Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

ΠΓΔΜ: Στην τελική ευθεία η συζήτηση στη Βουλή για το Σύνταγμα

Ανοιχτό το ενδεχόμενο της παράτασης της συζήτησης για μερικές μέρες ακόμη

Χωρίς κανένα απολύτως σημάδι ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE προτίθεται να στηρίξει την αλλαγή του Συντάγματος και κατ’ επέκταση την αλλαγή το ονόματος, συνεχίζεται σήμερα η στη Βουλή της ΠΓΔΜ η συζήτηση επί της πρότασης του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ. Δεν είναι ωστόσο ακόμη απολύτως σαφές ούτε εάν η συζήτηση, η οποία αναμένεται να αρχίσει στις 11.00 τοπική ώρα (12.00 ώρα Ελλάδας), θα ολοκληρωθεί με τη σχετική ψηφοφορία ή θα παραταθεί για μερικές ακόμη ημέρες.

«Η συμφωνία για την αλλαγή του ονόματος της χώρας είναι νομικά και πολιτικά νεκρή. Ο κενός διάλογος στη Βουλή δεν είναι παραγωγικός και παραβιάζει τη λαϊκή βούληση», διεμήνυσε χθες το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σκορπώντας και την τελευταία ελπίδα της κυβέρνησης Ζάεφ ότι ορισμένοι βουλευτές θα αγνοήσουν τελικά τις οδηγίες του κόμματός τους και θα στηρίξουν την πρόταση.

Σε μία ύστατη προσπάθεια να προχωρήσει η διαδικασία αλλαγής του Συντάγματος, βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος κάλεσαν χθες τους συναδέλφους τους να συνειδητοποιήσουν την ιστορική σημασία της στιγμής και να στηρίξουν τη Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία θα ανοίξει τον δρόμο προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής, η συζήτηση στην ολομέλεια μπορεί να διαρκέσει το ανώτερο δέκα ημέρες, και μετά την ολοκλήρωσή της θα ακολουθήσει σχετική ψηφοφορία, ενώ για την έγκριση της πρότασης της κυβέρνησης του Ζάεφ σχετικά με την έναρξη των διαδικασιών για την αλλαγή του συντάγματος, απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων (80 από τους 120 βουλευτές), ώστε η διαδικασία να προχωρήσει στο επόμενο στάδιο. Για να εξασφαλίσει ο Ζόραν Ζάεφ πλειοψηφία δύο τρίτων στη Βουλή απαιτείται η συγκατάθεση οχτώ με δέκα βουλευτών της αντιπολίτευσης.

Σε περίπτωση που η πρόταση της κυβέρνησης δεν συγκεντρώσει πλειοψηφία δύο τρίτων, τότε η όλη διαδικασία σταματά αυτομάτως, και στην περίπτωση αυτή, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, όπως έχει δηλώσει ο ίδιος, θα προτείνει τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών. Στην περίπτωση αυτή, εικάζεται ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν στις 9 Δεκεμβρίου.

Μέσα μαζικής ενημέρωσης των Σκοπίων αναφέρουν ότι για την ώρα παραμένει αβέβαιη η έκβαση της προσπάθειας της κυβέρνησης για την εξασφάλιση της στήριξης της πρότασής της. Φιλοκυβερνητικά μέσα μαζικής ενημέρωσης ωστόσο, σύμφωνα με το Ανεξάρτητο Βαλκανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (Ibna), αναφέρουν ότι στο παρασκήνιο υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι βουλευτές της αντιπολίτευσης είναι έτοιμοι να υπερψηφίσουν την κυβερνητική πρόταση.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM) Τόμισλαβ Τούντεφ Tundev εξέφρασε την πεποίθηση πως θα υπάρξει πλειοψηφία δύο τρίτων. «Θα φανεί στην ψηφοφορία. Από τις συζητήσεις φαίνεται ότι κανείς βουλευτής δεν είναι κατά της ένταξης της χώρας στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ. Περιμένουμε ότι η συζήτηση θα ολοκληρωθεί αύριο», πρόσθεσε ο Τούντεφ.

Πηγή: naftemporiki.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

yourdog
Θεσσαλονίκη: Εκπαιδεύστε τώρα τον σκύλο σας με έκπτωση 50% - Μόνο 230€
Το TyposThes σε συνεργασία με τη σχολή εκπαίδευσης σκύλων Yourdog σας προσφέρουν τη δυνατότητα να εκπαιδεύσετε τον σκύλο σας με έκπτωση 50% από τις...
Θεσσαλονίκη: Εκπαιδεύστε τώρα τον σκύλο σας με έκπτωση 50% - Μόνο 230€