Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

1000 άτομα στη μεγαλύτερη άσκηση μηχανισμού πολιτικής προστασίας

Η Modex Romania 2018 θα γίνει στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας

Η Modex Romania 2018 είναι η μεγαλύτερη ιατρική άσκηση που υλοποιήθηκε ποτέ στο πλαίσιο του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της ΕΕ και θα διεξαχθεί στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας μέχρι τις 18 Οκτωβρίου 2018. Η προσομοίωση θα κινητοποιήσει πάνω από 1.000 άτομα και σ' αυτή θα συμμετέχουν ιατρικές ομάδες από την Αυστρία, τη Γερμανία, την Ιταλία, τη Ρουμανία, τη Σλοβακία, τη Σουηδία, τη Νορβηγία και το Ισραήλ και εμπειρογνώμονες από άλλα κράτη που συμμετέχουν στον μηχανισμό.

«Η άσκηση αυτή αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για αξιολόγηση της λειτουργίας του μηχανισμού πολιτικής προστασίας και της κοινής ευρωπαϊκής αντίδρασης στις καταστροφές. Ο μηχανισμός αυτός έχει αποδείξει την αξία του σε αμέτρητες περιπτώσεις, όπως κατά τις καταστροφικές δασικές πυρκαγιές στη νότια και τη βόρεια Ευρώπη αυτό το καλοκαίρι. Ωστόσο, πάντα υπάρχει περιθώριο βελτίωσης των δυνατοτήτων και του συντονισμού μας για τη διάσωση ζωών στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Modex είναι τόσο χρήσιμη και σημαντική για εμάς», δήλωσε ο Επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων κ. Χρήστος Στυλιανίδης.

Η προσομοίωση

Η άσκηση προσομοιώνει ένα σεισμό μεγέθους 7,5 της κλίμακας Ρίχτερ που πλήττει το Βουκουρέστι προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές στις υποδομές και έναν μεγάλο αριθμό τραυματιών. Οι εθνικές ικανότητες αντίδρασης αποδεικνύονται ανεπαρκείς και η Ρουμανία ενεργοποιεί τον ευρωπαϊκό μηχανισμό πολιτικής προστασίας μέσω του οποίου διοχετεύεται βοήθεια από τις συμμετέχουσες χώρες. Χρειάζεται να δημιουργηθούν ομάδες έρευνας, διάσωσης και ιατρικές ομάδες καθώς και κινητοποιηθούν αεροσκάφη εκκένωσης, ώστε να μεταφερθούν οι τραυματίες σε ασφαλείς χώρους στη Ρουμανία και σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ.

Σε συγκεκριμένες συνθήκες πεδίου, στόχος αυτής της προσομοίωσης είναι να εκτιμηθούν οι ικανότητες των ιατρικών ομάδων και των εμπειρογνωμόνων να συντονίζουν επιχειρησιακά τις ομάδες από διαφορετικές χώρες.

Οι ασκήσεις προσομοίωσης της ΕΕ αποσκοπούν στη βελτίωση της επιχειρησιακής συνεργασίας στον τομέα της πολιτικής προστασίας. Ο σχεδιασμός αντιμετώπισης έκτακτων καταστάσεων, οι διαδικασίες λήψης αποφάσεων, η επικοινωνία με τους πολίτες και τα μέσα ενημέρωσης σε σοβαρές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης μπορούν να δοκιμαστούν, συμβάλλοντας έτσι στον εντοπισμό περαιτέρω αναγκών κατάρτισης και λειτουργικών κενών.

Αυτή η άσκηση είναι η πέμπτη και τελευταία άσκηση της περιόδου 2017-2018. Προηγούμενες ασκήσεις πραγματοποιήθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Δανία, τη Βουλγαρία και την Αυστρία. Οι ασκήσεις σε επίπεδο ΕΕ διοργανώνονται από τις συμμετέχουσες χώρες στο μηχανισμό με τη χρηματοδοτική στήριξη της Επιτροπής.

Ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας διευκολύνει τη συνεργασία στην αντιμετώπιση καταστροφών μεταξύ 34 κρατών (ΕΕ28, Ισλανδία, Μαυροβούνιο, Νορβηγία, Σερβία, πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και Τουρκία). Οι συμμετέχουσες χώρες συγκεντρώνουν τους πόρους που είναι διαθέσιμοι σε χώρες που πλήττονται από καταστροφές σε όλο τον κόσμο. Όταν ενεργοποιηθεί, ο μηχανισμός συντονίζει την παροχή βοήθειας εντός και εκτός της ΕΕ. Η Επιτροπή διαχειρίζεται τον μηχανισμό μέσω του Κέντρου Συντονισμού για την Αντιμετώπιση Καταστάσεων Έκτακτης Ανάγκης (ΚΣΑΚΕΑ).

Ο μηχανισμός ενεργοποιήθηκε για ορισμένες από τις πιο φοβερές  καταστροφές που αντιμετώπισε η ανθρωπότητα τα τελευταία χρόνια, όπως ο σεισμός στην Αϊτή (2010), το τσουνάμι στην Ιαπωνία (2011), ο τυφώνας Haiyan που έπληξε τις Φιλιππίνες (2013), η επιδημία του ιού Έμπολα (2014), η σύγκρουση στην Ουκρανία (2014), ο σεισμός στο Νεπάλ (2015) και οι πολυάριθμες πλημμύρες και δασικές πυρκαγιές στην Ευρώπη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Βέλγοι φοιτητές θα σχεδιάσουν το τουριστικό προϊόν της πόλης
Το project είναι σχεδιασμένο για φοιτητές του 2ου έτους στη Διοίκηση Τουρισμού και Αναψυχής και στοχεύει στη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ της...
Θεσσαλονίκη: Βέλγοι φοιτητές θα σχεδιάσουν το τουριστικό προϊόν της πόλης