Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Τρόμος στον Καναδά: 9 νεκροί από λευκό βαν – Σοκάρουν οι εικόνες (ΦΩΤΟ)

Οδηγός έριξε νοικιασμένο φορτηγάκι πάνω σε πεζούς στο Τορόντο

Ο άνδρας που βρισκόταν στο τιμόνι ενός νοικιασμένου λευκού βαν το έριξε πάνω σε πλήθος πεζών σε πεζοδρόμιο στο Τορόντο το ηλιόλουστο απόγευμα της Δευτέρας, σκοτώνοντας εννιά ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους 16, σύμφωνα με τον απολογισμό που έχει δώσει η καναδική αστυνομία μέχρι στιγμής.

Ο επικεφαλής της αστυνομίας του Τορόντο Πίτερ Γιούεν ανακοίνωσε αυτόν τον απολογισμό κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Όπως διευκρίνισε ο Γιούεν, ο οδηγός έχει συλληφθεί.

Η τραγωδία εκτυλίχθηκε λίγο πριν από τις 13:30 (20:30 ώρα Ελλάδας), ενώ πολλοί υπάλληλοι γραφείου που δουλεύουν στην περιοχή έκαναν διάλειμμα για μεσημεριανό. Τουλάχιστον ένας αυτόπτης μάρτυρας αφηγήθηκε ότι ο οδηγός έμοιαζε να χτυπάει τους πεζούς εσκεμμένα, τον έναν μετά τον άλλον, επί ενάμισι χιλιόμετρο.

Πέντε άνθρωποι νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση στο Κέντρο Υπηρεσιών Υγείας Sunnybrook, δήλωσε εκπρόσωπός του.

Δεν είναι απόλυτα σαφές ποιο ήταν το κίνητρο του οδηγού, αν δηλαδή επρόκειτο για τρομοκρατική ενέργεια, πράξη ενός ψυχικά διαταραγμένου ανθρώπου ή κάτι άλλο. Ο υπουργός Δημόσιας Ασφάλειας του Καναδά Ραλφ Γκούντεϊλ απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για τα κίνητρα του οδηγού.

«Η έρευνα βρίσκεται ακόμη σε στάδιο στο οποίο δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί καμιά περαιτέρω πληροφορία», είπε ο Γκούντεϊλ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Η αστυνομία διενεργεί προφανώς εξονυχιστική έρευνα για να εξακριβωθεί τι συνέβη και γιατί συνέβη, συμπεριλαμβανομένων των κινήτρων».

Πάντως πηγή προσκείμενη στις υπηρεσίες ασφαλείας των ΗΠΑ ανέφερε ότι η βασική υπόθεση στην έρευνα είναι αυτή της τρομοκρατικής ενέργειας, εξηγώντας ότι δεν μπορεί να πιστεύει κανείς πως το συμβάν οφειλόταν σε ατύχημα.

Μια εκπρόσωπος της εταιρείας Ryder System Inc επιβεβαίωσε ότι ένα από τα φορτηγάκια που νοίκιαζε ενεπλάκη στο συμβάν και πρόσθεσε ότι η εταιρεία συνεργάζεται με τις καναδικές αρχές.

Τα τελευταία χρόνια έχει καταγραφεί μια σειρά θανατηφόρων επιθέσεων με τη χρήση αυτοκινήτων ως όπλων στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης αυτής που διαπράχθηκε στη Νέα Υόρκη την 31η Οκτωβρίου με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους οκτώ άνθρωποι. Η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) ενθαρρύνει τους υποστηρικτές της να χρησιμοποιούν αυτοκίνητα ως όπλα.

Τζιχαντιστικές επιθέσεις έχουν ήδη διαπραχθεί στον Καναδά, αν και ο αριθμός των θυμάτων ήταν μικρός. Τον Οκτώβριο, ένας άνδρας επιτέθηκε με μαχαίρι σε έναν αστυνομικό πριν χτυπήσει και τραυματίσει τέσσερις πεζούς με φορτηγάκι στο Έντμοντον, στον δυτικό Καναδά. Τον Οκτώβριο του 2014, ένας Καναδός είχε χτυπήσει δύο στρατιωτικούς με το αυτοκίνητό του μέσα σε χώρο στάθμευσης, σκοτώνοντας τον έναν. Ο άνδρας κατόπιν έπεσε νεκρός από τις σφαίρες αστυνομικών όταν αποπειράθηκε να τους επιτεθεί με μαχαίρι.

Το Τορόντο φιλοξενεί τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Ομάδας των Επτά (G7) πιο βιομηχανικά ανεπτυγμένων χωρών του πλανήτη, η δεύτερη ημέρα της οποίας διεξαγόταν τη Δευτέρα στο Ιντερκοντινένταλ του Τορόντο, που απέχει περίπου 30 χλμ. από τη συμβολή των οδών Γιανγκ και Φιντς, όπου διαπράχθηκε η επίθεση.

 

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Χιλιάδες κόσμου γιόρτασαν τα Κούλουμα στον Δήμο Παύλου Μελά
Η δημοτική αρχή πρόσφερε στους παρευρισκόμενους παραδοσιακή φασολάδα, σαρακοστιανά εδέσματα, λαγάνα και κρασί, ενώ επίσης, μοιράστηκαν εκατοντάδες...
Θεσσαλονίκη: Χιλιάδες κόσμου γιόρτασαν τα Κούλουμα στον Δήμο Παύλου Μελά