Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Νέα πρόκληση από το τουρκικό ΥΠΕΞ: «Τα Ίμια είναι υπό τουρκική κυριαρχία»

«Aπαράδεκτο να τοποθετείται η Ε.Ε. ως διαιτητής σε διαφορές για την κυριαρχία», λέει σε ανακοίνωσή του

«Τα Ίμια, τα χωρικά τους ύδατα και ο εναέριος χώρος τους είναι αποκλειστικά υπό τουρκική κυριαρχία» αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, σε ανακοίνωσή του με τις οποία εκφράζει επικρίσεις κατά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ετήσια έκθεσή της σχετικά με την ενταξιακή πορεία της χώρας.

«Είναι εντελώς λάθος και απαράδεκτο να τοποθετείται η Ε.Ε. ως αρμόδιος διαιτητής ή δικαστήριο και να προσπαθεί να εκδώσει μια κρίση υπό το πρόσχημα της ‘αλληλεγγύης της Ένωση’ σε ό,τι αφορά τις διαφορές που σχετίζονται με την κυριαρχία» σημειώνει συγκεκριμένα το τουρκικό ΥΠΕΞ προσθέτοντας: «Οι βραχονησίδες των Ιμίων και τα χωρικά τους ύδατα και ο εναέριος χώρος τους είναι αποκλειστικά υπό τουρκική κυριαρχία».

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας υποστηρίζει ακόμη ότι «η στήριξη που δίνεται ως ‘λευκή επιταγή’ από την Ε.Ε. σε κράτη-μέλη στις διαμάχες του με τρίτες χώρες δεν βοηθά στην επίλυση των ζητημάτων αυτών στο πλαίσιο της καλής γειτονίας και τους διεθνούς δικαίου». Η στάση αυτή, συνεχίζει η ανακοίνωση, «έρχεται σε αντίθεση με τις αξίες της Ε.Ε.».

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, το τουρκικό ΥΠΕΞ τονίζει ότι οι αναφορές της Επιτροπής στο θέμα «δεν είναι παρά η επανάληψη των ήδη γνωστών θέσεων της Ε.Ε., οι οποίες στηρίζονται σε λανθασμένες προϋποθέσεις». «Οι διατυπώσεις αυτές αντικατοπτρίζουν τη στάση των Ελληνοκυπρίων που είναι ο βασικός λόγος για την αποτυχία της διαπραγματευτικής διαδικασίας» προστίθεται στην ανακοίνωση.

Το ΥΠΕΞ της Τουρκίας κάνει λόγο για έλλειψη αντικειμενικότητας στην έκθεση της Κομισιόν, την οποία κατηγορεί ότι «έδειξε για μία ακόμη φορά ότι είναι απρόθυμη να κατανοήσει τις δυσκολίες της περιόδου που διερχόμαστε». Σημειώνει ακόμη ότι «η Τουρκία αγωνίζεται ταυτόχρονα εναντίον αρκετών τρομοκρατικών οργανώσεων, ιδίως του PKK, του Ι.Κ. και του FETO» και συμπληρώνει όότι η μη αναφορά στην έκθεση, της απειλής από το FETO, που έπληξε με δειλία το κράτος μας, το κοινοβούλιο και το λαό μας, είναι μια σημαντική παράλειψη».

Πηγή: naftemporiki.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βρετανικό Μουσείο: Νέος διευθυντής μετά το σκάνδαλο κλοπής αρχαιοτήτων - Ποιος είναι
Ο Κάλιναν εγκρίθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο και τον πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ και αναμένεται να αναλάβει καθήκοντα το καλοκαίρι
Βρετανικό Μουσείο: Νέος διευθυντής μετά το σκάνδαλο κλοπής αρχαιοτήτων - Ποιος είναι
Ρωσία: Δύο χρόνια φυλακή σε δημοσιογράφο επειδή επέκρινε τον πόλεμο στην Ουκρανία
«Δεν σκότωσα, δεν λεηλάτησα, δεν έκλεψα, δεν βίασα και, κυρίως, δεν ξεκίνησα κατακτητικό πόλεμο εναντίον μιας γειτονικής χώρας»
Ρωσία: Δύο χρόνια φυλακή σε δημοσιογράφο επειδή επέκρινε τον πόλεμο στην Ουκρανία