Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

«Ευχαριστώ Ελλάδα»: Σκοπιανός βουλευτής ευχαριστεί τον Τσίπρα (VIDEO)

Κατά την διάρκεια της συζήτησης για τις συνταγματικές αλλαγές

Μήνυμα στην Αθήνα και μάλιστα στα ελληνικά έστειλε ένας από τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος Σοσιαλδημοκρατική Ένωση Μακεδονίας του Ζόραν Ζάεφ, ο Σάμκα Ιμπραϊμόβσκι.

Κατά την διάρκεια της συζήτησης για τις συνταγματικές αλλαγές στην Βουλή των Σκοπίων ο βουλευτής της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης Μακεδονίας είπε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι η καλύτερη.

«Οι Έλληνες το λένε. Γι’ αυτό και θα απευθυνθώ στα ελληνικά: Ευχαριστώ Τσίπρα. Ευχαριστώ Ελλάδα», είπε από το βήμα της βουλής ο Ιμπραϊμόβσκι.

«Σκαλώνει» η συζήτηση για τις συνταγματικές αλλαγές στην πΓΔΜ

Το όνομα της «Μακεδονίας» δεν αλλάζει, συμπληρώνεται. Αυτό δήλωσε ο πρωθυπουργός της γειτονική χώρας, Ζόραν Ζάεφ, μιλώντας στο κοινοβούλιο κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης για τις συνταγματικές αλλαγές που πρέπει να προηγηθούν της επικύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Με αυτό τον τρόπο, απάντησε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ στις δηλώσεις του βουλευτή του εθνικιστικού κόμματος, VMRO-DPMNE, Κρίστο Γιοβανόφσκι, ο οποίος ζήτησε οι ηγέτες των δύο μεγαλύτερων κομμάτων της χώρας να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι και να συζητήσουν για το μέλλον της χώρας.

Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει η ιστοσελίδα meta.mk, ο Ζόραν Ζάεφ αποδέχθηκε πρόταση να υπάρξει διάλογος με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης, Κρίστιαν Μίτσκοσκι, προκειμένου οι δύο τους να καταλήξουν σε μια «εθνική γραμμή» όσον αφορά στην ονομασία. Είχε προηγηθεί αίτημα του ίδιου του Μίτσκοσκι να μιλήσει στην ολομέλεια, το οποίο δεν έγινε αποδεκτό από τον πρόεδρο του σώματος, μιας και ο ηγέτης του VMRO δεν είναι εκλεγμένος βουλευτής.

«Αποδέχομαι την πρότασή σας για διάλογο με τον κ. Μίτσκοσκι. Πιστεύω πως μόνο μέσα από συνομιλίες μπορούμε να φτάσουμε σε μια λύση (…) για το μέλλον της »Μακεδονίας»», δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας, αφήνοντας έτσι ανοιχτό έτσι το ενδεχόμενο παράτασης της διαδικασίας.

Παράλληλα, ο κ. Ζάεφ ισχυρίστηκε ότι με τη Συμφωνία των Πρεσπών δεν αλλάζει το όνομα της χώρας του, απλά γίνεται σε αυτό μία προσθήκη. Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί πως σύμφωνα με το πρακτορείο ΜΙΑ, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή, ο βουλευτής της Συμμαχίας των Αλβανών, Σουρίγια Ρασίτι, ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του ναι μεν θα στηρίξει την ένταξη της ΠΓΜΔ στο ΝΑΤΟ, ωστόσο ποτέ δεν θα εγκαταλείψει το αίτημα των ίσων δικαιωμάτων για τους Αλβανούς πολίτες της.

Την ίδια στιγμή και με τη συζήτηση να βρίσκεται στη δεύτερη ημέρα της, υπουργός Εξωτερικών του VMRO, Αντόνιο Μιλοσόσκι, κατήγγειλε παρεμβάσεις της Δικαιοσύνης ώστε βουλευτές της αντιπολίτευσης να πιεστούν και να ψηφίσουν υπέρ της συνταγματικής αναθεώρησης στην ΠΓΔΜ.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών του VMRO, κατήγγειλε πως περίπου 15 αντιπολιτευόμενοι βουλευτές έχουν λάβει κλήτευση από το γραφείο του ειδικού εισαγγελέα για υποθέσεις διαφθοράς μετά το δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου, όπου η συμμετοχή δεν έφτασε το όριο της εγκυρότητας, όπως μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο MIA.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την συνταγματική αναθεώρηση, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ολομέλεια της Βουλής από χθες Δευτέρα, ο κ. Μιλοσόσκι τόνισε πως θα ψηφίσει κατά της πρότασης της κυβέρνησης για αναθεώρηση του Συντάγματος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μεγάλη απεργία 24 ωρών: Ποιοι βάζουν λουκέτο - Χωρίς λεωφορεία η Θεσσαλονίκη
Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ - Στον ΟΑΣΘ μόνο 50 λεωφορεία τα οποία θα λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας, θα εξυπηρετούν τους πολίτες
Μεγάλη απεργία 24 ωρών: Ποιοι βάζουν λουκέτο - Χωρίς λεωφορεία η Θεσσαλονίκη