Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Πιθανή χημική επίθεση στη Συρία με 60 νεκρούς – Τι λένε Ρωσία και ΗΠΑ

Φερόμενη χημική επίθεση προκαλεί παγκόσμια ανησυχία

Οι φερόμενες χημικές επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν το Σαββατοκύριακο είχαν αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 60 ανθρώπων και τον τραυματισμό περισσότερων από 1.000 άλλων στην ανταρτοκρατούμενη ανατολική Γούτα της Συρίας, δήλωσε σήμερα μία οργάνωση παροχής ιατρικής βοήθειας στη Συρία.

Ο απολογισμός των νεκρών είναι πιθανό να αυξηθεί, σύμφωνα με την Ένωση Οργανώσεων Ιατρικής Φροντίδας, έναν συνασπισμό διεθνών οργανώσεων αρωγής που χρηματοδοτεί νοσοκομεία στη Συρία και ο οποίος εδρεύει εν μέρει στο Παρίσι.

«Οι αριθμοί εξακολουθούν να αυξάνονται καθώς οι εργαζόμενοι σε οργανώσεις παροχής βοήθειας προσπαθούν να αποκτήσουν πρόσβαση σε υπόγειες περιοχές όπου έχει εισέλθει το αέριο και εκατοντάδες οικογένειες είχαν αναζητήσει καταφύγιο», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ένωση.

Έρευνα από ΟΑΧΟ

Ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) ανακοίνωσε σήμερα ότι ερευνά τις πληροφορίες για χημική επίθεση εναντίον της πόλης Ντούμα, τελευταίου θύλακα των ανταρτών στην ανατολική Γούτα, στη Συρία.

Ο ΟΑΧΟ «πραγματοποίησε προκαταρκτική ανάλυση των πληροφοριών για τη φερόμενη χρήση χημικών όπλων μόλις δημοσιοποιήθηκαν», ανέφερε ο γενικός γραμματέας του οργανισμού Αχμέτ Ουζουμτζού. Επιπλέον στοιχεία θα συγκεντρωθούν «προκειμένου να προσδιοριστεί αν χρησιμοποιήθηκαν χημικά όπλα», πρόσθεσε.

Τι λέει η Ρωσία

Τα αεροπορικά πλήγματα που στόχευσαν νωρίς σήμερα το πρωί μια στρατιωτική βάση του καθεστώτος στο κέντρο της Συρίας, την ευθύνη για τα οποία η Δαμασκός και η Μόσχα επιρρίπτουν στο Ισραήλ, συνιστούν μια «πολύ επικίνδυνη εξέλιξη», προειδοποίησε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, Σεργκέι Λαβρόφ.

«Πρόκειται για μια πολύ επικίνδυνη εξέλιξη της κατάστασης. Ελπίζω πως τουλάχιστον οι Αμερικανοί στρατιωτικοί και εκείνοι των χωρών που συμμετέχουν στον συνασπισμό υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών το αντιλαμβάνονται», πρόσθεσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών σε συνέντευξη Τύπου.

Ο Λαβρόφ είπε ακόμη ότι οι Ρώσοι ειδικοί που έκαναν έρευνα στην Ντούμα, όπου το συριακό καθεστώς κατηγορείται ότι εξαπέλυσε χημική επίθεση κατά των ανταρτών, δεν βρήκαν «κανένα ίχνος» χημικής ουσίας.

«Οι στρατιωτικοί ειδικοί μας έχουν ήδη μεταβεί επί τόπου (...) Δεν βρήκαν ούτε ίχνος χλωρίου ή οποιασδήποτε χημικής ουσίας που να έχει χρησιμοποιηθεί εναντίον των αμάχων», είπε.

Τι λένε οι ΗΠΑ

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τζιμ Μάτις «δεν αποκλείει τίποτα» ως αντίδραση στη φερόμενη χημική επίθεση σε μια ανταρτοκρατούμενη πόλη στη Συρία και καθιστά τη Μόσχα υπεύθυνη για την ύπαρξη χημικών παραγόντων σε αυτό το θέατρο του πολέμου.

«Το πρώτο πράγμα που πρέπει να εξετάσουμε, είναι γιατί χρησιμοποιούνται ακόμη χημικά όπλα, ενώ η Ρωσία ήταν ο εγγυητής της κατάργησης όλων των χημικών όπλων», δήλωσε σήμερα ο Μάτις στους δημοσιογράφους υποδεχόμενος στο Πεντάγωνο τον εμίρη του Κατάρ, σεΐχη Ταμίμ μπεν Χαμάντ Αλ-Θάνι.

Η Ρωσία είχε εγγυηθεί την καταστροφή όλων των συριακών χημικών όπλων τον Σεπτέμβριο του 2013, όμως το συριακό καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ φέρεται να χρησιμοποίησε χημικούς παράγοντες πολλές φορές από τότε εναντίον των Σύρων ανταρτών.

«Αυτός είναι ο λόγος που, σε συνεργασία με τους συμμάχους και τους εταίρους μας, από το ΝΑΤΟ μέχρι το Κατάρ, θα ασχοληθούμε με αυτό το πρόβλημα», πρόσθεσε ο Μάτις.

«Δεν αποκλείω τίποτα αυτή την ώρα», πρόσθεσε, απαντώντας σε ερώτηση αν οι Ηνωμένες Πολιτείες πρόκειται να εξαπολύσουν αεροπορικά πλήγματα εναντίον του συριακού καθεστώτος.

Τι λέει η Βρετανία

Η Βρετανία εργάζεται με τους συμμάχους της προκειμένου να καταλήξουν σε μια κοινή αντίδραση στη φερόμενη επίθεση με αέριο σε μια ανταρτοκρατούμενη πόλη στη Συρία, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι.

Είπε ακόμη πως η Βρετανία δεν ενεπλάκη στα αεροπορικά πλήγματα που πραγματοποιήθηκαν στη διάρκεια της νύχτας εναντίον αεροπορικής βάσης στη Συρία. Ο ρωσικός και ο συριακός στρατός έχουν επιρρίψει την ευθύνη για τα πλήγματα αυτά σε ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη.

«Αν υπάρξει σαφής επιβεβαιωμένη απόδειξη για τη χρήση χημικών όπλων και μια πρόταση για δράση όπου το Ηνωμένο Βασίλειο θα ήταν χρήσιμο, τότε θα εξετάσουμε τις επιλογές», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Εξάλλου, όπως ανακοίνωσε το Φόρεϊν Όφις, η Βρετανία και η Γαλλία συμφώνησαν ότι όλες οι επιλογές θα πρέπει να βρίσκονται στο τραπέζι ως αντίδραση στη φερόμενη επίθεση με δηλητηριώδες αέριο στη συριακή πόλη Ντούμα που είχε αποτέλεσμα τον θάνατο δεκάδων ανθρώπων το Σάββατο.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον είχε νωρίτερα σήμερα τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον Γάλλο ομόλογό του Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, πριν από μια έκτακτη σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει στις 18:30 ώρα Ελλάδας.

«Ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε την επείγουσα ανάγκη να ερευνηθεί τι συνέβη στην Ντούμα και να διασφαλιστεί μια ισχυρή και ρωμαλέα διεθνής αντίδραση», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Φόρεϊν Όφις.

«Συμφώνησαν πως η σημερινή συνάντηση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη θα είναι ένα σημαντικό επόμενο βήμα για τον καθορισμό της διεθνούς αντίδρασης και πως όλες οι επιλογές πρέπει να βρίσκονται στο τραπέζι.»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Θεραπευτικές ενδείξεις για την αντιμετώπιση χρόνιου πόνου με κάνναβη
Επιστημονική εκδήλωση για τη φαρμακευτική κάνναβη θα πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου
Θεσσαλονίκη: Θεραπευτικές ενδείξεις για την αντιμετώπιση χρόνιου πόνου με κάνναβη