Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Τα βρήκαν Τουρκία-ΗΠΑ: Φεύγουν οι Κούρδοι από την Μανμπίτζ

Τουρκία και ΗΠΑ συμφώνησαν σε κοινό σχέδιο δράσης

Η πολιτοφυλακή YPG των Κούρδων της Συρίας ανακοίνωσε χθες ότι οι στρατιωτικοί σύμβουλοί της θα φύγουν από τη συριακή πόλη Μανμπίτζ, μια ημέρα αφού η Τουρκία και οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν πως συμφώνησαν σ' ένα σχέδιο γι' αυτή τη βόρεια περιοχή, το οποίο περιλαμβάνει την αποχώρηση της YPG.

Σε ανακοίνωσή της η YPG αναφέρει πως οι μάχιμες δυνάμεις της είχαν αποσυρθεί από τη Μανμπίτζ τον Νοέμβριο του 2016, όμως κούρδοι στρατιωτικοί σύμβουλοι είχαν παραμείνει για να εργασθούν με το Στρατιωτικό Συμβούλιο της Μανμπίτζ και να εκπαιδεύσουν ντόπιους αντιτζιχαντιστές μαχητές.

Η YPG προσθέτει στην ανακοίνωσή της πως τώρα θα αποχωρήσουν από τη Μανμπίτζ και οι τελευταίοι κούρδοι «στρατιωτικοί σύμβουλοι». Η ανακοίνωση αυτή έγινε την επομένη μιας συνάντησης ανάμεσα στον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και τον τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, η οποία κατέληξε σε μια συμφωνία αναφορικά με τη Μανμπίτζ, σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Οι δύο υπουργοί «ενέκριναν έναν οδικό χάρτη και υπογράμμισαν την αμοιβαία δέσμευσή τους για την εφαρμογή του», ανέφερε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών χωρίς περισσότερες λεπτομέρειες. Ο Τσαβούσογλου δήλωσε σήμερα ότι το προσωπικό της YPG που αποχωρεί από τη Μανμπίτζ θα αφοπλισθεί.

Η πολιτοφυλακή YPG αποτελεί τη σπονδυλική στήλη των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων, μιας συμμαχίας αράβων και κούρδων μαχητών που υποστηρίζεται από την Ουάσινγκτον και η οποία διαδραμάτισε ρόλο κλειδί στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτος στη Συρία. Οι ΗΠΑ ανέπτυξαν στρατιωτικούς στη Μανμπίτζ, όπως και η Γαλλία. Η Τουρκία εξαπέλυσε τον Ιανουάριο στη βορειοδυτική Συρία επίθεση εναντίον της YPG, την οποία θεωρεί «τρομοκρατική» οργάνωση.

Αφού έδιωξε τη YPG από τον πρώην κουρδικό θύλακο του Αφρίν, η Τουρκία, η οποία βλέπει με πολύ κακό μάτι την παρουσία συριακών κουρδικών δυνάμεων στα σύνορά της, απείλησε επανειλημμένα να επεκτείνει τις επιχειρήσεις της ανατολικά προς την Μανμπίτζ. Οι απειλές αυτές δημιούργησαν φόβους για ενδεχόμενη σύγκρουση ανάμεσα στα τουρκικά στρατεύματα και τις αμερικανικές δυνάμεις που είναι παρούσες στη Μανμπίτζ.

Η ένταση μειώθηκε στα τέλη Μαΐου, όταν η Ουάσινγκτον και η Άγκυρα όρισαν το περίγραμμα ενός «οδικού χάρτη» με στόχο να συνεργασθούν για να «εξασφαλίσουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα» σ' αυτή την πόλη.

45 φιλοκαθεστωτικοί μαχητές σκοτώθηκαν από τζιχαντιστές

Τουλάχιστον 45 φιλοκαθεστωτικοί μαχητές έχουν σκοτωθεί από την Κυριακή στην ανατολική Συρία από τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) σε μάχες οι οποίες συνεχίζονται, ανακοίνωσε σήμερα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Το ΙΚ εξαπέλυσε την Κυριακή επίθεση εναντίον χωριών που τελούν υπό τον έλεγχο του καθεστώτος και των συμμάχων του στην κοιλάδα του Ευφράτη και κατέλαβε τέσσερις κοινότητες στον δρόμο που ενώνει τις πόλεις Ντέιρ Έζορ και Μπουκαμάλ, κοντά στην ιρακινή μεθόριο, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

Οι κοινότητες αυτές βρίσκονται κοντά στην πόλη Χατζίν, η οποία ελέγχεται από τους τζιχαντιστές. Τουλάχιστον 26 μαχητές του ΙΚ έχουν σκοτωθεί επίσης από την Κυριακή, σύμφωνα με τον διευθυντή του Παρατηρητηρίου Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν. Όπως είπε, η Μόσχα, σύμμαχος του καθεστώτος, δεν έχει ακόμη κινητοποιήσει την πολεμική αεροπορία της για να συνδράμει δυνάμεις πιστές στον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ στην περιοχή αυτή.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, τα μέλη των φιλοκαθεστωτικών δυνάμεων που έχουν σκοτωθεί από την Κυριακή είναι κυρίως μέλη ξένων σιιτικών πολιτοφυλακών που έχουν την έδρα τους στην περιοχή, κυρίως από το Ιράν, το Αφγανιστάν και τη λιβανική Χεζμπολάχ.

Το ΙΚ κατέχει ακόμη ορισμένους μικρούς θυλάκους στην ανατολική Συρία, μετά τη σταδιακή ατροφία του χαλιφάτου που ανακήρυξε η οργάνωση το 2014 στα εδάφη που είχε καταλάβει στη Συρία και στο Ιράκ.

Έπειτα από ξεχωριστές επιθέσεις του καθεστώτος και των δυνάμεων των Κούρδων της Συρίας, που υποστηρίζονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι τζιχαντιστές ελέγχουν λιγότερο από το 3% του συριακού εδάφους έναντι σχεδόν 50% στα τέλη του 2016, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ