Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Διεθνής Διαφάνεια: 59η η Ελλάδα στην καταπολέμηση της διαφθοράς

Λύπη για την έλλειψη προόδου σε πολλές χώρες εκφράζει σε έκθεσή της η ΜΚΟ

Λύπη για την έλλειψη προόδου στις προσπάθειες που γίνονται στον κόσμο για την καταπολέμηση της διαφθοράς εκφράζει η Διεθνής Διαφάνεια, καθώς, όπως διαπιστώνει, τα τελευταία έξι χρόνια δεν υπήρξε σχεδόν καμία πρόοδος σε πολλές χώρες.

Σε σχετική της έκθεση αναφέρεται ότι οι χώρες που προστατεύουν στον μικρότερο βαθμό τον Τύπο ή τις μη κυβερνητικές οργανώσεις τείνουν να παρουσιάζουν τα χειρότερα επίπεδα διαφθοράς, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Κανένας ακτιβιστής ή δημοσιογράφος δεν θα έπρεπε να φοβάται για τη ζωή του όταν τα βάζει με τη διαφθορά», δήλωσε η επικεφαλής της ΜΚΟ Πατρίσια Μορέιρα και πρόσθεσε: «Δεδομένης της καταστολής της κοινωνίας των πολιτών και των μέσων ενημέρωσης στον κόσμο, οφείλουμε να κάνουμε περισσότερα γι'αυτούς που μιλούν».

Σύμφωνα με την οργανώση, τα τελευταία έξι χρόνια ορισμένες χώρες, όπως η Σενεγάλη, η Ακτή Ελεφαντοστού ή η Βρετανία, ενέτειναν τις προσπάθειές τους για την πάταξη της διαφθοράς.

Ωστόσο, άλλες έπεσαν ακόμη πιο κάτω στην κατάταξη. Δύο παραδείγματα είναι η Συρία, η οποία εισέρχεται φέτος στα μέσα Μαρτίου στον 8ο χρόνο πολέμου και η Υεμένη, στην οποία μαίνεται επίσης εμφύλιος πόλεμος εδώ και περισσότερο από τρία χρόνια.

Η Νέα Ζηλανδία κατέχει όπως και πέρυσι την 1η θέση, ενώ ακολουθούν, όπως είναι αναμενόμενο, σκανδιναβικές χώρες, μεταξύ των οποίων η Δανία (2η), η Φινλανδία, η Νορβηγία (3η θέση μαζί με την Ελβετία) και η Σουηδία (6η μαζί με την Σιγκαπούρη).

Ο Καναδάς βρίσκεται στην 8η θέση μαζί με το Λουξεμβούργο, την Ολλανδία και τη Βρετανία, η Γερμανία στην 12η, το Βέλγιο στην 16η μαζί με τις ΗΠΑ, η Ιαπωνία στην 20η και η Γαλλία στην 23η. Η Ισπανία βρίσκεται στην 42η, η Ιταλία στην 54η και η Ελλάδα στην 59η θέση. Η Κίνα βρίσκεται στην 77η, η Τουρκία στην 81η και η Ρωσία στην 135η.

Στις τελευταίες θέσεις της κατάταξης βρίσκονται η Σομαλία (στην 180η και τελευταία θέση της κατάταξης), το Νότιο Σουδάν (179η), η Συρία (178η), το Αφγανιστάν (177η) και η Υεμένη μαζί με το Σουδάν στην 175η θέση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Αλλαγή «πλεύσης» από το δήμο για το ξύλινο ντεκ στην Λ. Νίκης
Για εξοικονόμηση πόρων και επιτάχυνση της διαδικασίας, κάνει λόγο η διοίκηση Αγγελούδη – Σε συνεννόηση με την Περιφέρεια για ένταξη του έργου στο νέο...
Θεσσαλονίκη: Αλλαγή «πλεύσης» από το δήμο για το ξύλινο ντεκ στην Λ. Νίκης
Απαγόρευση κυκλοφορίας το βράδυ σε παιδιά κάτω των 13 σε πόλη στη Γαλλία
Κάθε ανήλικος ηλικίας κάτω των 13 ετών δεν θα μπορεί, χωρίς να συνοδεύεται από έναν ενήλικο, να κυκλοφορεί από τις 23.00 έως τις 06.00 σε δημόσιους...
Απαγόρευση κυκλοφορίας το βράδυ σε παιδιά κάτω των 13 σε πόλη στη Γαλλία
Η επικίνδυνη ασθένεια που απειλεί όσους ξεχνούν να βουρτσίζουν τα δόντια τους
Ένας καθηγητής του Χάρβαρντ μιλά για τον κίνδυνο σοβαρών ασθενειών που διατρέχουν όσοι αμελούν τη στοματική τους υγιεινή
Η επικίνδυνη ασθένεια που απειλεί όσους ξεχνούν να βουρτσίζουν τα δόντια τους