Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ζητήθηκε δορυφορική καταγραφή ζημιών από τη φωτιά στην Εύβοια

Μέσω της υπηρεσίας «Κοπέρνικος» της ΕΕ...

Τη δορυφορική καταγραφή των ζημιών από τη μεγάλη πυρκαγιά στον Δήμο Διρφύων-Μασσαπίων Εύβοιας, μέσω της υπηρεσίας «Κοπέρνικος» της ΕΕ, ζήτησε ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Ταφύλλης σήμερα και ήδη εστάλη το αίτημα από τη Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της ΓΓΠΠ, για την ενεργοποίηση του συστήματος, που έγινε αμέσως δεκτό.

Σκοπός της ενεργοποίησης της υπηρεσίας Copernicus/Emergency Management Service - Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι η παραγωγή χαρτών, από τους δορυφόρους, που θα καταγράφουν την έκταση που έχει πληγεί από την πυρκαγιά.

Ο κ. Ταφύλλης έδωσε την εντολή για την ενεργοποίηση της υπηρεσίας, καθώς πλέον δεν υπάρχει κίνδυνος επέκτασης της πυρκαγιάς. Η πυρκαγιά δεν έχει τεθεί επίσημα υπό έλεγχο από την Πυροσβεστική, αλλά έχει οριοθετηθεί και αντιμετωπίζονται οι μικροεστίες που υπάρχουν ακόμα μέσα στα καμένα. Ήδη αποχώρησαν από το μέτωπο της πυρκαγιάς οι 200 στρατιώτες που βοηθούσαν μέχρι σήμερα, αλλά παραμένουν όλες οι υπόλοιπες δυνάμεις. Παράλληλα επιχειρούν από αέρος ένας αεροσκάφος και ένα ελικόπτερο «Σινούκ» του στρατού.

Οι δορυφορικές εικόνες και οι χάρτες, από την υπηρεσία «Κοπέρνικος», όπου θα αποτυπώνεται η περίμετρος της πληγείσας έκτασης, θα παραληφθούν τα επόμενα εικοσιτετράωρα και θα διατεθούν άμεσα σε όλους τους φορείς που έχουν αρμοδιότητες στο έργο της καταγραφής ζημιών, στο έργο της προστασίας και αποκατάστασης των ανωτέρω περιοχών, καθώς και στον προγραμματισμό έργων και δράσεων, για την πρόληψη κινδύνων που προκύπτουν από την πυρκαγιά, όπως είναι πλημμύρες, κατολισθήσεις κ.λπ.

Από τη ΓΓΠΠ διευκρινίζεται ότι για την ενεργοποίηση της υπηρεσίας «Κοπέρνικος», δεν υπάρχει οικονομική επιβάρυνση για την Ελλάδα, ενώ επισημαίνεται ότι οι δορυφορικοί χάρτες είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για την καταγραφή της ζημιάς, αλλά η τελική αποτίμηση για τις καμένες εκτάσεις, σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, θα γίνει από τις αρμόδιες δασικές υπηρεσίες.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, υπάρχει και χάρτης στο οποίο φαίνεται κατά προσέγγιση η έκταση την οποία κάλυψε η μεγάλη πυρκαγιά, που ξέσπασε προχτές ανάμεσα στα χωριά Κοντοδεσπότι και Σταυρός και που πήρε μεγάλες διαστάσεις λόγω του πολύ πυκνού πευκοδάσους και των δύσκολων συνθηκών στην περιοχή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

yourdog
Θεσσαλονίκη: Εκπαιδεύστε τώρα τον σκύλο σας με έκπτωση 50% - Μόνο 230€
Το TyposThes σε συνεργασία με τη σχολή εκπαίδευσης σκύλων Yourdog σας προσφέρουν τη δυνατότητα να εκπαιδεύσετε τον σκύλο σας με έκπτωση 50% από τις...
Θεσσαλονίκη: Εκπαιδεύστε τώρα τον σκύλο σας με έκπτωση 50% - Μόνο 230€