Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Τουρκία: «Πόλεμος» με ΗΠΑ με αύξηση δασμών έως 140% - Σε ποια προϊόντα

Ενώ απορρίφθηκε το αίτημα του Μπράνσον για απελευθέρωση

Η Τουρκία προχώρησε σε αύξηση των τελωνειακών δασμών σε κάποια εισαγόμενα προϊόντα αμερικανικής προέλευσης, περιλαμβανομένων επιβατικών οχημάτων, αλκοολούχων ποτών και ποικιλιών καπνού, σε μια απάντηση, όπως την χαρακτήρισε ο Τούρκος αντιπρόεδρος, στις εσκεμμένες αμερικανικές επιθέσεις στην τουρκική οικονομία.

Την περασμένη Παρασκευή, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι ενέκρινε την επιβολή υψηλότερων επιπρόσθετων δασμών σε εισαγωγές αλουμινίου και χάλυβα από την Τουρκία καθώς κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ των δύο χωρών εξαιτίας του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον, ο οποίος συνεχίζει να κρατείται από τις τουρκικές αρχές, καθώς και άλλων διμερών διενέξεων.

Η διαμάχη με την Ουάσινγκτον έχει οδηγήσει τη λίρα σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, με το τουρκικό νόμισμα να χάνει πάνω από το 40% της αξίας της έναντι του δολαρίου φέτος. Χθες, ανέκαμψε, σημειώνοντας άνοδο περίπου 8%, μετά την είδηση ότι την Πέμπτη προγραμματίζεται τηλεδιάσκεψη του υπουργού Οικονομικών προκειμένου να καθησυχάσει τους διεθνείς επενδυτές. Σήμερα το πρωί, η ισοτιμία της διαμορφώθηκε στις 6,4125 λίρες ανά δολάριο, υποχωρώντας από το επίπεδο των 6,3577 λιρών στο οποίο έκλεισε χθες.

Η Τουρκία προχώρησε σε αύξηση των τελωνειακών δασμών σε εισαγόμενα αμερικανικά προϊόντα βάσει της αρχής της αμοιβαιότητας, «σε αντίποινα στις εσκεμμένες επιθέσεις της αμερικανικής κυβέρνησης στην οικονομία μας», ανέφερε σήμερα σε ανάρτησή του στο Twitter ο Τούρκος αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι.

Διάταγμα που υπογράφηκε από τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αυξάνει τους δασμούς σε επιβατικά αυτοκίνητα στο 120%, στα αλκοολούχα ποτά στο 140% και στα φύλλα καπνού στο 60%. Οι δασμοί αυξήθηκαν επίσης σε προϊόντα όπως είναι τα καλλυντικά, το ρύζι και ο άνθρακας.

Νέα εξέλιξη: Όχι για απελευθέρωση του Άντριου Μπράνσον

Τουρκικό δικαστήριο απέρριψε το αίτημα του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον να αφεθεί ελεύθερος από την κατ’ οίκον κράτησή του και να αρθεί η απαγόρευση εξόδου από τη χώρα που του έχει επιβληθεί, αλλά για την υπόθεσή του μένει να αποφασίσει τώρα ανώτερο δικαστήριο, δήλωσε σήμερα στο Reuters ο δικηγόρος του.

Ο Αμερικανός πάστορας βρίσκεται αντιμέτωπος με κατηγορίες περί τρομοκρατίας. Η υπόθεσή του είναι στο επίκεντρο της διπλωματικής κρίσης μεταξύ της Τουρκίας και των ΗΠΑ, που έχει οδηγήσει σε ελεύθερη πτώση την τουρκική λίρα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η ταινία του Netflix που έχει τρομάξει τους θεατές – «Νιώθω ότι με έχουν καταραστεί»
Όσοι δε κατάφεραν να παρακολουθήσουν την ταινία μέχρι το τέλος, σχολίασαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι νιώθουν πλέον καταραμένοι
Η ταινία του Netflix που έχει τρομάξει τους θεατές – «Νιώθω ότι με έχουν καταραστεί»