Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ιταλία: Πρώτο το Κίνημα Πέντε Αστέρων, αλλά «γρίφος» ο σχηματισμός κυβέρνησης

Τι δείχνει η έως τώρα καταμέτρηση των ψήφων στις εκλογές που έγιναν χθες για τη νέα Βουλή και νέα Γερουσία στην Ιταλία

Το Κίνημα Πέντε Αστέρων είναι -σύμφωνα με τα exit polls αλλά και την έως τώρα καταμέτρηση των ψήφων- ο μεγάλος νικητής των εκλογών που έγιναν χθες, Κυριακή, στην Ιταλία, για την εκλογή της νέας Βουλής και της νέας Γερουσίας.

Το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα (PD) του Ματέο Ρέντσι έρχεται δεύτερο ως κόμμα πίσω από τα «Πέντε Αστέρια», με 20-23%, ωστόσο, λόγω της πολύ αδύναμης παρουσίας των συμμάχων του και της «αιμορραγίας» από την αριστερή διάσπαση των «Ελεύθερων και Ίσων», φαίνεται να συγκαταλέγεται στους χαμένους της εκλογικής αναμέτρησης.

Οι ενδείξεις των exit polls επιβεβαιώνονται και από τη μέχρι στιγμής καταμέτρηση των ψήφων και όλα δείχνουν ότι σχεδόν το 50% των ψηφοφόρων έχει στηρίξει (ως άθροισμα) το λαϊκιστικό και ευρωσκεπτικιστικό Κίνημα Πέντε Αστέρων και τα δύο κόμματα της εθνικιστικής Δεξιάς - Ακροδεξιάς (Λέγκα - Αδελφοί της Ιταλίας). Έτσι, δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο συγκρότησης μιας «αντισυστημικής» κυβέρνησης στην Ιταλία από τους συγκεκριμένους τρεις φορείς.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που προκύπτουν από την έως τώρα καταμέτρηση των ψήφων (που έχει ξεπεράσει, πλέον, το 50%), το κίνημα Πέντε Αστέρων είναι πρώτη πολιτική δύναμη της χώρας, με το 31% των ψήφων, ενώ η κεντροδεξιά είναι η πρώτη πολιτική συμμαχία, με το 37%. Στο εσωτερικό της συντηρητικής παράταξης, όμως, πρώτο κόμμα δεν είναι η Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, αλλά η Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι.

Η ψήφος αυτή τιμώρησε εμφανώς την κεντροαριστερά, με το Δημοκρατικό Κόμμα του Ματέο Ρέντσι που βάσει των μέχρι τώρα στοιχείων, βρίσκεται στο 19,4%, το χαμηλότερο ποσοστό από την ίδρυσή του, το 2007.

Ωστόσο, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, καμία πολιτική δύναμη ή συμμαχία, δεν δείχνει σε θέση να σχηματίσει αυτόνομη κυβέρνηση και θα πρέπει να αρχίσει μια προσεκτική προσπάθεια, από μέρους του προέδρου της Δημοκρατίας, για να διαπιστώσει πως θα μπορέσει να εξασφαλισθεί η σταθερότητα.

Και η αριστερή δύναμη «Ελεύθεροι και Ίσοι» δεν πέτυχε τους αρχικούς στόχους της, αφού η εκλογική της δύναμη, περιορίζεται στο 3,4%. Πρέπει να υπογραμμισθεί, παράλληλα, η ικανοποιητική συμμετοχή στην ψήφο, η οποία αγγίζει το 73%.

Σε ό,τι αφορά τις περιφερειακές εκλογές που διεξήχθησαν, τέλος, στις περιφέρειες της Ρώμης και του Μιλάνου, η καταμέτρηση θα αρχίσει σήμερα το απόγευμα. Αλλά τα exit poll δημοσκοπικών εταιριών δείχνουν ότι η κεντροδεξιά πρέπει να υπερίσχυσε άνετα στην ιταλική συμπρωτεύουσα, και η κεντροαριστερά στην ευρύτερη περιοχή της Αιώνιας Πόλης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΥΠΑ: Ξεκινά από σήμερα η προπληρωμή επιδομάτων και Δώρου Πάσχα
Σε επιδοτούμενους ανέργους, δικαιούχους ειδικής παροχής προστασίας της μητρότητας, επιδόματος γονικής άδειας και επιδόματος εργασίας
ΔΥΠΑ: Ξεκινά από σήμερα η προπληρωμή επιδομάτων και Δώρου Πάσχα