Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Μεγάλες ελλείψεις καυσίμων και φαρμάκων στη Γάζα διαπιστώνει ο ΟΗΕ

Ανεπαρκής η χρηματοδότηση για εγκαταστάσεις υδροδότησης και άλλων υποδομών ζωτικής σημασίας

Την έλλειψη χρηματοδότησης για την αγορά καυσίμων που είναι απαραίτητα για τη λειτουργία νοσοκομείων, εγκαταστάσεων υδροδότησης και άλλων υποδομών ζωτικής σημασίας στη Λωρίδα της Γάζας διαπιστώνει ο ΟΗΕ, με την αναπληρώτρια γ.γ. αρμόδια για τις πολιτικές υποθέσεις Ρόουζμερι ντι Κάρλο να ζητεί την άμεση χορήγηση 4,5 εκατ. δολαρίων ώστε να υπάρξουν εγγυήσεις για την προσφορά αυτών των υπηρεσιών ως το τέλος της χρονιάς.

Η Ντι Κάρλο δήλωσε ότι είναι βαθιά ανήσυχη καθώς ο προϋπολογισμός για τα καύσιμα που επιτρέπουν τη λειτουργία «περίπου 250 ζωτικής σημασίας υποδομών στη Γάζα» έχει ήδη εξαντληθεί, ενώ επισήμανε και την «επικίνδυνα ανεπαρκή ποσότητα απολύτως απαραίτητων φαρμάκων» στον παλαιστινιακό θύλακα, καθώς έχει εξαντληθεί το 40% των αποθεμάτων.

Τα κράτη μέλη του Σ.Α. συμμετείχαν στη μηνιαία συνεδρίασή τους για την ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη συνομιλίες υπό την αιγίδα της Αιγύπτου και του ΟΗΕ με σκοπό να ανασχεθεί η βία και να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική κρίση στη Λωρίδα της Γάζας.

Εδώ και πολλές εβδομάδες, το Κάιρο και ο ΟΗΕ, δια του ειδικού απεσταλμένου του Νικολάι Μλαντένοφ, προσπαθούν να εξασφαλίσουν τη σύναψη μιας συμφωνίας για μια εκεχειρία μακράς διάρκειας ανάμεσα στη Χαμάς, την παράταξη που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, και το Ισραήλ.

Ένα από τα ζητούμενα των συνομιλιών είναι η άρση του ασφυκτικού αποκλεισμού που επιβάλλει το Ισραήλ στον θύλακα εδώ και πάνω από μια δεκαετία.

Η κυβέρνηση του Ισραήλ απαιτεί η Χαμάς να παραδώσει τα λείψανα δύο Ισραηλινών στρατιωτών που είχαν σκοτωθεί το 2014 στη Γάζα και δύο Ισραηλινούς που πιστεύεται ότι είναι ζωντανοί και κρατούνται από το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα.

Πηγές: naftemporiki.gr, ΑΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ