Σ.Σ Λειβαδιάς, λόγω πυρκαγιάς πλησίον των γραμμών
Τρένο για Θεσσαλονίκη ακινητοποιήθηκε γεμάτο επιβάτες - Φωτιά κοντά στις γραμμές