Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Σκόπια: Σοβαρή πολιτική κρίση και επεισόδιο στη Βουλή (Video)

Επεισοδιακή συνεδρίαση και προεδρικό «όχι» στην αλβανική γλώσσα

Ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ, σε διάγγελμα του αργά το βράδυ γνωστοποίησε ότι δεν πρόκειται να υπογράψει το προεδρικό διάταγμα για το νομοσχέδιο που ψήφισε σήμερα η Βουλή της ΠΓΔΜ, το οποίο προβλέπει τη διεύρυνση της χρήσης της αλβανικής γλώσσας στη χώρα, προκαλώντας πολιτική κρίση στην γείτονα χώρα.

Ο Γκιόργκι Ιβάνοφ ανέφερε ότι κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου δεν τηρήθηκαν οι κανονισμοί της Βουλής, ενώ ισχυρίστηκε για μία ακόμη φορά ότι το νομοσχέδιο προσκρούει στις διατάξεις του Συντάγματος της ΠΓΔΜ.

Χθες, η Βουλή της Βουλής, μετά από μία επεισοδιακή συνεδρίαση ψήφισε για δεύτερη φορά το νομοσχέδιο που προβλέπει τη διεύρυνση της χρήσης της αλβανικής γλώσσας, αφού μετά την αρχική ψήφισή του, τον περασμένο Ιανουάριο, ο Πρόεδρος της χώρας το ανέπεμψε στη Βουλή, κρίνοντας το αντισυνταγματικό και επικίνδυνο για την εθνική ακεραιότητα της ΠΓΔΜ.

Παρά το γεγονός ότι ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ είναι υποχρεωμένος από το Σύνταγμα να υπογράψει το διάταγμα σε περίπτωση που η Βουλή εγκρίνει και πάλι νομοσχέδιο που αυτός έχει αναπέμψει, ο Γκιόργκι Ιβάνοφ, ανέφερε στο χθεσινό του διάγγελμα ότι δεν πρόκειται να υπογράψει και πάλι το διάταγμα, γεγονός που αναμένεται να προκαλέσει σοβαρούς πολιτικούς τριγμούς στη χώρα.

Ο Γκιόργκι Ιβάνοφ προέρχεται από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE, το οποίο έχει αντιταχθεί σφόδρα στο επίμαχο νομοσχέδιο για τη διεύρυνση της αλβανικής γλώσσας στη χώρα , ενώ οι σχέσεις του με τη νέα κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ είναι διαταραγμένες από παλαιότερα.

Η επεισοδιακή συνεδρίαση στη Βουλή των Σκοπίων

Υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισαν 64 βουλευτές, οι οποίοι προέρχονται από το κυβερνών κόμμα "Σοσιαλδημοκρατική Ένωση" (SDSM) του Ζόραν Ζάεφ και από τα αλβανικά κόμματα της ΠΓΔΜ, ενώ οι βουλευτές του αντιπολιτευόμενου VMRO-DPMNE, το οποίο είχε ταχθεί κατά του νομοσχεδίου, απείχαν από την ψηφοφορία.

Λίγο πριν την ψηφοφορία σημειώθηκε επεισόδιο μεταξύ του προέδρου της Βουλής Ταλάτ Τζαφέρι (προέρχεται από το συγκυβερνών αλβανικό κόμμα DUI του Αλί Αχμέτι) και του βουλευτή του VMRO-DPMNE και πρώην πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι, ο οποίος εκτίναξε ένα ποτήρι νερό στο έδρανο του προέδρου της Βουλής Ταλάτ Τζαφέρι και του έκλεισε το μικρόφωνο, ενώ χρειάστηκε η παρέμβαση της ασφάλειας της Βουλής, προκειμένου οι δύο άνδρες να μην έρθουν στα χέρια.

Να σημειωθεί πως στην προσπάθεια του να μπλοκάρει την ψήφιση του νομοσχεδίου το VMRO-DPMNE του Χρίστιαν Μίτσκοσκι κατέθεσε περίπου… 35.000 τροπολογίες. Ωστόσο, μετά από πολυήμερες αντεγκλήσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, ο πρόεδρος της Βουλής τις απέρριψε και τότε έγινε το επεισόδιο.

Το νομοσχέδιο προβλέπει την επέκταση της χρήσης της αλβανικής, ως γλώσσας που ομιλείται από άνω του 20% του πληθυσμού, σε επίπεδο επικρατείας και τοπικής αυτοδιοίκησης στην ΠΓΔΜ. Οι Αλβανοί αποτελούν το 25% του πληθυσμού της ΠΓΔΜ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αεροπλάνο της British πέρασε ξυστά από drone – Πετούσε από Αθήνα προς Λονδίνο
H απόσταση μεταξύ τους έφτασε στο 1,5 μέτρο - Το μη επανδρωμένο αεροσκάφος πετούσε σε ύψος 24 φορές μεγαλύτερο από το μέγιστο νόμιμο ύψος για τις...
Αεροπλάνο της British πέρασε ξυστά από drone – Πετούσε από Αθήνα προς Λονδίνο