Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Μόνο 90 εταιρείες ευθύνονται για τα 2/3 των εκπομπών του θερμοκηπίου

Η Chevron, η Exxon, η BP και άλλοι ενεργειακοί κολοσσοί υπαίτιοι της κλιματικής αλλαγής...

Του ΤΑΣΟΥ ΘΩΜΑ

[email protected]

Μόλις ενενήντα εταιρείες ευθύνονται για το 63% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου τα τελευταία 259 χρόνια, από τις αρχές της βιομηχανικής εποχής δηλαδή μέχρι και σήμερα!

Συγκλονιστική είναι η αποκάλυψη τιτάνιας έρευνας για το τι πραγματικά ισχύει για την κλιματική αλλαγή. Μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο η Διακυβερνητική Ομάδα του ΟΗΕ για την Kλιματική Αλλαγή (IPCC) προειδοποιούσε πως μέσα στα επόμενα 30 χρόνια ο κόσμος θα έχει εξαντλήσει το ποσό διοξειδίου του άνθρακα που μπορεί να εκπέμπει δίχως να σπάσει το συμβολικό φράγμα της ανόδου της θερμοκρασίας περισσότερο από 2 βαθμούς Κελσίου. Τι θα σημαίνει αυτό για τον κόσμο μας; Η άνοδος της θερμοκρασίας θα προκαλέσει την άνοδο της στάθμης της θάλασσας λόγω της τήξης των πολικών παγετών. Θα φέρει πλημμύρες και ακραία καιρικά φαινόμενα. Μαζί με αυτά βεβαίως θα καταρρεύσουν τα οικοσυστήματα προκαλώντας κρίση στις καλλιέργειες, στη βιομηχανία, στις υποδομές.

Η Chevron (ιδιωτική - ΗΠΑ), η Exxon (ιδιωτική - ΗΠΑ), η BP (ιδιωτική - Βρετανία), η Royal Dutch Shell (ιδιωτική - ολλανδοβρετανική), η Saudi Aramco (κρατική – Σαουδική Αραβία), η Gazprom (κρατική - Ρωσία), η Statoil (κρατική - Νορβηγία). Αυτές είναι κάποιες από τις 90 εταιρείες, ιδιωτικές και κρατικές, που ευθύνονται για το 63% των συνολικών βιομηχανικών εκπομπών μεθανίου και διοξειδίου του άνθρακα παγκοσμίως από το 1751 μέχρι το 2010. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι ενεργειακοί κολοσσοί, όπως αυτοί που προαναφέραμε, οι οποίοι παράγουν πετρέλαιο, φυσικό αέριο και άνθρακα. Μόλις οι επτά διαφοροποιούνται και παράγουν τσιμέντο. Συνολικά, το διοξείδιο του άνθρακα που απελευθέρωσαν στην ατμόσφαιρα ξεπερνά τους 914 γιγατόνους.

«Υπάρχουν χιλιάδες παραγωγοί πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα σε όλο τον κόσμο. Όμως τους ανθρώπους που παίρνουν τις αποφάσεις, τους CEO, ή τους υπουργούς άνθρακα και πετρελαίου μπορείς να τους χωρέσεις όλους σε ένα λεωφορείο. Άντε δυο». Εξίσου πύρινα με τα αποτελέσματα της έρευνάς του ήταν τα λόγια του Ρίτσαρντ Χίντι, επικεφαλής κλιματικού ερευνητή και συγγραφέα της έκθεσης του Ινστιτούτου Κλιματικής Υπευθυνότητας (Climate Accountability Institute) του Κολοράντο, ο οποίος μίλησε στη βρετανική εφημερίδα Γκάρντιαν. Είναι όντως η πιο φιλόδοξη απόπειρα μέχρι σήμερα για να αναδειχθεί η υπαιτιότητα συγκεκριμένων εταιρειών.

Τα νούμερα μιλούν από μόνα τους

Ορισμένες φορές τα λόγια είναι περιττά. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Ρ. Χίντι, μόλις 20 εταιρείες ευθύνονται για το 30% των συνολικών εκπομπών. Η ChevronTexaco έπιασε την πρωτιά. Ευθύνεται για το 3,5% των παγκόσμιων εκπομπών ως σήμερα, ακολουθεί η Exxon με 3,2% και η ΒΡ με 2,5%. Στις κρατικές εταιρίες η πρώην Σοβιετική Ένωση με 8,9%, ξεπερνά την Κίνα που έχει 8,6%, κάτι λογικό καθώς στην Αμερική για παράδειγμα το ποσοστό είναι μοιρασμένο στις ιδιωτικές εταιρείες. Το πιο σοκαριστικό όμως είναι πως από τα 259 χρόνια βιομηχανικής ανάπτυξης, το 50% των εκπομπών παράχθηκε τα τελευταία 25 χρόνια! Όπως σχολιάζει η Γκάρντιαν «πολύ αργότερα από την εποχή που κυβερνήσεις και εταιρείες αντιλήφθηκαν πως οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από την καύση ορυκτών καυσίμων προκαλούσαν επικίνδυνες κλιματικές αλλαγές».

Άλλαξαν οι κανόνες του παιχνιδιού

«Αυτό που πιστεύω πως αλλάζει ριζικά τους κανόνες του παιχνιδιού είναι πως πλέον μας δίνεται η δυνατότητα να γνωρίζουμε με απόλυτη ακρίβεια από πού θα προέλθουν οι μελλοντικές εκπομπές», σχολιάζει στην Γκάρντιαν ο κλιματικός επιστήμονας Μάικλ Μαν για τη σπουδαιότητα της έρευνας. «Αυξάνει την ευθύνη της καύσης ορυκτών καυσίμων. Δεν μπορείς να τα καις και να μην το γνωρίζει ο υπόλοιπος κόσμος».

Η καθηγήτρια Ιστορίας της Επιστήμης στο Χάρβαρντ, Ναόμι Ορέσκες, ανέδειξε μία άλλη πτυχή. «Για μένα ένα από τα σημαντικότερα πράγματα που οφείλουμε να προσέξουμε, είναι πώς συνδέονται αυτά τα ονόματα με τη χρηματοδότηση εκστρατειών παραπληροφόρησης (για την κλιματική αλλαγή) και πώς αυτό έχει καθυστερήσει την αντίδρασή μας». Η ίδια καθηγήτρια, άλλωστε, έχει γράψει επανειλημμένως για τα λεφτά που δίνουν εταιρείες ώστε να δημιουργήσουν και να συντηρήσουν το «κίνημα άρνησης της κλιματικής αλλαγής».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Ταυτοποιήθηκαν 3 δράστες για ληστεία σε κατάστημα ψιλικών
Ένας εξ αυτών έχει απασχολήσει στο παρελθόν με την τέλεση παρόμοιων αδικημάτων και βρίσκεται έγκλειστος σε Κατάστημα Κράτησης
Θεσσαλονίκη: Ταυτοποιήθηκαν 3 δράστες για ληστεία σε κατάστημα ψιλικών