Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Μακρόν: Καμία πρόθεση να προσβάλω την Ιταλία

Τι είπε στην τηλεφωνική επικοινωνία με Κόντε

Η γαλλική προεδρία επιβεβαίωσε χθες ότι θα πραγματοποιηθεί κανονικά το γεύμα που έχει προγραμματιστεί για σήμερα στο Παρίσι με τον Ιταλό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε, έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία χθες βράδυ στη διάρκεια της οποίας ο Εμμανουέλ Μακρόν «υπογράμμισε πως δεν είχε καμία πρόθεση να προσβάλει την Ιταλία και τον ιταλικό λαό».

Στη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας όπου «αναφέρθηκαν στην κατάσταση του πλοίου Aquarius και μπόρεσαν να ανταλλάξουν απόψεις», εκτίμησαν πως «η Ιταλία και η Γαλλία (πρέπει να) εμβαθύνουν τη διμερή και ευρωπαϊκή συνεργασία τους προκειμένου να διεξαγάγουν μια αποτελεσματική μεταναστευτική πολιτική με τις χώρες καταγωγής και διέλευσης», διευκρινίζει σε ανακοίνωσή του το Μέγαρο των Ηλυσίων.

Ο Εμμανουέλ Μακρόν και ο Τζουζέπε Κόντε «επιβεβαίωσαν τη δέσμευση της Γαλλίας και της Ιταλίας να οργανώνουν επιχειρήσεις διάσωσης στο πλαίσιο των κανόνων ανθρωπιστικής προστασίας προσώπων σε κίνδυνο» και ο Γάλλος πρόεδρος «είπε πως πάντα υπερασπιζόταν την ανάγκη μιας αυξημένης ευρωπαϊκής αλληλεγγύης με τον ιταλικό λαό».

«Η Ιταλία και η Γαλλία πρέπει να εμβαθύνουν τη διμερή και ευρωπαϊκή συνεργασία τους προκειμένου να διεξαγάγουν μια αποτελεσματική μεταναστευτική πολιτική με τις χώρες καταγωγής και διέλευσης, μέσω μιας καλύτερης κοινής ευρωπαϊκής διαχείρισης των συνόρων και ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού αλληλεγγύης στην ανάληψη του φορτίου των προσφύγων», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Στο πλαίσιο αυτό, οι Μακρόν και Κόντε «συμφώνησαν, ενόψει του προσεχούς Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στα τέλη Ιουνίου, ότι νέες πρωτοβουλίες είναι απαραίτητες και πρέπει να συζητηθούν από κοινού», και «προκειμένου να θέσουν το θέμα αυτό και τους πολλούς φακέλους κοινού ενδιαφέροντος», «θα συναντηθούν στο Παρίσι αυτή την Παρασκευή για γεύμα εργασίας το οποίο θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου».

Τζ. Κόντε: «Το βάρος του μεταναστευτικού δεν μπορεί να το σηκώσει μόνον η Ιταλία»

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε αναφέρθηκε στην εξομάλυνση των σχέσεων της χώρας του με την Γαλλία.

Ειδικότερα τόνισε ότι «χθες βράδυ είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον γάλλο πρόεδρο Μακρόν, ο οποίος υπογράμμισε ότι δεν έκανε ποτέ τις δηλώσεις που συνδέθηκαν με το όνομά του και δεν προσέβαλε ποτέ την Ιταλία και τον λαό της».

Ο Κόντε πρόσθεσε ότι η συνομιλία πραγματοποιήθηκε σε εγκάρδιο κλίμα και ότι θα εκδοθεί κοινό ανακοινωθέν. Παράλληλα, ο Ιταλός πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «η Ιταλία και η Γαλλία συμφώνησαν να συνεργασθούν με πολύ στενό τρόπο, επιζητώντας την συμμετοχή όλων των χωρών μελών της Ένωσης» και ότι «το βάρος του μεταναστευτικού δεν μπορεί να το σηκώσει μόνον η Ιταλία».

«Ο γάλλος πρόεδρος επιθυμούμε ιδιαίτερα να κάνει σαφές ότι η πρόσκληση συνεχίζει να ισχύει και εγώ την αποδέχομαι. Η αυριανή επίσκεψή μου στο Παρίσι επιβεβαιώνεται», πρόσθεσε ο Κόντε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ